- Les juleutgaven av IN magasinet for Oslo
- Gullvinner, designer og matelsker - møt Margaret Aase
- Vin til julemat
- Les høst-utgaven av IN magasinet for Trondheim
- Les høst-utgaven av IN magasinet for Oslo
- Drømmer du om en moderne og funksjonell hytte som er enkel å holde vedlike?
- Lek deg i parken på SNØ i høst!
- Gründeren bak Heart of Lule
- Les sommer-utgaven IN Magasinet for Oslo
- Omfavn Sommeren Med Stil
Værtshuset: Lun høststemning i Norges eldste restaurant
Norges eldste restaurant var jernverksarbeidernes favoritt på 17- og 1800-tallet. Ta turen opp til Værtshuset på Bærums Verk og la den historiske stemmingen ta deg tilbake til eldre tider, mens du koser deg med tradisjonsrik norsk høstmat.
Ilden knatrer mens flammene slikker grådig på tre bjørkekubbene i peisen hos Værtshuset på Bærums Verk. Høsten er kommet i form av en klar og kjølig septemberdag, men inne hos Ulla og Bob Laycock i Norges eldste spisested, er det lunt og trivelig. Det mørke surdeigsbrødet er rykende ferskt og den kremete kantarellsuppen frister på tallerkenen foran meg. Rundt bordene, opplyst av det skarpe høstlyset fra vinduene og et par duse lamper, er det plass til et helt selskap. Stemningen er hjemmekoselig og intim, til tross for at det bare er jeg som sitter her og nyter en sen morgentime.
– Vi har mange rom i forskjellige størrelser. Du kan sitte for deg selv i ditt eget rom eller dele et større med mange andre. Her føler du deg aldri alene eller at det er overfylt. Mange føler at det å komme hit er som å komme til bestemor, sier Ulla.
Spesielle anledninger
Nordfinske Ulla og britiske Bob har skapt en unik og varm atmosfære i de tradisjonsrike omgivelsene siden de tok over det røde tømmerhuset på Bærums Verk i 2000. Værtshuset ble oppført som en del av Bærums Jern Werk omkring 1640 og ble raskt et populært møtested for sultne og tørste jernverksarbeidere, samt reisende bønder og handelsfolk. I dag blir Værtshuset hovedsakelig brukt til spesielle anledninger, som bryllup, konfirmasjoner, bursdager – merkedager man har lyst til å legge litt ekstra i, og skape uforglemmelige minner av.
– Det er stas å ta med seg gjester hit, mye på grunn av det historiske miljøet, og stemningen, men også det produktet vi tilbyr her, som vi jobber hardt med hver eneste dag, slik at kvaliteten holdes oppe.
Det trenger ikke være bryllup for at man kan ta turen til Værtshuset, det serveres lunsj hver dag.
Ujålete husmannskost
Værtshuset serverer ferske, hovedsakelig norske råvarer, på en raffinert, men lang fra jålete måte. Her står tradisjonene i hevd:
– Det er ærlig mat, ordentlig mat. Det er jo mye fiksfakserier og fusion this og fusion that. Dette er real mat. Her serverer vi reinsdyrfilet og torsk med ordentlig hjemmelaget saus og grønnsaker. Vi bruker mye rotgrønnsaker, siden vi synes det passer inn i et gammelt hus, sier Ulla, mens Bob nikker gjenkjennende og legger til.
– I gamle dager fikk du en roast, en steik, i en stor porsjon. Du kommer jo ikke hit for å spise sushi - det ville ikke passe inn, sier Bob.
Maten på Værtshuset er tradisjonsrik, til og med kanskje gammeldags, men smakene er velbalanserte og rene, med moderne innslag.
– Grillet kongekrabbe og kamskjell og multepanacotta. Vi bruker tradisjonsrike råvarer, men kombinerer det med nye impulser, også fra utenfor Norges grenser. Men vi bruker sesongvarer, som følger årstidene.
Jeg lar surdeigsbrødet suge til seg alle rester av kantarellsuppe, ingen ting får gå til spille. Ikke noe fiksfakseri med denne suppen, den gyllenbrune kantarellen har fortjent spilt hovedrollen.
– Kantarellsuppe er kantarellsuppe, ler Ulla, ikke noe annet.
– Og den er ikke plukket i Polen, men i Vestmarka, sier Bob.
Dessert er i det tidligste laget for meg, men hos Værtshuset mangler det ikke på fristende tilbud.
– Blåbærterte, epleostekake, multer og det som hører til sesongen, forteller Ulla.
Spøkelser og Kongen
Da Ulla og Bob utvidet Værtshuset og bygget ut låven har de plass store selskap. Bare låven har plass til opp mot 50 gjester, og totalt har de plass til omkring 130 gjester i husene (og over 100 til ute) som omringer det vesle gårdstunet på Bærums Verk. Selv om det er plass til mange her, føles ikke lokalene upersonlige, langt ifra, her føler man seg umiddelbart som hjemme, selv om man er her for første gang.
– Dette er det eneste stedet jeg har vært som er ordentlig det hjemmekoselig. Du føler ikke at du er i en restaurant, selv om du får den servicen som du forventer av en restaurant. Og vi har den beste maten i Bærum, det er det ingen tvil om, sier servitør Kristin Fonbæk.
Og er ikke bare maten og de gamle husene som trekker folk fra Bærum og Oslo opp hit. Værtshuset ligger unikt til i naturskjønne omgivelser.
– Her er det stille og rolig, ikke noe trafikk, det er veldig barnevennlig, forteller Bob.
– Dette stedet passer for alle, enten det bikkjer eller unger, naboen eller Kongen. Også spøker det her, ler Bob.
Tekst: Ketil Blom | Foto: Ketil Blom & Værtshuset Bærums Verk