- Tellus rammer inn ferien
- Legg juleshoppingen til Kragerø med besøk hos Jensemann
- Velger skiferie i Skandinavia i vinter
- Hankø Hotell & Spa: Like fint hele året
- Gladmat: Uten mat & drikke ...
- Barnas sommerfestival
- America’s Cup til Barcelona i 2024
- Vårens vakreste eventyr
- God plass i påskefjellet
- Vårstemning i historiske omgivelser
Roma, fontenenes by
med Roma og alle fontenene?
Allerede på 300-tallet fantes det mer en 1300 fontener og 14 akvedukter i Roma, noe som gjorde Roma til en by med overflod av rennende vann og rikelig med offentlige bad.
Underholdning «på vann» var svært populært i det antikke Roma. Det kom tilreisende fra alle verdens kanter for å la seg underholde med spektakulære kamper på kunstige innsjøer.
Akveduktene som brakte vann inn fra fjellene til byen var brokonstruksjoner av arkader i en eller flere etasjer, disse kunne føre vann over store avstander inntil 80 kilometer.
Den mest kjente av disse er Acqua Vergine, en underjordisk akvedukt som den dag i dag forsyner Fontana di Trevi og fontenene på Piazza Navona med vann. Her finnes Gian Lorenzo Berninis store fontene med hyllest til de 4 verdensfloder – Ganges, Nilen, Donau, og Rio Plata i midten med en mindre fontene i hver ende av plassen og Capitol.
Dette vannet er selv i dag kjent for å ha helbredende egenskaper. Mange hadde dette vannet med seg på reiser før i tiden som beskyttelse mot såre halser.
Fontana di Trevi er velkjent fra Fellinis film «La Dolce Vita», der en lettkledd Anita Ekberg hopper ut i det strømmende vannet.
I fontenene mellom Campo dei Fiori og Janiculum kan vannet drikkes. Disse forsynes også med vann av de gamle akveduktene og mange fyller vannflaskene sine her på varme dager.
Roma har et stort antall fontener. Noen er velkjente, andre er mer bortgjemte som Fontana delle Tartarughe på Piazza Mattei.
Denne vakre skilpaddefontenen ble tegnet av Giacomo delle Porta og bygget av den lokale gullsmeden Taddeo Landini i 1658. Men det var først da Bernini tilføyde de fire skilpaddene at denne vakre skulpturen ble berømt.
På plassen foran Spansketrappen, Piazza di Spagna, finner man Fontana della Barcaccia. Denne fontenen forestiller en synkende båt og er laget til minne om Tiberns oversvømmelse, da båtene ble kastet fra havet og helt opp på plassen av vannmassene. Det er Pietro Bernini, far av Gian Lorenzo Bernini som har stått for denne fontenen. Her kan man lett se at publikum fyller vannflaskene og drikker av vannet.
Det finnes også 3 vannposter fra den moderne tid, i 1870-årene renoverte Roma vannforsyningene og satte ut en rekke vannposter i smijern med åpne kraner for befolkningen.
Tre av disse står fortsatt der i dag. En på Piazza della Rotunda ved Pantheon, en i Via delle Tre Cannelle rett ved Piazza Venezia og en i Via di S. Teodoro under Paletinen.
Tekst: Bjørn Alvær | Foto: Bjørn Alvær, presse
Fakta
På www.turismoroma.it/ kan man finne oversikt over alle fontenene i Roma.
Vi reiste med KLM via Amsterdam, da reiser man tidlig på morgenen og får mye ut av den første dagen i Roma. Man kan også fly med SAS og Norwegian fra Gardermoen eller Ryanair fra Torp. Taxi fra flyplassen til sentrale steder i Romas sentrum skal koste rundt 40 Euro. Ellers koster flytoget 9 Euro til Termini. Man bør prøve å unngå området rundt Termini stasjon på kveldstid da det kan være utrygt.
Når det gjelder overnatting i Roma kan det lønne seg å bo sentralt i den historiske kjernen av byen.