Hjem » Trondheim » Reiser & opplevelser » Nye reisetrender

Nye reisetrender

skaper enda større behov for vaksine

Nordmenn reiser mer enn noen gang og gjerne til mer eksotiske steder. Istedenfor pakketurer til Syden velger vi nå heller spennende opplevelsesreiser i andre verdensdeler. Dermed kommer vi oftere i kontakt med bakterier vi ikke tåler og for å unngå at ferien blir ødelagt av sykdom er det viktig å undersøke hvilke vaksiner som anbefales til det området man skal til, og sette seg inn i hvilke forholdsregler man bør ta.
lynx-reisevaksine_web

Nye reisetrender viser at vi begynner å gå lei av pakketurer og hotellrom som ser like ut uansett hvor i verden vi befinner oss. Vi har blitt mer eventyrlystne og drømmereisen går gjerne til eksotiske steder langt unna våre hjemlige breddegrader. Undersøkelser gjort av American Travel Association viser at steder som Sydøst Asia, India og Zanzibar er de nye trendstedene for reisende, og en av de største reisetrendene akkurat nå er «Culinary Travel» som innebærer at man lever sammen med den lokale befolkningen og lærer seg å lage deres mat.

Men på reiser til fremmede verdensdeler møter vi ofte bakterier vi ikke tåler og hvert år får tusenvis av nordmenn ferien sin ødelagt av turistdiaré, årsaken til turistdiaré kan være bakterier eller virus av ulike slag. Derfor er det viktig at man på forhånd undersøker hvilke vaksiner man trenger til akkurat det området man skal reise til, og følger råd fra ekspertene om hvilke forholdsregler man kan ta på egenhånd.

Be legen om råd

Vaksinatør Eva Skaug ved Colosseumklinikken i Oslo har lang erfaring innen reisevaksinering og hun anbefaler alle som planlegger en reise til eksotiske strøk å vaksinere seg mot hepatitt. I tillegg bør man oppvaksinere seg mot polio, difteri og stivkrampe. Enkelte land i Afrika og Sør Amerika krever dessuten at man fremlegger vaksinesertifikat på at man er vaksinert mot gul feber ved innreise til landet. – Man må selvsagt ta i betraktning hva slags reise man skal på, hvordan man skal bo og hvor lenge man planlegger å være borte. Det er veldig individuelt hvilke vaksiner man trenger og derfor bør man kontakte en reisemedisinsk klinikk eller sin lege for råd.

Diarésykdommer er det som ødelegger ferien for flest nordmenn hvert år. Og har man brukt mye tid og penger på å planlegge drømmereisen, er ingenting kjedeligere enn å måtte tilbringe store deler av ferien på hotellrommet. Det er gjerne gjennom mat og drikke at de fleste bakteriene som fører til turistdiaré spres, og bakterier som ETEC, salmonella, shigella, campylobakterier og kolera er de vanligste årsakene. Det er store forskjeller på områder med tanke på risiko og forekomst av diaré. Man kan grovt inndele risikoområder i høy, middels og lav. Høyrisiko-områder inkluderer det meste av Asia, Midt-østen, Afrika, det sentrale og sørlige Amerika. Man estimerer en forekomst på ca 50 000 tilfeller av turistdiaré daglig, blant de 50 millioner som reiser til U-land. Turistdiaré forekommer hyppigere blant unge mennesker.

lynx_morguefilemountain_web

Drikkevaksine mot kolera og turistdiaré

Mange forbinder kanskje kolera med flyktningleire og nyhetsreportasjer. Men i følge WHO er 90 % av all kolera i verden mild til moderat, og kan være vanskelig å skille fra andre typer diaré. Kolera som rammer vanlige turister gir mildere symptomer og varer stort sett i tre til fem dager. Kolerabakterien finnes i rundt 80 land i Asia, Afrika og Sør Amerika og utbrudd skyldes ofte urent drikkevann. Bakterien kan også smitte gjennom mat og bading i urent vann.

Dukoral er en drikkevaksine som er godkjent mot kolera og som også har vist seg å ha effekt mot turistdiaré forårsaket av ETEC-bakterien. – Jeg anbefaler Dukoral til alle, selv de som ikke har hatt spesielle problemer med magen tidligere. Særlig er det viktig hvis man ikke vet helt hvordan man skal bo under reisen. Men skal man til eksotiske steder med fremmed mat, bør man ta vaksinen nesten uansett hvor man skal hen, sier Eva. – Drikkevaksinen må tas i to doser før man reiser, den første 14 dager før avreise og den andre åtte dager før avreise.

Dukoral stimulerer immunforsvaret i tarmen og beskyttelsen oppstår allerede etter en uke. For å opprettholde beskyttelsen trenger man en ny dose etter to år. Vaksinen er reseptbelagt, og fås på apotek.

lynx-reisevaksinemorguefilephoto_web

Viktige forholdsregler

Å bli kjent med den lokale matkulturen er gjerne en viktig del av reisen, og noe vi nødig vil unnvære selv om vi vet at vi kan bli eksponert for mange bakterier vi ikke er vant til. Men det er mye man selv kan gjøre for å unngå å bli syk på turen og tar man kontakt med spesialister på reisemedisin vil man få mange gode råd og tips.

– Det er viktig at man kjøper vann på flaske og ikke drikker det lokale vannet. Og sjekk alltid at flasken er ordentlig forseglet. Pass på at maten er skikkelig kokt eller stekt, og vær litt forsiktig med å spise kylling. Skal du bestille grillet kylling, be om den som ligger på grillen og ikke den som ligger i disken slik at du vet at den er nygrillet.

Det er også viktig å være nøye med håndhygienen, og ofte kan det lønne seg å ha med en pakke våtservietter i lommen eller vesken. Er man på tur i tropene, kan fristelsen til å ta seg et bad lett bli stor. Eva forteller at hun ikke anbefaler at man bader i ferskvann i tropene på grunn av bakteriene i vannet. Men skulle man likevel la seg friste, er det viktig at man frotterer seg godt men en gang man kommer opp av vannet.

Planlegger du en reise til fjerne himmelstrøk kan det være lurt å ta kontakt med legen din eller en reisemedisinsk klinikk, slik at du kan få de riktige rådene og vaksinene for akkurat det stedet du skal besøke og slipper at ferien blir spolert av sykdom!

Tekst: Mona Gullstein Foto: Presse