Hjem » Trondheim »  Høysesong for pigmentfjerning

Høysesong for pigmentfjerning

Mange ønsker å fjerne pigmentflekker i ansiktet etter å ha vært mye ut i sola i sommer. Ved Akademikliniken kan du få bukt med pigmentflekkene ved hjelp av laser eller krem.

– Det blir mer av denne typen behandling utover høsten, sier sykepleier ved Akademikliniken i Nordre gate 11, Kine Rønning. 

Soleksponering

Hun sier pigmentert hud er et vanlig problem. Mange opplever å få det i forbindelse med graviditet, amming, hormonforandringer eller for mye soleksponering. Rønning merker at særlig de yngre er blitt flinkere til å beskytte huden sin ved å bruke høy solfaktor.

Laser

Pigmentflekker kan oppstå over hele kroppen. Ved Akademikliniken fjerner de flekker som oppstår i ansiktet. Med laserbehandlingen Ellipse IPL blir et intenst pulserende lys ledet ned i huden slik at lyset absorberes av melaninet i pigmentflekkene. Lyset omdannes til varme, som så ødelegger de deler av cellene i huden der melaninet er lagret. 
– Man starter med en behandling, så går det en måned cirka fire uker til neste. Pigmentene vil vanligvis bli mørkere i løpet av det første døgnet, og de vil fortsette å være mørke i en til to uker før de flasser av. Antall behandlinger hver enkelt trenger, vil variere. Det vanligste er mellom to og fire behandlinger, og eventuelt vedlikeholdsbehandlinger. Er man ikke påpasselig med tanke på soling og bruk av vedlikeholdsprodukter, vil pigmentene komme tilbake, sier Rønning.
Hun legger til at man må holde seg unna sol fire uker før og etter en laserbehandling, og bruke solfaktor 30 til 50.

Krem-serie

Klinikken fjerner også pigmentflekker ved bruk av kremer fra Obagi-serien, der pigmentflekkene blir bleket ned før de forsvinner gradvis. Har du en sammensatt hud med kviser eller arr, er denne behandlingsformen å foretrekke, ifølge Rønning.
– Man får da en finere struktur i huden. Så har man pigmenter litt histen og pisten, er kremene bedre. Har man én, litt markert flekk, anbefaler vi laser, sier hun.

Sprengte blodkar

Rønning sier man også kan bruke laser for å fjerne sprengte blodkar, som kan oppstå etter eksponering for sol eller kulde. Sprengte blodkar kan også gå i arv. I motsetning til pigmentflekkene som flasser av ved bruk av laser, forsvinner blodkarene gradvis.
– Er dette en smertefull behandling?
– Det går så fort. Man får bare et par «skudd», så er det over. Det gjør litt vondt akkurat der og da, og etter behandlingen kan man få en solbrent-følelse i et par timer, sier Rønning. Hun forteller at de utfører stadig mer av denne type behandling.
– Folk er blitt mer bevisste, sier hun.

Tekst & foto: Renate Brødreskift

Følg IN magasinet på Facebook