- En eventyrlig jul hos Illums Bolighus i Stavanger
- Svane Kjøkkenet Stavanger
- Nå kommer fargene hos Brødrene Pedersen
- Tenk solskjerming når du planlegger – Norsol på 1-2-3
- Dansk Kjøkkendesign hos Svane Kjøkkenet Stavamger
- Modulsofaen Camaleonda hos Kielland
- På gavejakt i Stavanger?
- Solskjerming i verdens-klasse fra Tingvoll
- Svane Kjøkkenet lanserer snekkerkjøkken
- Solskjerming med plast fra havet
Musselmalt Mega – et møte mellom fortid og nåtid
Musselmalt Mega er et ypperlig eksempel på hvordan moderne design kan formidle vår historie og få grensene mellom kunst og håndverk til å smelte sammen. Musselmalt Mega er en moderne tolkning av det delikate mønsteret Musselmalt – Royal Copenhagens første servise, som ble satt i produksjon allerede i 1775.
Det går utallige historier om hvordan den unge designeren Karen Kjældgård-Larsen fikk ideen til å forstørre deler av det klassiske mønsteret. Enkelte hevder det var et hendelig uhell ved kopimaskinen, andre at hun fikk øye på dekoren gjennom et tykkbunnet glass. Sannheten er imidlertid ikke fullt så eksotisk. Høsten 1999 var da 26 år gamle Karen Kjældgård-Larsen i ferd med å avslutte avgangsprosjektet sitt på Danmarks Designskole. Full av pågangsmot og utstyrt med en tykk bunke tegninger banket hun på produktutviklingsavdelingen hos Royal Copenhagen. Ett år senere ble Musselmalt Mega lansert, og en ny verdensuksess var et faktum.
Kulturarv, nytenkning og skaperkraft.
Karen Kjelgård-Larsens tegninger tok utgangspunkt i det velkjente mønsteret Musselmalt, blant mange betraktet som en integrert del av den danske kulturarven. Designeren vokste selv opp med det tradisjonsrike serviset, og de håndmalte figurene hadde fasinert henne helt fra hun var barn. Det var derfor med dyp respekt for det originale mønsteret at dekorasjonen Musselmalt Mega oppsto.
Ved å gjøre utvalgte fragmenter større, inngår nå de vakre buede formene og den stiliserte krysantemumen nærmest i en grafisk helhet. Selv sier Karen Kjelgård-Larsen at hun har forsøkt å være tro mot dekorasjonens egen fortelling. Ved nettopp å forstørre mønsteret beholder det sin opprinnelige form og overordnede oppbygging. Dermed åpnes det for en ny verden; blomstene blir til figurative vesener i en grafisk og asymmetrisk komposisjon, mens de håndmalte kvalitetene virkelig kommer til sin rett. Den samme ideen er videreført på baksiden av hvert enkelt produkt. Royal Copenhagens logo er forstørret, det samme er de tre bølgelinjene som representerer Øresund, Lillebælt og Storebælt. Dette grepet tilfører designet et streif av humor så vel som ironi.
Designobjekt og bruksgjenstand
Musselmalt Mega åpner for et vell av kombinasjonsmuligheter, og er et flott supplement til både Musselmalt og andre porselensserviser. Linjen i seg selv byr på et bredt utvalg flate og dype tallerkener i flere størrelser, skåler, ildfaste former, kanner, te- og kaffekopper og ikke minst den populære termokoppen; perfekt til alt fra kalde og varme drikker til supper og desserter.
I 2006 ble Musselmalt Mega lansert i en sort. En enestående begivenhet i seg selv, for det var første gang i Royal Copenhagens 233-årige historie at det ble laget et servise i denne fargen. Sort Musselmalt Mega ble da også lansert mer som et designobjekt enn et vanlig servise. Det består av 11 ulike deler, alle prydet med håndmalte Mega-dekorasjoner.
– Vi er oppriktig stolte over å kunne tilby kundene våre Royal Copenhagens Musselmalt Mega. Serviset er ikke bare vakkert, men er også et utsøkt eksempel på hvordan moderne design møter gamle håndverktradisjoner, sier Ingunn Grødem ved Brødrene Pedersen, en av landets ledende glassmagasin – og spesialist på Royal Copenhagen.
FAKTA: Brødrene Pedersen
Brødrene Pedersen fører merkevarer innen serviser, glass, bestikk, gaveartikler og kjøkken. De fører merkevarer som bl.a. Magnor, Villeroy&Boch, Kosta Boda, Wedgwood, Hardangerbestikk, Georg Jensen, Eva Solo, Meny, Holme Gaard, Orrefors, Rosendahl, iittala, Stelton, Riedel, og mange flere. De har avdelinger i Breigata 5 i Stavanger Sentrum, på Amfi Madla, på Tvedtsenteret, på Kvadrat og i Langgata 19 i Sandnes Sentrum.
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Royal Copenhagens