- Gullvinner, designer og matelsker - møt Margaret Aase
- Chaandra Yoga Wear by Jarebrink Coucheron: Ekte klær for ekte kvinner
- Mia Gjerdrum Helgesen: Kunsten å bevare et øyeblikk
- Øyvind Von Doren Asbjørnsen: Norsk design, sveitsisk kvalitet
- Simen Staalnacke: Inspirert av origami, den blå timen og japansk estetikk
- En ekte motepionér med ny Urban Pioneers butikk i Byporten
- Halvor Bakke: Fra safari i Kenya til fløyelsmyke kvelder i Paris
- NORA MØRK: Fra håndball til smykkedesign
- «Fredagsmys» med Nina Jarebrink
- Morgenstund med MIA – New York time
Hjem » Oslo » Portretter » Prinsessekjoler & bryllupsnerver
Prinsessekjoler & bryllupsnerver
IN magasinet tok en prat med selveste «mor bryllup». Mona Grudt kan vel sies å være den som vet best hva som rører seg på bryllupsfronten akkurat nå.
Enten du lurer på hvilken kjole du skal velge eller hvordan den store dagen skal feires, kan det være lurt å rådføre seg med Mona Grudt. Hun er redaktør av bladet Ditt Bryllup. Du finner en mengde tips om alt fra utdrikningslaget til bryllupsreisen i Monas egen bryllupsbibel. I årets utgave er Maria Haukaas Storeng modell, røper redaktøren.
Hva slags kjole bør den trendy bruden se etter?
Det er veldig mye prinsessekjoler for tiden. Det skal gjerne være lag på lag med stoffer og mange fine detaljer på kjolen. Den aller siste trenden er at man kjøper to brudekjoler; en til vielsen og en til festen. Det kan være litt vanskelig å danse i en stor brudehabitt med slep og masse stoffer. Men det finnes også brudekjoler hvor man kan hekte av slep og stoffer, så det er ikke et «must» med to kjoler, legger hun til.
Når det gjelder farger råder det tradisjonelle. Det skal være hvite nyanser. Sorte eller fargede brudekjoler er det få som vil ha.
Hvor lang tid i forveien bør man skaffe brudekjolen?
Rundt seks måneder bør man ha på seg, mener Mona som samtidig fraråder å kjøpe kjolen og ha den hengende i skapet.
Mange ønsker å slanke seg eller man går ufrivillig ned i vekt før bryllupet fordi man stresser så mye med de siste forberedelsene. Derfor kan det hende at kjolen må sys inn, noe de fleste brudesalonger er behjelpelige med. Tipset er altså å la kjolen bli i salongen til like før du skal stå brud.
Og hvordan bør brudgommen kle seg på den store dagen?
Både selve bryllupet og kleskoden er friere enn før. Det gjelder også for brudgom. Men det er fremdeles aktuelt med sjakett og lang jakke. I det siste har det vært mye dresser og vester i brokadestoff. På en vakker sommerdag kan det også være veldig stilig med en lys lindress. Men det viktigste er at brudgommen matcher bruden.
Er det noen nye trender i måten vi feirer selve dagen?
Ja, faktisk. Det er her vi ser den største forandringen. Det er veldig populært å ha et tema på bryllupet. I et svensk eksempel jeg kjenner til brukte de 13. dags jul som tema og hadde et gninstrende flott vinterbryllup med stjerner både på borddekning og invitasjon. Bruk gjerne årtidens farger som tema. Når det gjelder selve feiringen er det mange måter å gjøre det på. Man kan gjerne lage en fest for venner etter selve bryllupet. I Trøndelag har vi noe vi kaller «korgbryllup». Da tar alle med seg mat og drikke i en kurv som settes på et felles bord, og så har man en kjempefest. Det er veldig koselig.
Til slutt. Har du noen gode råd mot bryllupsnerver?
Sørg for å ha minst mulig å gjøre på selve dagen annet enn å pynte deg. Et råd er å la forloveren ha en egen bag med ekstra strømper, ibux, nål og tråd. Får du ikke sove så ta en penn og et papir og skriv ned bekymringene og legg det fra deg. Hold fokus på hva dagen egentlig betyr. Det er det viktigste, avslutter redaktør Mona Grudt.
Tekst: Berith Eva Lamøy
Foto: Lasse Berre