- Nadja Hajatpour Bertelli: Rotekte «Trondhjemspie»
- Ole Paus & Motorpsycho
- NORA MØRK: Fra håndball til smykkedesign
- En kontinental bar
- Alltid fotball med Eirik Horneland
- «Villspiken» Niklas Dyrhaug
- «Fredagsmys» med Nina Jarebrink
- En moderne eventyrer
- Roger Kvannli, en håndballtrener
- Björg Thorhallsdottir: Ekte hverdagsmagi
«Perry» er tilbake på Lerkendal
Per Joar Hansen, eller «Perry», som han kalles til vanlig, vokste opp i Trofors, 4 mil sør for Mosjøen. Han begynte å spille fotball som 11-åring.
– Den gangen var det ikke vanlig å ha organisert fotball så langt ned i alder som det er nå. Det var ikke før i 10 -11 års alderen at man begynte med noen slags organisert fotballtrening, sier han.
– Hvordan var du som barn?
Perry ler høyt og sier at når man nærmer seg 50 år er det ikke så lett å huske det lengre.
– Neida, jeg var vel som unger flest antar jeg. Jeg hadde en ganske normal oppvekst og tror ikke det var noe spesielt med meg, sier treneren. Han forteller at det gikk mye i fotball allerede tidlig i barndommen.
– Det begynte vel som det så ofte gjør. Vi så på tippekamper fra England og kjøpte fotballdrakt. Og var selvsagt supporter av engelske klubber. Tradisjonelt, sier Perry.
Tilfeldigheter
14. desember i fjor tok Perry over som hovedtrener for Rosenborg fotballklubb. Han har selv vært spiller på laget på 80-tallet, og trente de på 90-tallet og en periode i 2005.
– Hvorfor takket du ja til tilbudet om å trene Rosenborg igjen?
– Jeg hadde ikke noen klare målsetninger om å trene de spesielt. Fotball er her og nå. Derfor handler det mye om tilfeldigheter. Det skal passe for treneren akkurat når man er ønsket til den klubben som gir deg tilbudet, sier han.
– Hvorfor tror du at du blir en bedre trener for Rosenborg nå, enn du var for 7 år siden?
– Jeg har vært utrolig heldig som hele tiden har fått nye oppdrag og lært å kjenne nye, dyktige mennesker. Jeg setter stor pris på at jeg har fått jobbe med så mange flinke folk siden sist jeg trente Rosenborg. Jeg tror jeg har utviklet meg mye på det. Det håper jeg, sier treneren ydmykt.
– Så lenge man har utfordringer og hele tiden prøver å bli bedre, så inntar man ny kompetanse. Derfor tror jeg ikke at jeg er den samme treneren som jeg var for sju år siden. Nei, da hadde jeg blitt mørkredd, ler Perry.
Uønsket som trener
Det gikk ikke helt smertefritt for seg da Perry skulle ta over som treneren til Rosenborg. Supporterne kalte han uønsket, og gikk så langt som å henge opp bannere på brakka på klubbhuset, hvor de uttrykte sitt misnøye. «Inn med Perry-Ut med ambisjonene» sto de på det ene banneret.
– Hva tenkte du om oppstyret?
– Det vil alltid være diskusjoner om hvem som skal trene Rosenborg. Det er en del av gamet, og en del av det å være treneren til et så stort lag. Jeg bruker ikke noe energi på det. Jeg ble ansatt av et styre, en sportslig avdeling, og en klubb. Og det er det jeg forholder meg til. Så må selvsagt folk få være enig eller uenig, understreker Perry.
Forventninger
Tidligere har Perry trent Norges U21-landslag. Den siste sesongen hadde de stor suksess, og ble kvalifisert for EM-sluttspill. Dette er en prestasjon de ikke har klart siden 1998. Han har også trent Ålesund, GIF Sundsvall og Ranheim. Det er høye forventninger til fotballtreneren som nå skal lede hele Trondheims lag, Rosenborg. Laget har nærmest gjort det til en sport å bytte trenere, men Perry har en plan om å få laget på topp.
– Jeg er ansatt av klubben for at vi skal spille 4-3-3 stilen. Det er mitt oppdrag. Jeg skal gjøre alt for at vi skal få det til, og fokuset mitt kommer til å være å få hver enkelt spiller bedre. Mottoet er å prøve å gjøre alt litt bedre i morgen, enn det vi gjorde i dag, sier Perry.
Tydelig og ærlig
– Hvordan er du som trener?
– Jeg vet hvordan laget mitt skal se ut, og jeg er tydelig på faget. Jeg ønsker selvfølgelig å få det beste utav laget som jeg trener og har alltid en ambisjon om å være en tydelig og ærlig leder. Jeg prøver å hele tiden være forutsigbar, slik at de vet hvor de har meg, sier han. Perry forteller at det ikke bare er han som trener Rosenborg.
– Jeg er leder for er et helt team med både trenere, fotballspillere og mange andre støttespillere rundt laget. Jeg håper at de som er under min kommando synes jeg er faglig sterk, sier Perry. Han beskriver laget sitt som et veldig spennende lag med mange talenter.
– Det er veldig mange ambisjonsrike talenter i laget nå, som hele tiden brenner for å bli bedre. Det er også en god blanding med både unge og litt eldre spillere. Så langt synes jeg de er en veldig fin gjeng, sier Rosenborgtreneren.
Null mål
Hittil i år har det ikke gått helt som ønsket på treningskampene for Rosenborg. Laget har spilt fem kamper uten å få inn et eneste mål.
– Som trener, er du bekymret?
– Vi bygger et nytt lag på mange måter. Vi skal tilbake til røttene. Det er ikke gjort på noen vintermåneder. Jeg føler jeg er ansatt på en identitet og det er å bruke spillerstilen 4-3-3. Vi har mange nye spillere nå som aldri har spilt på den måten. Vertfall ikke innenfor strukturerte rammer. Så det kommer til å ta tid, men jeg er ikke bekymret. Selv om Rosenborg er et godt lag, er de ikke et selvspillende piano, forklarer Perry. Han understreker med at de nå har møtt gode lag og at de har spilt jevnt med dem.
– Vi har møtt Champions League lag, og det er gull verdt. Det er viktig for å gi spillerne referanser på hva som kreves av dem. Det er en del av spillet det at vi må tørre å tape nå for å vinne senere, sier han.
– Hva gjør du for å motivere spillerne til å prestere bedre?
– Det viktige er det som skjer på treningsfeltet. Det er der det skapes læring, og det er viktig at det skjer på hver trening, sier Perry. Han poengterer at det alltid er knapper å trykke på sett ut i fra situasjon.
– Ikke alle spillere blir motiverte av det samme, så jeg prøver også å se på enkeltspilleren for å gi de det de behøver, sier treneren.
Skal ta tronen tilbake
Å være fotballtrener er en krevende jobb, og er du treneren til Rosenborg er det ikke en ni til fire jobb. Likevel stortrives Perry i jobben og ser fram i mot at sesongen skal starte.
– Det beste med jobben min er å få trene med toppmotiverte unge mennesker hver dag. Det å se at spillerne hele tiden har lyst til å bli bedre i det de driver med og har en sterk egenmotivasjon er herlig. Dessuten har jeg veldig flinke kollegaer som ønsker at laget skal bli bedre. De er fantastiske i jobben sin, skryter hovedtreneren.
– Hva er målet for 2013?
– Målet er å kjempe i toppen og riste Molde av Trondheim og ta tilbake tronen. Molde har vunnet to år på rad og har beholdt gode spillere og trenere. De vil være en favoritt i tippeligaen. Men vi skal være en tøff utfordrer og kjempe for å nå til topps. Det jobber vi alle veldig hardt for nå. Det kjennes i klubben. Både i laget og i hele støttefunksjonen rundt oss, sier Perry.
– Hva gjør du når du ikke trener Rosenborg?
– Minst mulig, flirer Perry.
– Neida, det å trene fotball er en livsstil. Det er Rosenborg nesten 24 timer i døgnet, så det er veldig liten tid til å gjøre andre ting. Det er rett og slett en altoppslukende jobb, sier han, før han legger til at den lille tiden han har til overs går med til å trene, lese og slappe av sammen med venner og familie.
Tekst: Stine Marie Larsen | Foto: RBK.no/Jørgen Stenseth