- Tellus rammer inn ferien
- Legg juleshoppingen til Kragerø med besøk hos Jensemann
- Velger skiferie i Skandinavia i vinter
- Hankø Hotell & Spa: Like fint hele året
- Gladmat: Uten mat & drikke ...
- Barnas sommerfestival
- America’s Cup til Barcelona i 2024
- Vårens vakreste eventyr
- God plass i påskefjellet
- Vårstemning i historiske omgivelser
Raskt, enkelt og rimelig
Nordea har mange ansatte med spisskompetanse og lang erfaring innen reisevaluta. På Oslo S har banken vekslingskontor som ligger midt i mellom utgangene til Operaen og Flytoget. Her kan du få god hjelp fra fagkyndige til å ordne med reisevaluta. Åpningstidene for manuell veksling er kl 7-20 på hverdager og kl 10-17 på lørdager og søndager.
I tillegg har Nordea på Oslo S syv minibanker med 13 valutasorter. Disse er tilgjengelige i hele Oslo S sin åpningstid.
Banken anbefaler at du alltid har noen kontanter i lokal valuta å starte med på reisen.
– Vi ser at stadig flere nå er mer bevisste på valutakursene og det er det som er viktig når du skal veksle, sier Åse Dahl, leder hos Nordea på Oslo S.
Veksle til litt reisevaluta på forhånd er lurt fordi minibankene på det stedet du kommer til kan være ute av drift eller tomme for penger. En ferietur kan da lett få en dårlig start hvis du plutselig står uten nettopp penger.
Minst to bankkort
Mange tar med seg bankkort på reisen. Det anbefales å ha med minst to kort som oppbevares separat. Det skal ikke så mye til før ett kort blir avmagnetisert eller skadet. Å ha et i reserve er derfor en god plan.
– Noen kortselskaper legger til et gebyr på opptil 12 prosent når du tar ut penger i utlandet. Det kan bli dyrt å bare bruke kort, forteller Dahl.
Noen steder aksepteres ikke enkelte typer kort, eller noen kort i det hele tatt. Det meste du foretar deg på reise er avhengig av penger. I tillegg til bankkort er det lurt å også ha reisevaluta i kontanter for å være på den sikre siden.
– Euro, dollar, pund, samt svenske og danske kroner er det vi nordmenn bruker mest av, sier Dahl.
Hun oppfordrer likevel alle til å sjekke hva slags valuta som aksepteres før man skal ut på reise. Dette gjelder både den lokale valutaen, og hvilke andre valutasorter landet eventuelt godtar. Man må vite mest mulig om reisemålet. Norske kroner er ikke like kjent alle steder i utlandet og kursen kan derfor bli dårlig. Dess mer eksotisk man reiser, blir også norsk valuta mindre kjent.
Kun veiledende kurser
De fleste stoler på avisene når de skal sjekke valutakurser. Dette kan medføre at du får en mindre hyggelig overraskelse i ettertid fordi turen blir dyrere enn planlagt.
– Kursene som står i avisen er bare veiledende. Det er ikke reelle vekslingskurser, sier Dahl.
Når du tar ut store beløp har kursen mye å si, og derfor burde man rådføre seg med noen som har god valutakunnskap før man gjør dette. Nordea opererer med konkurransedyktige kurser, og du kan få gode råd hos en av deres ansatte før reisen.
Å veksle på forhånd er dessuten å anbefale fordi kursene kan være endret når du ankommer feriemålet.
Med mottoet «Raskt, enkelt og rimelig» vil du hos Nordea være sikker på at du får den riktige kunnskapen og gode råd før vårens reise. Ta gjerne turen innom for å snakke med en av de ansatte hvis du er usikker på kurser eller har andre spørsmål.
Et siste råd fra Dahl til deg som skal ut å reise lyder som følger:
– Vær bevisst!
For mer om Nordea:
Nordea – Her finner du all informasjon du trenger, og du kan forhåndsbestille reisevaluta.
Tekst & foto: Cathrine Jakobsen