Hjem » Oslo » Kultur & underholdning » Julepynt og mandelknask

Julepynt og mandelknask

Nå er det jul igjen... I hvert fall nesten! Duften av brente mandler blander seg med lukten av pepperkaker og varm gløgg. Følelsen av juletradisjon nytes mest intenst på Folkemuseet!
folkemuseet4_248x200
Det årlige julemarkedet på Folkemuseet er Oslos største førjulsarrangement. I fjor var det over 18 000 mennesker som kom innom og fikk tindrende julestjerner i blikket. Mange ser et besøk på Julemarkedet som en viktig del av julefeiringen. En ubrytelig tradisjon! For jul er ikke bare å storme butikkene og tømme bankkortet. Det er veldig mye en følelse. Den ekte julefølelsen får du ikke av å stresse rundt med slipstunge for å rekke alt mulig før det stenger, vakle hjem med femti bæreposer og synke klynkende sammen på en stol. Men du kan få den av å rusle rundt i fred og ro, og snuse inn duften av røkelse og kaker og granbar. Titte på gamle hus som er koselig pyntet med kongler og bånd og røde lys. Kanskje få øye på julenissen som rusler rundt og kikker på det samme som deg, mens han smiler i skjegget. Noen påstår at nissen bor på Nordpolen. Det vet vi ikke skråsikkert, men at han bor på Folkemuseet er et faktum! Han dukker opp like trofast hver eneste jul. Rød drakt og langt hvitt skjegg - ikke til å ta feil.
folkemuseet Museumsnissen_92x130

Julegodter i fleng

Over hundre markedsboder selger alle slags juleting fra pynt og gaver til fristende godter, kaker med spennende krydderduft, røkelse og tekstiler. Man kan ikke unngå å komme i stemning! Verkstedene i Gamlebyen selger keramikk, sølv og støpte lys, og du kan kjøpe fine håndlagete produkter, uten å stresse. Her er det ingen som dytter og kaver. Det er nok til alle av kjempegod hjemmelaget sjokolade, tovede votter og luer, lavendelsåper, egg og julenek. Fuglene skal jo også ha litt julekos!

Gamle juleskikker

Det er mye rart å gjøre og være med på her - utenom å kjøpe gaver i bedagelig tempo. Julepyntede kafeer lokker med varm kaffe og forskjellige lekkerbiskener. Det er bare å inhalere deilig juleduft! Du kan også se på nostalgisk lefsebaking og ølbrygging (Hordalandstunet) og mye annet på de gamle tunene rundt omkring.

Flere av husene er pyntet slik de gjorde det i gamle dager - her kan du se julefeiringen gjennom 300 år! I Leikanger prestegård vises julekvelden slik familien Sverdrup feiret den i 1882. Her har de fått juletre, og kjøkkenet bugner av mat.

Grøslistua fra Numedal har fylt opp med flatbrød og rakefisk, og dekket høytidsbord etter skikken i 1850. Rommene er pyntet med fine julehåndklær og en halmuro. For den gangen kunne man ikke få kjøpt glitter og julekuler hos Steen & Strøm. Det var ikke funnet opp ennå!

Chrystiegården fra Brevik er også vakkert pyntet. Gården er et rikmannshjem fra 1769. Her kan du se ingrediensene til en 15-retters middag, intet mindre! Juletreet var ikke kommet til Norge ennå på den tiden. Isteden pyntet de huset med flotte oppsatser av eksotisk frukt.

I Sagastua putrer byggrynsgrøten over grua. På denne tiden hadde de heller ikke så mye pynt - men mye god mat!
På Enerhaugen ser vi et beskjedent lite tre som er pyntet med papirstrimler, og julegrøten koker.
På finneplassen Ampiansbråten har husmannsfamilien pyntet vinduene med gardiner som er klippet av avispapir. De hadde det ikke så flust, men julegleden var ikke mindre for det. Skolestua og Bedehuset har juletre fra 1910 og 1950.

I museets bygård Wessels gate 15, feirer de bl.a. jul i et “dukkehjem” og tre andre leiligheter fra 1900-tallet. I Foredragssalen kan du kose deg med Disney tegnefilmer. Det er neppe bare de minste som vil se på! Snipp og Snapp og Pluto og alle vennene har underholdt unger i mange titalls år. Ingen vil gi slipp på det!

I Besøkssenteret og Info-kiosken kan du få utdelt årets julerebus. Kanskje du klarer å løse den?
folkemuseet Julenissens verksted_283x200

Julenissens verksted

Og julenissen? Han rusler rundt og hilser på ungene. Han har eget verksted, og spør om noen har lyst til å være med dit. Kanskje barna vil bli med og hjelpe ham, så han får alle gavene ferdig til jul? I Utstillingshallen kan ungene også lage sin egen julepynt og ta med hjem. Eller dekorere sitt eget julepapir!

Når nissen ikke sysler med gaver, danser han sammen med museets egen dansegruppe. Det er flott dans på Festplassen kl. 12.30 og 14.

2. og 3. desember er det julekonserter i Kirkesamlingen kl. 13 og 15. Du kan lytte til vakker korsang med Bygdelagskoret og solister fra Operaen.

I Stavkirken er det gudstjenester kl. 13.30.
På Trøndelagstunet blir det ponniridning, og for 30 kroner kan du lære litt om kunsten å ri. Det skjer mellom 12 og 16.
Sledetur med Fola Blakken hører også julen til. Alle har vi minner fra da vi var barn, og det duftet deilig julemat. Og feberkurven steg faretruende når det nærmet seg gaveåpning.
Knallrøde farger, blafrende stearinlys og konglepynt forteller sitt tydelige språk: Nå er det like før..!             
Familieunderholdningen går over tre søndager: 30. november, 7. og 14. desember - fra klokken 11-16. God jul!

Tekst: Grace Brynn Foto: Folkemuseet