La bohème i Grieghallen
La bohème er en opera fylt av sterke følelser: kjærlighet, sjalusi og vennskap. Verket formidler fattigdom og idealisme, i brå skift mellom det utsvevende, ubekymrede og en kald og nådeløs virkelighet. I det som er en av operarepertoarets fineste kjærlighetshistorier, følger vi Mimì, Rodolfo og deres kunstnervenner i Paris fra ungdommens bekymringsfrihet til møtet med livets harde realiteter. Ikke minst byr La bohème på livlig og inderlig musikk; de store musikalske øyeblikkene følger slag i slag, noe som har gjort den til en av de mest spilte operaene verden over.
En ny og spenstig La bohème
Dansedesign består av koreografene Anne Grete Eriksen og Leif Hernes, som har jobbet sammen i en årrekke. I tillegg til nevnte forestillinger under Lillehammer-OL har de skapt en rekke verk for nasjonale og internasjonale scener. De begynte å arbeide sammen allerede i 1978, og fant tidlig frem til en multimedial tankegang. Produksjonene deres omfatter nesten alltid et stort apparat av kunstnerlige uttrykk – som video, dans, lys, musikk og lyd.
De to koreografene har ikke valgt en opplagt innfallsvinkel til La bohème. Hernes og Eriksen forteller om en prosess der drømmen og bevegelsen har vært utgangspunkt:
– Karakterene i dette stykket er kunstnere. I stedet for å forsøke å framstille dem i omgivelsene vi normalt forbinder med 1800-tallets bohemliv, har vi fokusert mer på indre aspekter, på kunstneren som kreativt menneske, sier Eriksen, og utdyper:
– For kunstnere kan mye finne sted i fantasiens verden. Vi har ønsket å flytte La bohème over i en slik drømmeaktig sfære, der det som skjer i rommet er det som trigger følelsene. Drømmelandskapet blir en drivkraft for den emosjonelle handlingen – og etter vårt skjønn kan ikke dette være et realistisk rom. Da passer det bedre med drømmen, der tid og sted ikke alltid samsvarer.
– Men det er ikke slik at vi har lagt vekk rammefortellingen, poengterer Hernes.
– Vi følger historien, og ønsker å understreke emosjonene i den. I så måte er dette en veldig tradisjonell form for oppsetning.
Dans
Ber man et par koreografer om å iscenesette noe, har man nærmest automatisk bydd opp til dans. Men La bohème er ikke en opera med klare dansenummer, slik man finner i noen operaer og operetter. Danserne blir dermed benyttet som likeverdige medspillere i den ordinære handlingen.
Hva vil danserne tilføre verket?
– Det emosjonelle er sterkt i denne operaen, svarer Eriksen. – Det handler om par; relasjonen mellom mann og kvinne, sjalusi, forventning – så mange menneskelige tema. Sangerne uttrykker disse følelsene gjennom ord og musikk. Vi tenker oss at danserne kan formidle den samme emosjonen gjennom bevegelsen, og på den måten utfordre uttrykket. Men hva de faktisk tilfører – hva danserne kommer til å bety for denne forståelsen av La bohème – er like mye et spørsmål for oss som står bak.
– La bohème er blant de mest spilte operaene i verden. Da sier det seg selv at vi må gjøre et grep – og se stykket med våre egne øyne.
Videokunstnere
I første omgang snakker vi om to par øyne – men det er flere som kaster blikk på bohemene.
I denne forestillingen har Dansdesign har blant annet jobbet tett sammen med de danske videokunstnerne i Epí, Mark Viktov og Lene Juhl. Epís dynamiske videokunst henvender seg til alle sanser.
– Med videokunstnerne har vi lett i koloritten, temperaturen og bevegelsene – og stilt spørsmålet: Hvordan ser vi for oss ulike konstellasjoner mellom dans og bilde, hvordan kan lyset fungere sammen med videoen? sier Hernes.
Ikke én note er forandret i Puccinis berømte partitur, men ellers satser Dansdesign på å skape en forestilling som både overrasker og beveger i alle ordets betydninger.
Tekst: Ida Habbestad & Geir Rege | Foto: Helge Reistad & Jan Alsaker
Fakta La bohème
Premiere lørdag 6. november kl. 18
Spilles også: mandag 8., onsdag 10.
& fredag 12. november kl. 19.
Sted: Grieghallen
Regi: Dansdesign
Dirigent: Andrew Litton
Scenografi og video: Epí
Mimí: Ann-Helen Moen
Rodolfo: Sergio Blázquez
Bergen Filharmoniske Orkester
KorVest og Bergen Filharmoniske Kor
Varighet: 2 timer og 30 minutter inklusive pause
Billetter og mer informasjon:
www.dennyeopera.no / www.billettservice.no