- Les juleutgaven av IN magasinet for Oslo
- Gullvinner, designer og matelsker - møt Margaret Aase
- Vin til julemat
- Les høst-utgaven av IN magasinet for Trondheim
- Les høst-utgaven av IN magasinet for Oslo
- Drømmer du om en moderne og funksjonell hytte som er enkel å holde vedlike?
- Lek deg i parken på SNØ i høst!
- Gründeren bak Heart of Lule
- Les sommer-utgaven IN Magasinet for Oslo
- Omfavn Sommeren Med Stil
Havets vakreste skatt
Lenge var perler ekstremt sjeldne, og verdien deretter. Det var først på begynnelsen av 1900-tallet at to japanere klarte å gjøre perledyrking til en vitenskap – uten at det gikk på bekostning av verken utseende eller kvalitet. Dermed har perlen, tross bedre tilgjengelighet, beholdt sin status. Som noe vakkert, magisk og tidløst.
Perlekjeder har erobret mangt et hjerte. Og det er nettopp kjærligheten til perler som danner grunnfilosofien hos den tyske juveleren Gellner. Selskapet er en liten familiebedrift, men samtidig Europas største direkteimportør av sydhavsperler.
Firmaet ble grunnlagt av ekteparet Heinz og Tove Gellner i 1967. Nesten femti år senere er det andre generasjon Gellner som har overtatt driften – med Jörg Gellner som øverste ansvarlig. Som sine foreldre kjøper Jörg Gellner perlene sine hos noen av verdens mest renommerte perlefarmere. Hvite sydhavsperler fra Atlas Pearls, mørke Tahitiperler fra Robert Wan og fargerike Fiji-perler fra Justin Hunter. Perlene dyrket av disse tre er blant de vakreste og mest ettertraktede i verden. For å sikre optimale leveforhold for østersen fører disse farmerne en utrettelig kamp for å beskytte miljøet i sine respektive regioner.
For til tross for sitt harde skjell er østersen ekstremt sensitiv. Den reagerer mot alle ytre påvirkninger; stormer, tyfoner og mest av alt menneskelig inngripen. Giftig avfall og uetiske fiskemetoder ødelegger dem. Bare rent, næringsrikt vann og et balansert økosystem sikrer østersens helse og bidrar igjen til at disse delikate organismene kan produsere en vakker perle.
Atlas Pearls
Dr. Joseph Uel Taylor blir gjerne kalt «the Pearl Pope». Takket være ham og hans profesjonelle team på over 1500 vitenskapsmenn og farmere, har Atlas Pearls fått internasjonalt ry for sine uvanlig store, skinnende, hvite kulturperler. Kvaliteten er ubestridt. Farmene er spredt over fem ulike steder i Indonesia og betyr enormt for menneskene involvert. Lokale arbeidere får førsteklasses opplæring – og ikke minst riktig lønn.
Atlas Pearls har i tillegg et overordnet mål om å minimalisere selskapets miljøpåvirkning. De bygger sine egne båter og nettene er laget av høykvalitets naturmaterialer.
I Indonesia er det ikke uvanlig at fiskerne – for å sikre stor fangst – benytter seg av dynamitt eller cyanid. Praksisen ødelegger de sårbare korallrevene, er selvsagt forbudt, men likevel utbredt. Atlas Pearls har egne båtpatruljer som beskytter farvannene rundt farmene. Oppdager de forbudte fiskemetoder rapporteres det til myndighetene. Dette gjør de ikke bare for å sikre levevilkårene til sine egne østers, men også for å bevare mangfoldet i Indonesias undervannsverden.
Robert Wan – an Atoll for Pearls
Marutea South Atoll ligger midt i Stillehavet, langt unna industrielle påvirkninger. Stedet er eid av Robert Wan, en pioner når det kommer til perledyrking. Til sammen driver han fem slike atoller i Fransk Polynesia. I dette paradiset, godt beskyttet av sandbanker, fremstiller Wan verdens største og vakreste Tahitiperler. De er lette å kjenne igjen – både på den dype, mørke fargen og den uvanlige størrelsen.
I motsetning til andre farmere, som må dele områdene sine med opptil tretti andre konkurrenter, kan Robert Wan ta vare på østersene sine uten forstyrrelser. Ved regelmessig å måle vannkvaliteten sikrer han østersene optimale levekår. De samme testene forteller ham når det er en økning av giftige substanser i vannet. Andre sjødyr trives derfor også godt i dette beskyttede og unike området – både fisk og koraller. Å kalle stedet et fargerikt paradis er ingen overdrivelse.
Justin Hunter – med kjærlighet for havet
Justin Hunter er opprinnelig marinbiolog, og har ett urokkelig prinsipp: Bare et sunt miljø kan skape vakre perler. Avlingene beviser at mannen har rett – igjen og igjen. Perlene kommer i et bredt spekter av fager; fra mørke grønn, til bronse, blå og lilla. Det er ingen tvil om at de gjenspeiler miljøet de kommer fra. Hunter er hjernen bak programmet ecoP, felles for alle perledyrkerne på Fiji-øyene. Avfall håndteres på en forsvarlig måte, nye miljøvennlige teknikker testes jevnlig og lokal arbeidskraft verdsettes høyt.
Er smykke for livet
Jörg Gellner besøker farmerne sine ofte, og har utviklet tette bånd til dem alle.
Perlene velger han selv. Når de håndplukkede perlene senere tar form som smykker og kjeder, får kunden også vite hvor perlene er dyrket – i form av et eget sertifikat.
– Det er viktig for oss å dokumentere hvor perlene kommer fra; at de er dyrket på farmer som tar hensyn til miljø og garanterer god kvalitet. Det betyr at perlene har en relativt lang dyrketid og har et tykt belegg av perlemor rundt kjernen. Jo lenger perlen er inne i østersen, jo tykkere blir belegget, forteller Jörg Gellner.
Resultatet av disse fantastiske perlene og Gellners skaperevne er nesten overveldende. Smykkene er enestående vakre og har en særegen finesse. Det klassiske møter det moderne på utsøkt vis – alltid med perlen som sentralt objekt. Hver enkel perle er unik; det samme er et smykke fra Gellner.
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Gellner