- Les juleutgaven av IN magasinet for Oslo
- Gullvinner, designer og matelsker - møt Margaret Aase
- Vin til julemat
- Les høst-utgaven av IN magasinet for Trondheim
- Les høst-utgaven av IN magasinet for Oslo
- Drømmer du om en moderne og funksjonell hytte som er enkel å holde vedlike?
- Lek deg i parken på SNØ i høst!
- Gründeren bak Heart of Lule
- Les sommer-utgaven IN Magasinet for Oslo
- Omfavn Sommeren Med Stil
Smykker med tilhørighet
Et helt personlig smykke med familiens våpenskjold eller dine initialer skaper sterke bånd og tilhørighet.
Sten Heyerdahl vet hva han snakker om. Han er grunnlegger av Gullsmed Heyerdahl, kjent som en av de mest innovative i sin bransje. Sønnen Thomas, som nå har overtatt driften, har hatt flere banebrytende samarbeid med internasjonale aktører. Når selskapet igjen tenker nytt, er det imidlertid ikke teknologi og fremtidsrettet design som har inspirert dem. Snarere det motsatte. Denne gang handler det om historie og tradisjon.
– I en travel hverdag, der verden er tilgjengelig til enhver tid, synes det som om folk ønsker å ta ett steg tilbake. Hvor kommer vi fra? Og hvem er det som har gjort oss til den vi er?
Heyerdahl har utvilsomt rett. Slektsforskning, for eksempel, blir stadig mer populært. Røttene våre fascinerer oss.
– Selv har jeg alltid vært interessert i slekt og historie, forteller Sten.
Kanskje er det derfor ikke tilfeldig at smykker med familievåpen er en av hans spesialiteter.
Fra antikken til i dag
Smykker prydet med familievåpen er en tradisjon med lang historie.
– Seglringen er blitt brukt av mennesker i årtusener. Den fungerte som et slags bumerke. I antikkens Egypt ble de brukt til å forsegle kontrakter og avtaler.
I tidlig middelalder ble de første slektsvåpnene (coat of arms) tatt i bruk. Riddere i full rustning bar våpen på skjoldet for at de raskt skulle bli identifisert. Ingen kunne jo ellers se hvem de var.
– De samme våpenskjoldene ble gravert inn i ringer brukt av den mannlige delen av slekten. Senere fikk også kvinnene lov til å bære dem, forteller Sten Heyerdahl.
Det er denne tradisjonen Heyerdahl nå har hentet frem igjen. Mange slekter har allerede sitt eget våpen, men det er ingenting som tilsier at man ikke kan skape sitt eget. Det kan alle gjøre. Sten Heyerdahl har designet flere.
– Det er en oppgave jeg setter stor pris på. Da spør jeg gjerne hvilken bakgrunn familien har. Fortiden vår rommer jo så mangt. Kanskje har slekten levd av fiske, jakt, jordbruk eller hester? Andre er opptatt av symboler og deres betydning. Eller kanskje en kombinasjon? Det er en kreativ og morsom prosess – uten at det går på bekostning av heraldiske regler. De må følges.
Tradisjon og folklore
Et smykke med familieskjold er ikke bare et smykke. Det er noe mer. Smykket representerer tilhørighet – og noe unikt, bare for deg og dine. I fremtiden kan de bli høyt skattede familieklenodier; båret med stolthet i generasjoner. Slike smykker egner seg ypperlig som gaver til alle familiehøytider. Konfirmasjon, bryllup og andre jubileer. Graveringen utføres i gull, sølv, platina og de fleste typer edelstener.
Hva med å velge en edelsten som passer deg? Visste du at hver av årets måneder er representert ved sin egen sten? Eller at enkelte av dem skal inneha helt spesielle egenskaper?
Sten forteller villig vekk om stenenes ulike betydninger – og hvilke krefter de har. I en monter på veggen er hver og én av dem representert.
– Jeg liker folklore – og jeg liker historie. Smykker med familievåpen ble et naturlig valg, smiler han.
Ikke bare et håndverk
Signetgravering er en kunst, noe de forseggjorte mønstrene også vitner om. De er tredimensjonale, detaljerte og arbeidet krever en stø hånd.
– All vår signetgravering blir gjort i Tyskland. Der har vi en spesialist som leverer topp kvalitet, forteller Sten.
Det er mer enn bare ringer som kan graveres med et familievåpen. Skjorteknapper, anheng og perlekjedelåser er gode alternativer til den klassiske våpenringen. Det samme er skjorte- og mansjettknapper, bestikk, smykkeskrin og serviettringer.
Og bestillingene har ikke latt vente på seg. Sten Heyerdahl forteller om stadig flere ordre – også fra dem som ønsker å skape sitt eget familievåpen.
– Det er jo hyggelig å kunne starte sin egen tradisjon, avslutter han.
Og det er nettopp det Heyerdahl har gjort. Både for seg selv – og for andre.
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Heyerdahl