Hjem » Bergen » Kultur & underholdning » Huset med det fine i

Huset med det fine i

Litteraturhuset har gått fra å være en omdiskutert utopi til å bli et snart ferdig oppusset hus. Nytt møter gammelt i huset som allerede omtales som kulturens nye storstue i Bergen. Her skal alle kunne føle seg hjemme.
Litteraturhuset Header

I slutten av januar skal Litteraturhuset stå klart, men enn så lenge jobbes det på spreng, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Det sørger blant annet arkitekt Gro Haveland og daglig leder Kristin Helle-Valle for. Gro er hjernen bak ombyggingen og rehabiliteringen av Litteraturhuset, av alle rom hvor folk skal ferdes, og av alle dertil hørende kriker og kroker. Hun har masse erfaring og leder til daglig design- og interiøravdelingen i arkitektfirmaet Fortunen AS. 
– Når Bergen skal få sitt eget Litteraturhus må de få noe de ikke har sett før, sier Gro. 
Huset skal romme folks forventninger til både å bli opplyst, underholdt og hygget med. Det skal speiles i farger, materialvalg og møbler. 
– Man får en del gratis når man får et gammelt hus som bærer preg av å ha levd et langt og rikt liv. Det har jeg lyst til å ta med videre, jeg vil bevare så mye som mulig av det gamle, og bygge videre på husets nerve og sjel.

Vakkert materiale og enkle kontraster

Gro Haveland vet at mye sitter i detaljene, og har allerede tenkt nøye over hva hun ønsker å bruke av interiør. 
– Det finnes mye vakker design i Norden. Jeg kunne tenke meg å bruke skandinaviske produkter og støtte opp om de små aktørene. 
Helheten er viktig, og Gro mener at Litteraturhuset har gjort et godt valg når det kommer til samarbeidspartnere. 
– Jeg er veldig glad for at det er Colonialen som skal drive kafeen, det borger for kvalitet. Kjøkkendisken skal være som et stort smykke. Klassiske kupler i taket. Store, enkle eikedører. Subtile, duse veggfarger. Norske designstoler fra 50-tallet. Enkle kontraster. Mørk murstein og betong opp mot masse lys.

Litteraturhuset 2 Header

Trivselen løper fra loftet og ned

En annen som sørger for Litteraturhusets ve og vel er Kristin Helle-Valle. Hun er daglig leder. 
– Dette skal bli folkets hus. Det skal være for barn, ungdom, familier, pensjonister og kulturkjerringer. Et hus hvor alle kan trives, sier hun. 
Kristin viser oss entusiastisk rundt, og begynner på toppen. Øverst, i det gamle tørkeloftet innredes en skrivestue for forfattere. I etasjene under, tredje og fjerde, leies det ut kontorer til litteratur- og kulturinstitusjoner, før det nede i andre etasje virkelig kommer til å gå for seg. Det er nemlig her de fleste arrangementene kommer til å finne sted. 
– I Auditoriet blir det plass til ca 150 publikummere, og NRK har allerede booket rommet til aktualitetsprogrammet «Debatten». Videre blir det barnerommet Zinken Hopp, i tillegg til Alver og Olav. H. Hauge, som kan deles i to. I disse rommene kan det arrangeres litt mer uformelle møter, kurs, seminarer, lanseringer og debatter, forklarer Kristin, og understreker at det er opp til brukerne å definere hva slags hus dette skal bli. 
Fra andre etasje leder to trappeganger ned til første. Her finner man Salongen, som egner seg ypperlig til kos og quiz, med en svær bokhylle der folk kan plukke bøker og sette seg ned og lese i gode stoler og sofaer, og forhåpentligvis blir det også plass til en peis. I samme etasje finner man også Colonialens kafé og brasseri, og et hyggelig rom for lukkede selskaper.

Et av Bergens mest anerkjente kjøkken

Det er ekteparet Laila og Ken Skorge som står bak Colonialen, Bergens kanskje minste og beste serveringssted. De har sett frem til å utvide med café og brasseri på Litteraturhuset. 
– Vi har holdt på med planene om Litteraturhuset i tre år nå, og gleder oss til endelig å få realisert det! Vi kan det å drive restaurant og liker å gjøre ting på vår egen måte. Vi vil skreddersy et eget konsept til Litteraturhuset som er myntet på hele familien, slik at man har råd til å gå der ofte, fra tidlig til sent, sier Ken. 
Kristin Helle-Valle nikker anerkjennende, og ser ut til å være fornøyd med konseptet. Fra tidlig morgen skal man kunne drikke kaffe eller spise frokost på Litteraturhuset, utover dagen venter lunsj og middag, og mens natten faller på skal man kunne nyte et glass vin, eller flere. 
– Hos Colonialen skal folk kunne spise og treffe venner. Hygge seg. Hele huset skal bli et inkluderende sted, avslutter Kristin, før hun forsvinner ut i Vågsbunnen. Vi står igjen, beriket, oppglødd. Snart åpner det. 

Tekst: Lars Haga Raavand | Foto: Elisabeth Nesheim

Følg IN magasinet på Facebook