Mat & drikke »  Vinvåren blomstrer i Toscana

Vinvåren blomstrer i Toscana

Nordmenn elsker Italia, og alt italienerne har å by på av mat- og vintradisjoner. I mai kan vi glede oss over nye ypperlige viner som følge til våre italienske yndlingsretter.

Den anerkjente produsenten Gabbiano fra Toscana slipper tre spennende nyheter som bringer frem assosiasjonene til solfylte, grønne olivenlunder, sløve dager og vinranker.

Gabbiano Rosé 2007 er laget på 100 prosent Sangiovese som er en druetype som dyrkes blant annet i Toscana. Med sin friske rosa farge har vinen aroma av modne, søte jordbær med et lite hint av sitrus. Vinen oppleves litt kremete, noe som gir den et mykt, elegant preg. I ekte toscansk stil er vinen laget spesielt for antipasti og lette salater, og er også god som en apéritif.

Gabbiano Chianti 2007 i er en tradisjonell blanding basert på Sangiovese-druen. Vinen inneholder flere typer druer; noe Canaiolo, Trebbiano og Colorino, og er DOCG-merket som betyr at den er av høy kvalitet. Vinen har en klar rubinrød farge med bouquet av modne plommer, pepper og trenyanser. Toner av kirsebær, bjørnebær og krydder, med en tørr, behagelig avslutning. Godt følge til klassiske italienske retter som pasta og pizza.

Gabbiano Pinot Grigio 2007 er lys grønn, med strågul farge i glasset. Man oppfatter citrusduft, tropisk frukt og et svakt hint av blomster. Vinen har en smak av frisk, tropisk frukt. Lang ettersmak med god syre. Nyanser av pære og honningmelon. Passer til lette pastaretter og sjømat.

00 124

Om Toscana

Toscana er en region i Italia, med knappe 3,6 millioner innbyggere. Den største byen er Firenze, som ligger i den nordlige delen av regionen. Toscana kjennetegnes ved sitt landskap av pinjetrær, sypresser, olivenlunder og vinranker og hit valfarter folk for å oppleve noen av verdens beste viner.

I Montepulciano, Montalcino, San Gimignano og Chianti fremstilles noen av de mest kjente vinene. Toscana beskrives ofte som Italias svar på Frankrikes Bordeaux.

Den blå druen Sangiovese er den druen som er mest utbredt her og italienerne setter enormt pris på den elegante og kraftige aromaen herligheten gir.

Toscanerne lever og ånder for tre ting; mat, vin og kunst. Det er ikke så venskelig å forstå det for uansett hvor du snur deg vil dette prege øyet.

Historiske bygninger, utsøkte kjøkken og praktfulle viner gjør at mange mener at Toscana skal nytes. Ta en tur selv da vel.

Castello de Gabbiano

Gabbiano betyr ”måke” på italiensk. Legenden skal ha det til at en storm førte en flokk med måker inn til Toscana-området, noe som var svært sjeldent. Derfor tok slottet og flere andre steder i nærheten navnet ”Gabbiano”.

Castello di Gabbiano har lang historie i hjertet av Toscana over flere århundre. Slottet ble bygget på 1100-tallet, som et forsvarstårn for å beskytte en av de viktigste handelsrutene mellom Sienna og Firenze.

I 1124 ble en vinkjeller bygget til slottet. Bardi-familien, som var de opprinnelige eierne, var en av de rikeste familiene i området. Har siden skiftet eiere, men vært i hendene på rike, velstående familier i området siden.

Castello di Gabbiano ble overtatt av vinprodusenten Foster’s i 2000.