- Et senter med god handels- og samholds opplevelse
- Ny Toyota RAV4 i GR SPORT hos Toyota Asker og Bærum
- Kirsebær, krig & cocktails
- Hos Lexus Asker & Bærum gleder deg seg til den oppgraderte Lexus UX 300e
- Legg juleshoppingen til Kragerø med besøk hos Jensemann
- PIRRENDE JULEGAVER FÅR DU HOS KONDOMERIET
- Alt du trenger til julekosen, over nyttår og ellers i året!
- Alt du trenger til julens måltider hos Coop Mega Meglergården
- Velger skiferie i Skandinavia i vinter
- Vinterens vintips fra Frank Røstgård
Lokal akevitt fra Asker
Akevitten er et av våre aller mest tradisjonsrike brennevin med røtter helt tilbake til 1500 tallet, og er et naturlig tilbehør til julematen rundt i de 1000 hjem, selv om ingen riktig vet hvordan denne tradisjonen oppsto.
Berit Gjerulfsen og Elisabeth Takle Bye er noe så sjelden som to kvinnelige akevittgründere! |
Dette brennevinet har tradisjonelt slått bedre an hos den mannlige delen av befolkningen. Hjemme hos oss drakk faren min alltid 3-4 glass akevitt til maten mens moren min rynket litt på nesen og tok en ørliten knert, om ikke annet så for tradisjonens skyld. Berit Gjerulfsen og Elisabeth Takle Bye bestemte seg for noen år siden for å gjøre noe med disse stereotype oppfatningene av hvem som drikker akevitt. De er noe så sjelden som to kvinnelige akevittgründere! Sammen har disse ildsjelene lagt grunnlaget for det som er et aldri så lite akevitteventyr i Asker. Berit og Elisabeth er det vi kan betegne som både ildsjeler og lokalpatrioter, og sammen driver de firmaet God Smak fra Asker. Akevittene deres er utviklet i samarbeide med det norske brenneri i Grimstad, og det er jentene som personlig har smakt til, og utviklet både Asker Akevitten og Maud Akevitten. Den første akevitten de laget kalte de opp etter Jens Evensen. Evensen var som kjent havrettsminister med bosted i Vollen, og det er ham vi har å takke for våre nokså ubeskjedne territorialgrenser. Akevitten fra 2018 ble dedikert til Nansens skute Maud og hennes retur til Vollen, 100 år etter at hun forlot Christian Jensens båtbyggeri i nettopp Vollen. 1. januar i år slo Asker, Hurum og Røyken seg sammen i en ny storkommune. For å markere dette bestemte Elisabeth og Berit seg for å lage en Asker Akevitt.
Årets juleakevitt
Årets Asker juleakevitt er lagret på både sherry- og madeirafat. For å skape både lokal tilhørighet og spennende smaksnyanser inneholder akevitten ask fra Tronstad gård i Hurum, felt i påsyn av de gamle ordførerne i Asker, Hurum og Røyken. Askerakevitten er en glimrende akevitt til julens festmat, og med sitt myke anslag av karve og sitrus kan den også utmerket nytes alene som avec. Alle flaskene er nummererte og inspirert av årgangen er det kun produsert 2020 flasker. Så skal du sikre deg en flaske er det bare å beinfly til nærmeste pol. Disse flaskene kommer til å gå unna. Denne journalisten skal forøvrig ta med en flaske hjem til mor, så får vi se om hun rynker på nesen av denne. Jeg tror ikke det!
God jul!
Tekst & foto: Stein Olav Kåsa