Hjem » Oslo »  Juhl hos Jhon

Juhl hos Jhon

Du kan lukte dem, sanse dem, og bruke dem. Gjerne i mange positurer. Og når noe kjennes bra, kan det godt vare år etter år. Som Finn Juhl møbler. Mer bærekraftig blir det ikke.

Jhon Møbler på Frogner har en forkjærlighet for dansk møbeldesign, historien og for bærekraft, kvalitet og godt håndverk. Det skal vare i generasjoner. Jhon fører kvalitetsmøbler fra Danmark, og én møbeldesigner skiller seg ut som en personlig favoritt; Finn Juhl. Møbeldesigneren, født i 1912, studerte arkitektur ved Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 1930, og arbeidet samtidig under arkitekt Vilhelm Lauritzen. I 40-50-årene skjedde det mye i designhistorisk kontekst, men der de andre kjørte en relativt «enkel» stil, var Juhl mer som en artist. 
– En kunstner i sinn, ifølge daglig leder, Jhon Alexander Korsnes.

Personlige møbler

Finn Juhl tegnet vakre former. Møblene var organiske og med en personlig form, både i uttrykk og komfort. Juhl tok utgangspunkt i egen kropp og eget hjem, analyserte hvor de ulike komponentene i møbelet ville treffe kroppen, og tenkte mye på bevegelse og rom. 
«Hvordan kan jeg skape en fotskammel som ikke tar for mye plass? Kan armlenet fungere som fotskammel?» 
Denne tankegangen resulterte i spennende, innovative løsninger. 
– Møbelet er mer enn bare et møbel. De har en historie, estetiske kvaliteter, der man spiller på mange sanser, sier Jhon.

Big in Japan

USA, Japan og Asia har lenge hatt tradisjon for Finn Juhl. I Japan er det stort. Kanskje mye på grunn av deres egne tradisjoner for trekunst, som går virkelig langt tilbake – mye lenger enn Danmark. Og møblene til Finn Juhl blir tilvirket av dyktige, japanske tremakere. De er ypperlige møbelkunstnere, ledet av firmaet One Production. Jhon traff mannen som leder disse håndverkerne. En beskjeden, men hyggelig mann. Det innga respekt. 
– Jeg vet hvilket arbeid som ligger bak jobben de gjør, sier Jhon.

Skattekiste

Stadig flere Finn Juhl-møbler vil tre frem i lyset. Det finnes få prototyper der ute, men firmaet bak Finn Juhl, One Collection, har vært så heldig å få låne både tidlige produksjoner og prototyper av en japansk samler. Denne mannen har en av verdens største samlinger av dansk møbeldesign, fra sent 1800-tall og fram til i dag. Dette hjelper One Collection til å få rekonstruert og produsert møblene, støttet av alle skissene og tegningene de har blitt tildelt rettighetene til. Mange møbler har blitt relansert allerede. 
– Kolleksjonen har aldri vært så omfangsrik noen gang, sier Jhon. 
One Collection trosset finanskrisen, og har klart å løfte møblene til nye, spennende høyder. De satset på det de tror på. Men det tar tid. Det må gjøres ordentlig, i tråd med Juhls ånd – kvalitet, håndverk og tradisjon. Og det er ikke ideelt å lansere alt på en gang, for å utvikle og relansere møbler krever mye ressurser.

Japansk «hermegås»

Ressurser hadde nok også en japansk «fan». Han gikk så langt som til å kopiere Finn Juhls danske hjem (og i dag et museum) på Ordrupgaard ned til minste detalj, basert på bilder og hyppige researchturer. Alle møblene ble nøyaktig kopiert, inkludert bokhyllene. Ikke bare skulle bøkene i hyllene være identiske, men også plasseringen av bøkene skulle være prikk lik. 
– Men denne japaneren ble frustrert da det viste seg at rekkefølgen på bokplasseringen kunne variere, og ble feil i virkelighetens hus, grunnet støvtørking, solfalming og liknende, ler Jhon.

Bærekraftig

Så får vi bare håpe at den japanske mannen ikke går lei. For det skal litt til å slite ut et møbel som lett overlever tre generasjoner.
Det er bare å komme innom Jhon for inspirasjon og en prat. Man kan også sjekke ut Finn Juhl-avdelingen på Designers Saturday (8.-10. september). Jhons møbler på DS er kledd i Raf Simons by Kvadarat. (Jhon er eneste norske forhandler av danske Raf). I samme periode vil det skje mye spennende hos Jhon på Frogner, og man vil kunne se både gamle klassikere og relanseringer fra Finn Juhl. Møblene har allerede blitt svært populære, og har fått en ny renessanse.

Tekst: Trine Texnæs Foto: Jhon Møbler & Trine Texnæs
 

Følg IN magasinet på Facebook