Hjem » Mat & drikke »  Endelig er våren er her!

Endelig er våren er her!

Å kjøpe inn viner til en vårhelg kan være utfordrende. Det kan like gjerne være 24 grader og sol som 6 grader og regn. Det kan lett skje at grillselskapet må flyttes inn fra terrassen, og selv om det som regel blir hyggelig på alle måter, kan det være lurt å ha vin tilgjengelig som passer til skiftende vær. Hver forberedt på å kunne endre vin-fokus fra kaldt og friskt til lunt og godt. Her er noen gode forslag til vinvalg. 

A.D. Coutelas Tribute Pinot Noir.

Vinmonopolnr. 15938701. Kr. 569,90  Pinot Noir 100%. Alkohol 12%, syre 8 g/l, sukker 7gl.
Dette er A.D. Coutelas sin Tribute Champagne. Knallbra, tørr Champagne. Druene er økologisk dyrket. Gjæret på ståltanker med malolaktisk fermentasjon (omgjøring av eplesyre til melkesyre). Fem år andre gangs gjæring på bunnfall før omkorking. Duft: Brioche, eple, hint av kjeks og noe mineralsk. Smak av eple, kjeks og brioche og hint av røde bær. Mineralsk og frisk, en fyldig Pinot-champagne med lang og fast ettersmak. Champagne går jo som vi alle vet til alt. En artig sak for oss å vite, er at Damien Coutelas gjødsler sine vinmarker med tang fra norske farvann. A.D. Coutelas Tribute Pinot Noir passer glimrende som aperitiff, til fisk, skalldyr eller en tapasbuffé
Bestillingsutvalget

A.D. Coutelas Tribute. Pinot Noir. V.nr. 15938701. Kr. 569,90 Gustave Lorentz Crémant d’ Alsace Zero Dosage. V.nr. 16820401 Kr. 265,00

Gustave Lorentz Crémant d’ Alsace Zero Dosage.

Vinmonopolnr. 16820401 Kr. 265,00 Pinot Blanc 74%, Chardonnay 21%, Riesling 5%. Alkohol 12%, syre 6 g/l, sukker 1gl. 
Crémant betyr direkte oversatt kremet, og refererte opprinnelig til musserende viner laget med mindre trykk, noe som gjør boblene bløtere og munnfølelsen mer kremete. Crémant gir ofte en fantastisk vin for pengene for de som ønsker en stil lik den fra Champagne. Gustave Lorentz Crémant d´Alsace Zero Dosage lages etter méthode traditionnelle (andre gangs gjæring i flaske som en champagne). Gustave Lorentz Zero Dosage er en svært tørr Crémant laget uten dosage, tilsetting av sukker.  Kremet og noe utviklet. Duft og smak av sitrus. Lang og frisk avslutning. Passer godt til sjømat og aperitiff. På smak er den forfriskende syrlig med mineralske toner, midtpartiet er en forlengelse av duft bildet, balansert og strukturert avslutning. Perfekt som aperitiff og til sjømat.
Bestillingsutvalget 

Skouras Assyrtiko Wild Ferment 2022. V.nr.13275701. Kr. 209,90Pio Cesare L´Altro Langhe Chardonnay 2021 V.nr. 14128801. Kr. 315,00

Skouras Assyrtiko Wild Ferment 2022.

Vinmonopolnr.13275701. Kr. 209,90 100% Assyrtiko-druer. Alkohol 13,5%, syre 6,5gl, sukker <3gl.
Fra vinhuset Skouras som holder til på Peloponnes i Hellas, får vi denne friske og mineralske vinen laget på Assyrtiko druer. Vinen har en rik frisk duft av modne gule epler og flint. På smak er den fyldig, myk, men rikt fruktig midtparti som går over i en strukturert syrlig og mineralsk lang avslutning. Mye vin for pengene. Passer godt til grønnsaksretter, sjømat, kylling og lyst kjøtt. Hellas er tilbake i toppen når det gjelder kvalitet på vin. Anbefales på det varmeste.
Bestillingsutvalget, men finnes i mange butikker.

Pio Cesare L´Altro Langhe Chardonnay 2021

Vinmonopolnr. 14128801. Kr. 315,00Chardonnay 85%, Sauvignon Blanc 15%. Alkohol 14%, syre 5,5 g/l, sukker 4gl.
L´Altro er en Langhe DOC fra Pio Cesare sine familieeide vinmarker «Il Bricco» i Treiso som ligger i Barbaresco-regionen, «Bossania» i Trezzo Tinella som ligger høyt oppe i Langa-åsen og vinmarken «Mosconi» i Monforte d´Alba som ligger i Barolo-regionen. «L´Altro» er italiensk og betyr den andre. Pio Cesare valgte å bruke L´Altro for å skille den fra husets første Chardonnay - Piodilei. Piodilei kan sammenliknes med en sentral Burgunder i stil, mens L’Altro er en mye lettere versjon. Noe som kan forståes ved druemiksen.  Vinifikasjonen er gjort i rustfrie ståltanker ved kontrollert temperatur, Chardonnay delen av vinen har vært lagret noen måneder på franske 225 liters fat. L’Altro er en veldig frisk og fruktdreven vin med en tøtsj av eik på nesen, i munnen er dette en frisk, syrlig vin, med en fyldig, men stram og ren chardonnay følelse i midtpartiet som ender i en lang flott strukturert avslutning. Dette er perfekt til alt av grillet sjømat eller som Aperitiff. Anbefales.
Bestillingsutvalget

Aune Lohmann Jaen 2019

Vinmonopolnr. 11246801. Kr. 209,90 Jaen 100%. Alkohol 13%, syre 5gl, sukker 3gl. 
Purpur farge. Aromatisk duft av friske kjølige røde bærtoner og en tøtsj av lakris. Frisk fruktig og leskende vin med god konsentrasjon og en fin fast avslutning. Håndplukkede druer og fottråkket, gjæret i ståltanker. Modnet 8 måneder på gamle franske fat. Roar Aune fra Trondheim bestemte seg for å gå for sin store drøm om å bli vinbonde. I 2010 kjøpte han seg en vingård i Dão i Portugal sammen med Petra Lohmann. Nå 14 år og ekstremt mye arbeid senere har han fem viner i bestillingsutvalget. Etter å ha smakt dem må jeg si at jeg er imponert.  De er enda ikke sertifiserte, men jobber etter økologiske prinsipper. Druene håndplukkes. Naturlig fermentering i åpne store stålkar. En del av druene avstilkes, uten at de knuses. Vinen lagres åtte måneder på gamle franske eikefat og resten på ståltanker før flasketapping. Aune Lohmann Jaen er perfekt til småvilt, lam og rødt kjøtt.
Bestillingsutvalget. Finnes på noen pol.

Aune Lohmann Jaen 2019. V.nr. 11246801. Kr. 209,90 Berton Vineyards The Black Shiraz 2021. V.nr. 1697201. Kr. 152,90

Berton Vineyards The Black Shiraz 2021.

Vinmonopolnr. 1697201. Kr. 152,90  100% Shiraz. Alkohol 14.5%, syre, 6,8 g/l, sukker <3gl.
The Black Shiraz er et fyldig eksempel på australsk Shiraz med en dyp rød farge og duft. Den smaker av bjørnebær og plomme med en tøtsj av brent mokka og krydret eik. Tanninene er modne og fyldige, og bidrar sammen med god syre til en flott struktur og lengde på vinen. Passer perfekt til en saftig biff fra grillen og ovnsbakt kjøtt av lam, storfe og svin. Ypperlig til mørk sjokolade og vellagrede oster! Black Shiraz kan selvfølgelig også nytes alene. En perfekt vår-vin som passer godt til alle som elsker mye smak og kraft i sin røde vin.
Basisutvalget

Casisano Rosso di Montalcino 2021

Vinmonopolnr. 5400801. Kr. 255,00 100% Sangiovese. Alkohol 13,5%, syre 5,8gl, sukker 1gl. 
Casisano ligger blant vakre åssider i Toscana, omringet av noble vingårder og majestetiske olivenlunder. 100 år med lidenskap, erfaring og kjærlighet til vin har formet denne prestisjetunge eiendommen. Casisano har en praktfull terrassert vinmark med utsikt mot Montalcino i sør. Rosso di Montalcino er en mini Brunello. Druene plukkes fra de samme vinmarkene som Brunello og gjennomgår ofte de samme produksjonsteknikkene, men selvfølgelig ikke den lange fatlagringen før den legges ut for salg. Og ja, druekvaliteten er som regel ikke like høy som i en Brunello, men i en Rosso di Montalcino får vi en mye rimeligere vin som gir oss en Brunello følelse.  En leken lett og elegant mini-Brunello. Vinen er rubinrød på nesen har den florale toner, kirsebær og krydder, i munnen er den elegant og tørr, men samtidig et saftig bitt av kirsebær mot plommer, myke flott integrerte tanniner og en fin lang strukturert avslutning. Casisano Rosso di Montalcino kan selvfølgelig brukes til alt av rødt kjøtt fra stekepanne eller grill, men er en helt rå kombinasjon med pastaretter dynket i Parmesan. Dette kan lett bli en vårklassiker. Anbefales.
Bestillingsutvalget

Casisano Rosso di Montalcino 2021. V.nr. 5400801. Kr. 255Pio Cesare Barbaresco 2019. V.nr. 3279201. Kr. 725

Pio Cesare Barbaresco 2019

Vinmonopolnr. 3279201. Kr. 725,- 100% Nebbiolo, Alkohol 14%, syre 5,4gl. Under 3 gl
Nebbiolo-druene er fra Pio Cesares vinmarker Il Bricco og San Stefanetto som ligger ved byen Treiso i Piemonte. 35% av vinen lagres i Franske barriques i ca 30 måneder, de resterende 65% lagres 3 år på store franske tønner som rommer fra 20 til 50 hektoliter. Pio Cesares Barbaresco er en klassisk Barbaresco, elegant med moden og krydret frukt og dyp struktur. Den milde og modne tanninstrukturen gir vinen en ekstra mykhet og finesse, men også en stor styrke. Utseendet: Klar lyserød delikat farge. På nesen finner jeg kirsebærtoner, tøtsj av eik og saftig delikate toner av rød frukt. Smak, dette er en fyldig vin med stor og god bløthet, god syre, integrerte tanniner og lang konsentrert ettersmak. En meget god barbaresco
Kjellertid: En svært lagringsdyktig vin, kan drikkes fra nå og de neste 15-25 årene
Passer perfekt til rødt kjøtt, lam eller en pizza med Parmesan. Anbefales. Bestillingsutvalget.

God fornøyelse!

 

Frank Røstgård
frank@altomvin.no