- Gullvinner, designer og matelsker - møt Margaret Aase
- Chaandra Yoga Wear by Jarebrink Coucheron: Ekte klær for ekte kvinner
- Mia Gjerdrum Helgesen: Kunsten å bevare et øyeblikk
- Øyvind Von Doren Asbjørnsen: Norsk design, sveitsisk kvalitet
- Simen Staalnacke: Inspirert av origami, den blå timen og japansk estetikk
- En ekte motepionér med ny Urban Pioneers butikk i Byporten
- Halvor Bakke: Fra safari i Kenya til fløyelsmyke kvelder i Paris
- NORA MØRK: Fra håndball til smykkedesign
- «Fredagsmys» med Nina Jarebrink
- Morgenstund med MIA – New York time
Thomas Heyerdahl: Roper ut der andre tier…
Gullsmed Heyerdahl har de siste årene seilt opp som en av Norges mest innovative småbedrifter.
– Hvorfor skal gullsmedbransjen bare handle om prydgjenstander? Jeg liker å tenke nytt, stort og høyt, forteller den kreative diamantspesialisten, gullsmeden og bedriftseieren Thomas Heyerdahl.
Thomas ble født mens faren studerte i Pforzheim. Den tyske byen er en av Europas fremste når det kommer til gullsmedfaget, og kanskje ble Thomas’ skjebne forseglet allerede da. Det var likevel på ingen måte gitt at Thomas skulle følge i farens fotspor. Han kunne like gjerne satset på økonomi, reklame eller idrett.
– Jeg opplevde aldri noe press, men fordi jeg er født inn i bransjen hadde jeg en gylden mulighet til å sjekke ut om dette var noe jeg ville trives med. Etter først å ha fullført studier i økonomi og markedsføring valgte jeg å gi gullsmedfaget en sjanse. Jeg begynte på Elvebakken, og storkoste meg fra første stund.
Skitalent med kreative evner
Thomas hadde dog et ganske høyt fravær. I sin ungdom var han et ubestridt skitalent, og var i flere år på landslaget i Freestyle.
– Jeg var stort sett borte fra november til mars og måtte gjøre en avtale med skolen for å få til begge deler. Målet var å delta under OL på Lillehammer. Det klarte jeg ikke, og isteden jobbet jeg som ekspertkommentator for NRK.
Etter vinterlekene ble skiene foreløpig lagt til side. Isteden satset Thomas for fullt på studiene, og et halvt år etter sine medelever avla han svenneprøven. Deretter ventet jobb i farens firma.
Mens Heyerdahl senior var mest fagorientert, var Thomas mer fokusert på business og markedsstrategi.
– Far gjorde en kjempejobb med å etablere firmaet og danne en solid grunnmur. Men i dag handler det mer om business – om å konkurrere i et konkurranseutsatt marked. Jeg så straks at for ikke bare å overleve, men også å ta steget videre, måtte det tas noen grep. En god leder kan ikke lenger bare være en fagmann. Han eller hun må også ha peiling på økonomi, markedsføring og personalpolitikk. Det er dette min egen hverdag stort sett består av. Men i tillegg får jeg lov til å drive med det jeg liker aller best; å designe smykker og utvikle nye, spennende prosjekter. Dette er også takket være verdens beste medarbeidere, som gir meg mulighet til å ha fokus på egne oppgaver og ideer.
Audi Diamond Edition og verdens dyreste iPod i gull med diamanter. |
Diamonds are forever
Felles for alle disse prosjektene er diamanter.
– Jeg har alltid vært fascinert av diamanter og utdannet meg da også til diamantfagmann. Heyerdahl Juvelér er tuftet på diamanter. Det er nettopp diamanter vi skal være gode på. Alle mine innovative prosjekter handler om diamanter. Det er et prinsipp!
Dette prinsippet har resultert i flere høyst iøynefallende, nærmest utenkelige, samarbeid; prosjekter som verden aldri før har sett. Thomas designet blant annet Nokias første telefon med diamanter, verdens dyreste iPod i gull med diamanter, samt en bil med diamanter for Audi.
– Jeg ønsker å vise verden at gullsmedyrket kan være mer enn smykker og ringer. Hvorfor ikke kombinere dette håndverket med livsstil og brukskunst? Og skape noe helt nytt. Bare fantasien setter grenser.
Så langt har det dreid seg om ytterst eksklusive produkter. En diamantbesatt telefon er ikke for hvem som helst.
Det blir ikke litt «Dubai»?
– Jo, det er nok litt Dubai. Og disse produktene selger spesielt bra i arabiske land. På mange måter kan det være en utfordring å lage ting sofistikert – ikke harry. Det er viktig ikke å tippe over.
Er du i overkant opptatt av luksus?
– På ingen måte. Jeg trives best i jeans og skjorte. Det handler mer om at jeg liker å samarbeide med de beste aktørene på sine felt.
Mange ville kanskje vegre seg for å ta kontakt med selskaper av slikt format, så ikke med Thomas.
– Det er faktisk ikke så vanskelig å lykkes om man bare våger å banke på dører. Det verste som kan skje er at noen sier nei. Verre er det ikke. Så langt har jeg vært heldig. Alle har sagt ja. Det gjelder å ha tro på en godt gjennomarbeidet idé, og selvsagt også ha evnen til å selge den. Når man brenner for noe, og viser det med innlevelse, oppfattes det stort sett som både spennende og sjarmerende.
Thomas forteller at han har flere nye prosjekter under planlegging.
– Om ikke lenge lanserer vi en ny beltespenne i samarbeid med Bredal. Han importerer noen av de beste beltene som finnes på markedet. De produseres stort sett i USA, og følges gjerne av en typisk amerikansk spenne. Sammen har vi nå laget en modell med et mye mer skandinavisk uttrykk. Jeg jobber med andre ideer også, men de er foreløpig hemmelige.
Brennende engasjement for norske småbedrifter
Foruten å være store deler av døgnet på jobb, ha kone og to barn, drive yoga, stå på ski og stupe (en sport Thomas nylig har begynt med), har han en aktiv rolle i NHO.
– Jeg er leder for NHOs utvalg for mindre bedrifter, hvor vi jobber for å bedre småbedrifters kår i Norge. Faktisk 99 % av alle bedrifter i Norge tilhører denne kategorien, og av de 54 milliardene norske selskaper bruker på å oppfylle krav fra myndighetene faller størstedelen på de mindre bedriftene. Ofte handler det om å skolere politikerne. Forbausende få av dem har faktisk erfaring fra næringslivet, og det gjenspeiler mange av kravene vi blir pålagt. Rapportering, og et overveldende skjemavelde, for eksempel. Eller formueskatt! Vi forsøker å få folk til å engasjere seg – på alle plan. Dette er et utrolig viktig arbeid og noe jeg brenner sterkt for. Om jeg må rope, gjør jeg gjerne det.
Si meg, får du noen gang tid til å sove?
– Jeg legger meg jo, men den beste tiden å være kreativ på er like før man sovner. Når man kan puste ut og tømme hjernen – for så å fylle den med nye ideer.
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Heyderdahl & NHO-Magasinet/Hans Fredrik Asbjørnsen