- Reduser strømforbruket med 40%*
- MORTEN ENGEBRETSEN AS - Rask, ryddig og rå siden 1901
- En eventyrlig jul hos Illums Bolighus i Trondheim
- Tenk solskjerming når du planlegger – Norsol på 1-2-3
- Kjøkkenlidenskap som smitter hos Svane Kjøkkenet Trondheim
- It’s new, but it’s not
- Ikoniske VL Studio hos Værness Elektrisk
- Solskjerming i verdens-klasse fra Tingvoll
- På jakt etter den perfekte gaven i Trondheim?
- Dansk designbelysning hos Værness Elektrisk
Georg Jensen
Georg Jensen, firmaets opphavsmann, ble født i et lite tettsted nord for København i august 1866. At gutten hadde kreative evner hersket det ingen tvil om. Allerede som liten brukte han all sin fritid på å lage småting; enten av leire eller andre materialer. Stikk i strid med datidens normer fikk han også solid oppmuntring hjemmefra. Da Georg Jensen var fjorten år flyttet derfor familien til København, hvor han begynte i lære hos en gullsmed.
Dagene var lange, og Jensen var ikke helt fornøyd med tilværelsen. Det lille han hadde av fritid benyttet han til andre kreative sysler. Hans virkelige lidenskap var utvilsomt keramikk. Det var også på grunnlag av denne kunstformen han senere ble antatt ved The Royal Academy of Art i København.
Art Noveau
Til tross for en viss suksess klarte Jensen aldri å gjøre keramikken til noe levebrød. Særlig ikke etter at hans første kone døde tidlig, og etterlot den unge kunstneren med to små barn. Pengene han tjente på arbeidene sine strakk simpelthen ikke til. I løpet av sin tid som keramiker innså imidlertid Jensen noe viktig. Han ønsket ikke lenger å lage ting som bare tjente ett formål – skjønnhet i seg selv. Jensen ville skape noe vakkert, som i tillegg hadde en praktisk funksjon. Han takket derfor ja til en stilling hos sølvsmeden Mogens Baillin, som var sterk tilhenger av art noveau. I motsetning til sine konkurrenter lot Baillin de ansatte utstille ting under eget navn. Han tok aldri æren for noe han ikke selv hadde laget, og betalte også Jensen en viss kommisjon av salget. Endelig, våren 1904, bestemte Georg Jensen seg for å starte sitt eget verksted. Han leide et lite lokale sentralt i København, med bare et lite treskap som utstillingsmonter. I starten gikk salget tregt. Det var sjelden mangel på mennesker i butikken, men de fleste av dem var vindusshoppere. Høsten samme år ble flere av arbeidene hans antatt til en utstilling ved Kunstmuseet i København. Utstillingen var en umiddelbar suksess, og Jensens produkter ble straks mer etterspurte.
Jensen og Rohde
De første årene laget Jensen bare smykker. De finansielle investeringene var lave sammenlignet med hva som krevdes for å lage skåler og fat. Men smykkene var samtidig noe helt for seg selv, med en stil som ingen hadde sett før. Alt ble laget i sølv; gjerne dekorert med rav, opaler eller månesteiner. Han laget ringer, brosjer, armbånd, halskjeder og hattenåler. Ofte var naturen inspirasjonskilde, og produktene formet som skulpturer i miniatyr. Vakkert; uten å være for kostbart. Målgruppen var middelklassen, som raskt trykket Jensens kolleksjoner til sitt bryst.
Nå innledet han også et samarbeid med den anerkjente danske kunstneren Johan Rohde. Sistnevnte hadde laget et servise i keramikk, som han nå ønsket å få produsert i sølv. Resultatet ble strålende, og de to bestemte seg for å innlede et mer permanent samarbeid. I 1916 designet Rohde det som kanskje skulle bli det mest berømte av alle Jensens mønstre – Acorn. Både det, og serviset kalt Continental, er ikke bare fremdeles i salg – de er to av firmaets desiderte bestselgere. Samarbeidet mellom Rohde og Jensen skulle komme til å vare livet ut. De to herrene døde også med bare et par måneders mellomrom, i 1935.
Et solidarisk og kreativt miljø
I 1907 hadde Georg Jensens stab økt til ni faste ansatte – alle profesjonelle sølvsmeder – og to lærlinger. En av Jensens kanskje beste egenskaper var at han klarte å skape et solidarisk og godt miljø mellom til dels sterke personligheter. Noe hierarki fantes ikke. Alle var de samlet om et felles utgangspunkt. De ønsket å bevare det gode ryktet Georg Jensens unike produkter da hadde opparbeidet seg. Alt ble laget for hånd. Ingen støyende maskiner fikk lov til å ødelegge den gode atmosfæren og den individuelle kreativiteten som hersket i verkstedet.
The Georg Jensen Style
Firmaet ble stadig større. Da Georg Jensen døde i 1935 hadde det lille verkstedet utviklet seg til en verdensomspennende forretning med butikker i Paris, London, Berlin og New York. I løpet av Georg Jensens liv og virke ble en rekke mennesker dypt influert av stilen hans, gjerne identifisert som «The Georg Jensen Style». Denne spesielle formen gjennomgikk en rekke forandringer i løpet av Jensens karriere, og kanskje ytterligere etter hans død. Enkelte karakteristiske trekk er likevel stadig i behold. Ennå er flere av den gamle mesterens design i produksjon, det samme gjelder en rekke av verkene til hans tidligere ansatte. Disse produseres side om side med arbeidene til yngre og mer moderne designere. Utvalget er riktignok mer omfattende nå. I tillegg til smykker og serviser finnes bestikk, julepynt, vaser, boller, lysestaker og en rekke andre gaveartikler.
Vakkert, og av utsøkt kvalitet
Den karakteristiske stilen hos Georg Jensen understreker også det mest distinkte aspektet ved Jensens verksted. De ansatte ble ikke bare oppmuntret til total frihet i sitt arbeid, men ble også fullt kreditert for sine design. Denne arven er like viktig i dag som da Jensen selv levde. Siden firmaets spede begynnelse og frem til i dag har en rekke kjente designere medvirket til at Georg Jensens bemerkelsesverdige uttrykk er intakt. Først og fremst Johan Rohde, men også størrelser som Harald Nielsen, Henning Koppel, Nanna Dietzel og Arne Jacobsen. Sammen med dagens unge formgivere har de sikret at varemerket Georg Jensen fremdeles er ensbetydende med vakkert kunsthåndverk av utsøkt kvalitet. Mer enn hundre år etter at Georg Jensen åpnet sitt første verksted har derfor navnet hans en overlegen plass innen skandinavisk kunsthåndverk.
Tekst: Siri Gerrard Foto: Georg Jensen