- Vin til julemat
- Perfekte Sommerviner!
- Våren er endelig her!
- Stort utvalg av både varer og ferskvare
- Vårstemning med historisk sus
- Våren har inntatt Coop Mega i Meglergården
- Endelig vår
- Kirsebær, krig & cocktails
- Legg juleshoppingen til Kragerø med besøk hos Jensemann
- Alt du trenger til julekosen, over nyttår og ellers i året!
Norges nasjonalrett holder stand
I Norge betyr høst at det er tid for Fårikål, og tall fra en fersk undersøkelse levner ingen tvil – hele 70 % av oss spiser fårikål på denne tiden av året. Så den tradisjonelle fårikålen holder stand som skikkelig god høstmat.
Undersøkelsen viser at de som er aller mest glad i fårikål er bosatt i Nord-Norge, og da spesielt menn over 60 år. Og det er store regionale forskjeller; de som spiser minst fårikål er typisk kvinner i 30-årene bosatt i Oslo.
– Undersøkelsen viser at de eldste i befolkningen er mest glad i fårikål. Skal vi også treffe den yngre delen av befolkningen, der ikke alle er så begeistret for fårikål, så kan det gjerne være rom for å variere litt, sier matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.
Det er lov å ha litt ekstra smak i gryten, sier hun, og anbefaler å la skiver av gulrot, persillerot og selleri koke sammen med kålen og kjøttet den siste timen. For en eksotisk variant anbefaler hun sin favoritt med både chili, ingefær og hvitløk.
– Fårikål er noe av det enkleste du kan lage. Det tar bare litt tid, og med krutt som chili, ingefær og hvitløk så når retten nye høyder, sier hun.
Så enkelt lager du tradisjonell fårikål - Norges nasjonalrett
Husk å bruke minst halvparten kål og halvparten kjøtt i den tradisjonelle fårikålgryta. Stykker av lammekjøtt, eller fårekjøtt, og båter av kål legges lagvis i gryta, med salt og hel pepper. Start med kjøtt i bunnen av gryta. Hell på vann. Kok opp og la gryta putre under lokk til kjøttet er mørt. Bruker du lammekjøtt bør du beregne ca. 2 timer. Fårekjøtt kan kreve litt mer tid.
Melne poteter som Kerrs Pink, Pimpernel eller Mandelpotet hører med. Melne poteter trekker gjerne til seg mer av den gode kraften og passer derfor perfekt til fårikålen.
Oppskrift Fårikål
Fårikål: Høsten er tid for fårikål. Så kok en stor kjele med minst like mye hodekål som kjøtt, og inviter venner eller familie rundt bordet.
Ingredienser for 4 porsjoner:
- 1,5 kg hodekål
- 1,5 kg fårikålkjøtt
- 4 ts hel pepper
- 2 ts salt
- 3 dl vann
Fremgangsmåte
- Skjær kjøttet i serveringsstykker om det ikke er ferdigdelt.
- Del kålen i to og skjær i skalker.
- Legg kjøtt og kål lagvis i en rommelig kjele med salt og pepper mellom lagene.
- Hell på vann og kok opp. Skru ned varmen, legg på lokk og la fårikålen småkoke i ca. 2 timer til kjøttet løsner fra benet og er mørt.
- Server fårikål rykende varm med gode kokte poteter og gjerne med et persilledryss.
Tips: La en chili (delt i 2 på langs uten frø), 1 ss finhakket ingefær og 2 fedd revet hvitløk koke med. Du kan også la gode skiver av gulrøtter, sellerirot og /eller persillerot koke med den siste timen.
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt