- Perfekte Sommerviner!
- Våren er endelig her!
- Stort utvalg av både varer og ferskvare
- Vårstemning med historisk sus
- Våren har inntatt Coop Mega i Meglergården
- Velkommen til Byporten Mall of Oslo
- Høstmeny hos Værtshuset
- Årets lammesesong er her!
- Kongen Marina: Herlig mat i vakre og avslappende omgivelser
- Høstviner!
Lidenskapelig lunsj

Det begynner å bli lenge siden måltidet midt på dagen var ensbetydende med brødskive-matpakke med brunost og leverpostei. Men selv i jungelen av lunsjtilbud i Tigerstaden finnes det muligheter for de helt store matopplevelsene uten at det koster verken skjorta eller for mye av den dyrebare tiden. Sentralt plassert på Majorstuen ligger Nodee som en oase i hverdagen – en lun hule hvor skuldrene senkes og alt stress og mas fordunster på dørstokken. I det enorme utvalget av asiatiske restauranter har Nodee det lille ekstra som skal til for å heve seg opp på et helt eget nivå, hva både kjøkken og miljø angår. Den innbydende atmosfæren er godt hjulpet av intime, dempede og delikate omgivelser, designet av den anerkjente interiørarkitekten Helene Hennie. Men en genuin spirit of Asia må likevel til for å skape en slik herlig følelse av hverdagsflukt for hustrige norske sjeler. I asiatisk kultur er måltidet så viktig i seg selv at alt annet må vente – mens de nydeligste godbiter nytes i fred og ro, kun ledsaget av en utsøkt kopp te og en god samtale. Og akkurat slik er det hos Nodee i lunsjtiden.

Tempel for mattilbedelse
Tanken bak Nodee er å presentere det beste av asiatisk mat på gourmetnivået og med de beste råvarene som grunnlag. Mat, service og interiør skal være av topp kvalitet. Nodee har mye kinesisk mat fra Canton og Szechuan, men også japansk sushi og innslag fra Indonesia, Thailand og andre asiatiske land. Restauranter i Kina har ofte over hundre ulike dim sum-retter og et utall andre kulinariske muligheter på menyen. Hos Nodee gjenspeiles asiatisk valgfrihet i et svært rikt utvalg til lunsj. Håndverket står sentralt når maten skal tilberedes. Det krever stor nøyaktighet og fingernemhet, samtidig som det skal gå fort og smake uovertruffent. Men Nodee stiller godt rustet med en egen kinesisk kokk med 20 års erfaring innen dim sum-faget. Også Japan har fått sin sushi- ekspert på kjøkkenet. Med så kvalifiserte matkunstnere bak spakene er det ikke annet å vente seg enn at de får boltre seg litt på den kreative siden. Det kommer til uttrykk i Nodees såkalte signaturretter – kokkenes egne komposisjoner – som er rapsodier over asiatiske smaker med det beste av norske råvarer i kastene.

Mat med hjerte
En titt på menyen demonstrerer Nodees visjon om å presentere det beste av Asia under ett tak, også i form av asiatisk lunsj. En svært fyldig og fristende lunsjmeny med både klassikeren Crispy Duck og andre varmretter, salater, supper og grillede godbiter gjør valget vanskelig. Men to asiatiske lunsjklassikere må spesielt anbefales. Kinesisk dim sum og japansk Benton-boks er to svært ulike, men like fullt fantastiske matopplevelser som er de perfekte midt-på-dagen-måltider. I rett asiatisk tradisjon oppmuntres man til å drikke te gjennom måltidet. Nodee har nylig fått en egen te-meny med blant annet designte fra Fortè. Teen renser ganen og bringer smakssansen tilbake til startstreken, så å si. Og ikke minst er det sunt, rensende og slankende. Derfor drikker asiater alltid te til maten. Dim sum er en form for kinesisk tapas, da retten består av flere ulike småretter og delikatesser, som enten er friterte eller dampede. Det er en kinesisk spesialitet som er blitt populær over hele Asia og kan lages av nært sagt hva det skal være av grønnsaker, kjøtt eller sjømat. Opprinnelig var retten en kantonesisk tradisjon, som ble spredt med de store kinesiske tehusene langs den berømte Silkeveien for hundrevis av år siden. Ordet «dim sum» betyr «å røre ditt hjerte» og hos Nodee røres både sjel, hjerte og smaksløker med alle de nydelige delikatessene som åpenbart har krevd både tid og kjærlighet.

Boksemat til begjær
Det ligger mye stolthet bak et godt tilberedt sushimåltid. Ikke overraskende, siden sushi har en mer enn 400 år lang historie å vise til. På 1600-tallet oppstod sushi som gatemat av ris i Tokyo og slo igjennom over hele Japan fra 1850, da rå fisk ble introdusert og de første sushi-kioskene kom til. I dagens Japan er sushi blitt landets nasjonalrett og er spesielt populær til lunsj i form av den såkalte Bentonboksen. Selv om japanerne kan ha dårlig tid firer de aldri på kravene til en god lunsj, og den skal inneholde «alt». Derfor består Bentonboksen av både sushi, maki og sashimi, klassisk misosuppe og en egen varmrett. Rettene serveres med koreanskinspirert Kimchi, som er en friskgrønn pickles laget av pepperrot og som tradisjonelt har vært regnet som god for fordøyelsen. I japansk matfilosofi er enkelhet og gode råvarer nøkkelen til det perfekte måltid. Krydder viker plassen for råvarenes egen aroma, som balanseres med soya, sukker og salt. I Nodees sushibar har man fri utsikt mot kokkens finurlige håndarbeid – et presisjonens kunststykke. Enten man velger å synke ned i en av de behagelige sofaene, sitte i sushibaren eller rundt et av bordene i den intime restauranten, er en ting sikkert. Den tiden man har til rådighet hos Nodee blir en liten fest i hverdagen. Akkurat slik som hvert måltid er i asiatisk kultur.
Tekst: Elin Kvandal Foto: Henrik Kæmpe