- Tellus rammer inn ferien
- Legg juleshoppingen til Kragerø med besøk hos Jensemann
- Velger skiferie i Skandinavia i vinter
- Hankø Hotell & Spa: Like fint hele året
- Gladmat: Uten mat & drikke ...
- Barnas sommerfestival
- America’s Cup til Barcelona i 2024
- VÃ¥rens vakreste eventyr
- God plass i påskefjellet
- VÃ¥rstemning i historiske omgivelser
Norges beste skifjell
– Det er slike ting som ikke skal skje. Men hadde jeg ikke vært fokusert under uhellet ville jeg aldri kommet ned i live, forteller Granheim. Sammen med kollega Tomas Olsson brukte han fire år på å analysere og trene for å løse en av de mest komplekse utfordringene som stod igjen i Himalaya - å kjøre ski ned den tre kilometer høye og 55 grader bratte nordveggen av Mt Everest - som de første i verden.
Falt 1700 meter
Våren 2006 reiste Tormod Granheim med Tomas Olsson og fotograf Fredrik Schenholm til Tibet. Granheim klatret fra Advanced Base Camp til topps på utrolige 24 timer, en distanse som normalt tar klatrere 4-5 dager å tilbakelegge. De to ekstremsportutøverne satte utfor verdens høyeste fjell klokken 13.20 tirsdag 16.mai. Ekspedisjonen hadde ikke kommet mer enn 350 meter ned fra startpunktet som lå på 8850 meters høyde, før ulykken skjedde.
På vei ned Norton-couloiren brakk Olsson en ski, men klarte å fortsette. Olsson var førstemann som skulle forsere en 50 meters klippeavsats ved hjelp av tau som var festet i isen. Da han var omtrent ti meter fra bakken løsnet festningspunktene i isen, og Olsson falt 1700 meter nedover fjellsiden. Tormod Granheim tok seg ned fra klippen på samme sted som Olsson forsvant, men det eneste han fant var isøksen til den svenske turkompanjongen. Granheim fortsatte skituren, og lyktes fire dager senere å finne Olssons døde kropp. Etter bestigningen organiserte han tidenes første helikopterredning på den tibetanske siden av Everest.
Foredragholder
Mt Everest-turen ble til bok i etterkant, og solgte svært godt. Mange ble fascinert av Granheims fortelling og ikke minst Schenholms flotte fotografier. – En stor del av hverdagen min nå går med til å motivere andre. Det er en like stor utfordring som å bestige fjell, forteller Granheim. Ekstremskikjøreren er en ettertraktet foredragsholder for firmaer i hele Norden. Med en solid dose glimt i øyet, klar tale og ikke uten selvironi, viser han tydelig at prestasjoner forutsetter hardt og målbevisst arbeid.
Narvikreklame
Tormod har i hele sitt voksne liv hatt skikjøring og fjellklatring som jobb. Det har medført utallige reiser, til alle verdensdeler. I midten av februar var han i Narvik sammen med fotograf Fredrik Schenholm. I tillegg til reklamejobber for en klesprodusent, skulle teamet lage artikler og levere såkalte galleribilder til et 20-talls skimagasiner verden over. – Vi har hatt noen magiske dager i Narvik. Sol, vindstille og massevis av puddersnø. Rett og slett helt vanvittig, forteller Granheim og Schenholm.
Duoen fremhever formen på Fagernesfjellet som optimal. – Det er ingen andre norske skianlegg som har et fjell hvor man kan kjøre ned på ski fra alle kanter. Det er heller ingen andre norske destinasjoner som har en by liggende rett nedenfor anlegget. Alt burde virkelig ligge til rette for en stor suksess for Narvik, mener Granheim. Duoen Granheim og Schenholm fortsatte videre med tog langs Ofotbanen, hvor de skulle lage en reportasje med arbeidsnavnet; Skimuligheter med utgangspunkt i Malmbanen.
Verdens tre største fjell
Det ikke så mange vet er at Tormod Granheim har kjørt på ski ned fra verdens tre største fjell: Mt Everest i 2006. Verdens høyeste fjell over vannflaten. Chimbroazo i Ecuador i desember 2008. Verdens høyeste fjell fra jordens midtpunkt. Mauna Kea på Hawai i januar 2009. Et fjell på 10.300 meter hvor 6000 meter ligger under havflaten. Fotograf Fredrik Schenholm har vært med på alle disse turene.
Tekst & foto: Rune Dahl