- Drømmer du om en moderne og funksjonell hytte som er enkel å holde vedlike?
- Gründeren bak Heart of Lule
- Omfavn Sommeren Med Stil
- Olavsfest om TILLIT
- Tellus rammer inn ferien
- Stammens koder
- Endelig vår
- Reduser strømforbruket med 40%*
- MORTEN ENGEBRETSEN AS - Rask, ryddig og rå siden 1901
- Velger skiferie i Skandinavia i vinter
Lettkjørt, pen og hurtigladbar
Høstens bilnyheter: Renault
Elbilen Renault Zoe kombinerer lekkert design med høy kjørekomfort og mulighet for hurtiglading. Stor rekkevidde og god plass gjør den til en attraktiv nykommer på småbilmarkedet.
Med hurtiglading kan du lade bilen mens du gjør andre ærend. I Trondheim finnes det i dag fire hurtigladestasjoner, og flere er under planlegging. Hurtigladingen gjøres på ladestasjoner med høy effekt. |
Nye Renault Zoe har høstet mye skryt for sitt utseende etter norgeslanseringen i mai. Designeren skal ha latt seg inspirere av naturelementene, noe som ifølge Renault gir bilen et harmonisk og mildt uttrykk. LED-lysene i front kan minne om to smilehull, og de bumerangformede baklysene gir bilen et spesielt lysuttrykk.
– Det er en veldig pen og aerodynamisk bygd bil, konstaterer Renault-selger ved Bilcentrum på Leangen, Geir Møllersen.
Lettkjørt og lydløs
Han trekker frem bilens gode kjøreegen-skaper.
– Den er usedvanlig god å kjøre, og lett på styringa. Setene er veldig godt oppbygd for god sittekomfort. Selv om det er en vanlig personbil så setter man seg inn i den og ikke ned i den, påpeker han.
Med ryggesensorer og ryggekamera er bilen lett å parkere, og den korte fronten gjør lukeparkeringen til en lek. Automatgirkassen utelukker girskifter og rykking, slik at kjøreturen og særlig køkjøringen blir mer avslappende. Som elbiler flest beveger også Zoe seg stille og sømløst i bygatene.
Romslig
For dette er en bil nummer to, beregnet på de kortere transportetappene, bykjøring og en og annen tur til hytta.
– Dette er ikke bilen du bruker til ferieturen, sier Møllersen.
Når det gjelder størrelse og pris, plasserer Zoe seg mellom Volkswagens e-up og Nissans Leaf. Den er større og rimeligere enn e-up, og litt mindre og rimeligere enn Leafen. Bagasjerommet tar 338 liter, noe som betyr nok plass til det en slik bil normalt brukes til, nemlig innkjøp og kjøring til og fra aktiviteter. Rekkevidden oppgis å være 210 kilometer på fulladet batteri, men selv Renault innrømmer at den reelle rekkevidden er på mellom 100 og 150 kilometer, avhengig av værforhold, kjørestil, strekning og fart. Til sammenligning har Nissan Leaf en teoretisk rekkevidde på 199 kilometer.
Nytt ladesystem
Frem til nå har det ikke vært mulig å lade Zoe på alle typer strømforsyning. Lading av Zoe krever nemlig et TN-nett, noe de færreste husstander i Norge har per i dag. Dette har Renault gjort noe med, og vil derfor innen utgangen av september tilby en mini-transformator, som kan kobles til IT-nettet de fleste av oss har hjemme. Dette betyr at bilen kan lades i alle landets stikkontakter, det være seg på hytta, hjemme hos tante eller på kontoret. I tillegg har Renault utstyrt bilen med en såkalt Wallbox, som installeres kostnadsfritt hjemme i garasjen din, og gjør det mulig å lade bilen på to ti ni timer, alt etter hvilken utstyrsvariant du velger og strømnettet til boligen din. Har du ikke TN-nett hjemme suppleres veggboksen med en transformator, slik at bilen kan lades likevel. Møllersen viser også til at alle nye offentlige ladestasjoner vil være utstyrt med denne type ladesystem fremover.
Renault Zoe leveres i tre utstyrsvarianter, der den dyreste til rundt 235 000 kroner lar deg lade bilen fra null til 80 prosent på to timer.
Multimediasystem
Interiørmessig har Renault holdt det enkelt og oversiktlig. Ved hjelp av mediasystemet R-link kan du lese nyheter, sjekke e-post, ta telefoner, skaffe deg en oversikt over tilgjengelige ladestasjoner eller sjekke rekkevidden som gjenstår før bilen må lades. Systemet leveres av navigasjonsutvikleren Tomtom og styres via en sjutommers berøringsskjerm på dashbordet.
– Dette systemet er et stort pluss, og det er det ingen andre som har, sier Møllersen.
Han forteller at det er bilene med mest utstyr det selges mest av og viser til at Zoe kommer med bakkestartassistanse, hastighetsbegrenser og cruisekontroll, LED-kjørelys, forvarming av kupé og varsellyd for fotgjengere ved sakte kjøring. For å nevne noe.
Pen å se på, med et design inspirert av naturelementene. |
Stor elbil-interesse
– Det har vært en ganske bra interesse for bilen så langt, og vi har solgt en del av den, forteller Møllersen.
Til tross for regjeringens signaler om kutt i avgiftsfordelene for elbileiere, opplever bilforhandleren på Leangen en stor etterspørsel etter elbiler.
– Spesielt fra juli og frem til nå har interessen vært eksplosiv. Folk har fått opp øynene for å kjøpe nye biler, og det gjelder også bensin og diesel. Elbilen er jo en fantastisk bil til kortkjøring, og rent generelt brukes den som en bil nummer to, sier Møllersen.
FAKTA: Renault Zoe
• Zoe er ifølge Euro NCAP den mest kollisjonssikre småbilen du kan kjøre. I test oppnådde den fem stjerner og 82 poeng totalt.
• Pris: fra 205 980 til 235 980 kroner.
• Fargepaletten spenner fra hvit og lys blå, til brun, grå og sort, i standard lakk eller metallic-lakk.
Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Renate Brødreskift, Renault