Hjem » Mat & drikke » Sprudlende lektyre

Sprudlende lektyre

Geir Gjerdrums Champagne – Vinen bak glamouren, er blitt et flott verk. Utvilsomt en praktbok, men også en nyttig veiviser for dem som ønsker dypere kunnskap til denne myteomspunnede drikken.
champagne_provebok_16s.indd

Når Aschehoug lanserer en bok av dette formatet skjer det selvsagt i selve drikkens ånd. En rekke importører stilte derfor med et solid utvalg smaksprøver – til stor glede for alle fremmøtte. Her var selv de mest eksklusive champagner representert.
Drikken er utvilsomt noe for seg selv. Den skal smakes og nytes. (Det er bare profesjonelle vinkjennere og pyser som ville finne på å spytte ut disse deilige dråpene). Og om noen skulle være i tvil, så går boblene rett i blodet.
Importørene skjenket villig vekk, og stemningen ble raskt høy. Forlaget stilte dessuten med fransk ost og skinke, som smakte fortreffelig sammen med champagnen.

Bok - vinen bak glamourengfoto Stian Broch

Et omfattende verk

Likevel var det først og fremst vinkjenneren Geir Gjerdrums bok som ble feiret.
Champagne – Vinen bak glamouren er blitt et verk forfatteren har all grunn til å være stolt av. Den er omfattende, grundig, vakker og tung. Her finnes nyttig lærdom for nybegynnere såvel som erfarne bransjefolk. Et rikt antall fotografier av pittoreske, franske landsbyer gir dessuten skikkelig reiselyst.
I boken viser Gjerdrum hvorfor champagne har en slik enestående posisjon. Han forteller alt vi trenger å vite om champagnesmaking, druesorter og jordsmonn, de ulike stilartene og vinene, mytene, glamouren, de store champagnehusene og de små produsentene. Han informerer også om de «nye» champagnene som lages av små, selvstendige vinbønder. Disse kan ha høyere kvalitet og mer særpreg til en betydelig lavere pris.
 

Bok - vinen bak glamourenkfoto Stian Broch

Dropp rødvinen!

Gjerdrum har lenge hatt det han beskriver som et lidenskaplig forhold til champagne. Og da dreier det seg om ekte champagne – fra området med samme navn. At annet sprudlevann, som for eksempel Cava smaker like godt, er en påstand han fnyser av.
– Cava smaker IKKE like godt. Å hevde noe slikt skyldes utelukkende uvitenhet, forteller han.
Han sier videre at det er med champagne som så mye annet her i livet, sex og kaffe for eksempel. Man må øve for at det skal bli godt. Han anbefaler derfor folk å droppe den evinnelige rødvinen og heller begi seg inn i champagnens verden.
Det kan riktignok få uante konsekvenser. Som ung student satt Gjerdrum på en full kasse champis og lurte på hvordan han skulle få råd til husleien.
– Man må jo prioritere, sier han med et smil.

Bok - vinen bak glamourentfoto Stian Broch

Et lite funn

Boken har fått jevnt over gode kritikker. Aftenpostens vinskribent Geir Salvesen kaller den en grundig coffe-table bok alle kan lære noe av. I sin anmeldelse skriver han blant annet:
«Det som gjør nettopp denne boken til et lite funn, er at den er skrevet ut fra norske forhold og synsvinkler... Her er det de mindre produsentene som råder, mens de store husene ikke selger i bøtter og spann, slik som på de fleste andre markedene. Riktignok er Gul Enke fortsatt ganske stor, men salgsvinner er en liten kvalitetsprodusent kalt Guy Charlemagne. Dermed får man den riktige vinklingen på det – sett med norske øyne».

Bok - vinen bak glamourenvfoto Stian Broch

Mat og champagne

Det eneste den erfarne skribenten savner er et lite kapittel om mat og champagne. For eksempel ti oppskrifter og tips til hvilke champagner som passer til?
Etter å ha overhørt en liten kommentar fra en av importørene lanseringskvelden kan undertegnede sitere følgende utsagn: En generell regel er at champagne passer til alt – kanskje med unntak av biff og begravelser.

Tekst: Siri Gerrard  Foto: Stian Broch