Hjem » Asker&Bærum »  Galleri Kunstværket: Kunstformidler med lang fartstid

Galleri Kunstværket: Kunstformidler med lang fartstid

Vi reiser til Bærums Verk en nydelig sommerdag, og det gamle jernverket viser seg fra sin vakreste side. Her finner vi en av Norges største skulpturparker som omkranser de gamle arbeiderboligene med historie bakover til 1600-tallet. I 2010 ble det feiret 400-års jubileum her, og mye historie sitter i de gamle veggene.

Gallerist Bjørg Marie Bjørnulfsdatter hos Galleri Kunstværket på Bærums Verk ønsker velkommen til Sommerutstilling. Nærmere 80 kunstnere stiller ut grafikk og keramisk skulptur i perioden 13. juni – 16. august. Bildet er en etsning av Geir Nymark.

Kunstnere, håndverkere og gallerier har slått seg ned i den idylliske gaten, og det er et flott sted å besøke. Tenk at denne perlen befinner seg kun 20 minutter fra Oslo sentrum! I dag skal vi besøke Galleri Kunstværket, et galleri som har formidlet kunst i 23 år, ja faktisk snart en mannsalder!
Det er eier og gallerist Bjørg Marie Bjørnulfsdatter som ønsker oss velkommen til Galleri Kunstværket. Her bugner det av flotte bilder og keramiske skulpturer. Det er en hyggelig og entusiastisk gallerist som møter oss. 
– Hvordan er det å holde til her på Bærums Verk?, spør vi. 
– Det er et fantastisk flott sted å jobbe og det finnes ikke noe bedre sted å formidle kunst. I disse nydelige omgivelsene med gode kollegaer rundt som driver innen beslektede områder. Vi er en fin gjeng! Flere har vært her i mange år, rekorden har Snekkerbua med hele 35 år! Og de besøkende trives her. Om man bare rusler rundt i gata, setter seg ned på en av benkene med en kopp kaffe, handler kunstverk til hjemmet eller kanskje en gave til en nærstående dåp, bryllup eller bursdag.

Original grafikk

Det er originalgrafikk som er Galleri Kunstværkets satsningsområde når det gjelder billedkunst. 
– Vi formidler for mange av Norges beste grafikere, og det finnes utrolig mange dyktige kunstnere her i landet. 
Nærmere 80 av disse er å finne hos galleriet på Bærums Verk. Ikke alle vet hva grafikk er, og galleristen forteller at de ofte får spørsmål om hvordan bildene er laget.
– Det forteller vi mer enn gjerne! Dette er en spennende verden. Jo mere man lærer, jo mere forstår man av hva som faktisk ligger bak av tidkrevende, møysommelige prosesser. Det gir bildet en større dimensjon! Det er viktig å sette seg litt inn i forskjellen på original grafikk og reproduksjoner. Vi har i dag fått en rekke digitale måter å lage bilder på, forteller Bjørnulfsdatter. 
– Det er viktig å skille mellom det som er originalt laget og det som er reproduksjoner av et annet kunstverk. Det er ikke noe galt i å ha reproduksjoner eller plakater på veggen, det som er galt er når galleriet formidler reproduksjoner som et originalt kunstverk! Jeg misliker sterkt at enkelte gallerier selger uorginaler som originaler og røyklegger hvordan bildet faktisk er laget. Går man inn i et etablert galleri som markedsfører at de formidler grafikk så skal man vite at det er det man faktisk får! 
Det er viktig å spørre i galleriet hvordan bildet er laget hvis du er i tvil. Og det holder heller ikke mål om bildet er fargelagt (håndkolorert) et par steder etter avfotografering! Er du er i tvil om teknikken, så spør! Det er kriterier for originalgrafikk. Originalgrafikk er trykk direkte fra originalplatene i tradisjonelle trykkemetoder, som for eksempel litografi (bildet er tegnet på en stein), etsning (bildet er etset i en metallplate) og tresnitt (bildet er skåret i en treplate). For å lage et grafisk trykk må man ha en trykkplate, trykksverte og papir. Hver av de tre faktorene vil være avgjørende for resultatet, men størst betydning har naturligvis platen – hvilket materiale den er laget av, og ikke minst hvordan den er bearbeidet. Platen blir satt inn med trykksverte og under trykkeprosessen blir fargen overført fra platen til papiret. Resultatet er et bilde som er speilvendt i forhold til bildet på platen. Platen må svertes inn på nytt for hvert avtrykk, vanligvis benyttes en plate for hver farge. Kunstneren må ha laget trykkplatene og trykket grafikken, eller vært til stede – gitt nøyaktige instrukser til en trykker. 
Det ferdige bladet må være signert (godkjent) av kunstneren og nummerert med opplagsnummer og totalt antall trykk i hele opplaget. Dessverre blir også ofte reproduksjoner signert og nummerert på samme måte, og det er vanskelig å se forskjell på hva som er original grafikk og hva som er reproduksjon. 
Datagrafikk er en forholdsvis ny teknikk. Her er det svært viktig at bildet som lages er laget fra grunnen av, og ikke er avfotografering av et annet kunstverk. Fotoprogrammer eller tegneprogrammer brukes direkte for å lage datagenererte bilder, eller kunstneren kan bearbeide fotografier. Datafilen blir da å anse for trykkplaten. Bildet kan skrives ut på ulike typer papir og materialer. Det benyttes blekk og papir som er spesialtilpasset for kunstproduksjon og som holder høy kvalitet. Mange kunstnere kombinerer digitalgrafikk med klassiske teknikker. Denne teknikken går som regel under betegnelsen Digital Graphic Artwork (forkortet med D.G.A.) og er i dag akseptert som en selvstendig kunstnerisk grafisk teknikk.

Billedkunstner Geir Nymark har samarbeidet med Galleri Kunstværket i en årrekke. Nymark er kjent for sine flotte etsninger av norsk natur. Han holder til på Voss hvor han har eget verksted.

Sommerutstilling

Nå er det Sommerutstillingen som er på plass hos Kunstværket. Alle galleriets kunstnere er representert, og det et stort mangfold av størrelser og uttrykk. 
– Flere av kunstnerne har vi samarbeidet med i 20 år eller mer, forteller galleristen. 
– Det har vært spennende å følge med på utviklingen. Noen var i starten av sin karriere, mens andre har hele tiden vært godt etablerte. I utgangspunktet må man være en etablert grafiker for å komme inn hos oss, og kvalitet er viktig. Vi har også fått et større utvalg av keramisk skulptur. Der er det også mye flott å finne! Det gjør seg ofte å kombinere billedkunst og skulptur i hjemmet, finne uttrykk som «snakker sammen».
Galleri Kunstværket har 6 forskjellige utstillinger i året. Det er en stor, ny utstilling hver sommer og jul hvor alle kunstnerne er med. 4 ganger i året er det en utvalgt kunstner som blir presentert med en større utstilling.

Åpent alle dager

– Det er tøffe tider for mange små, selvstendige aktører som lever av handel. Hvordan har Galleri Kunstværket taklet utfordringene som har vært denne våren?
– Vi bestemte oss tidlig for å gjøre det beste ut av situasjonen. Vi reduserte åpningstidene i en periode og har hatt en ansatt i permisjon. Allikevel hadde vi åpent alle dager, 7 dager i uken, som vi pleier. Hvis vi hadde stengt døren så ville vi ikke hatt mulighet til å betale regningene. Vi var jo heldige som er i en bransje som ikke ble pålagt å stenge. Vi har hele veien hatt begrensninger på hvor mange som har vært inne av gangen og fulgt alle smittevernråd myndighetene har kommet med. Publikum har også vært veldig flinke med å holde avstand, rense hendene eller bruke hansker. Og vi har klart oss greit gjennom krisen. Publikum har kommet, og mange har også handlet. Jeg tror de fleste av oss har blitt mere bevisste på at handlinger og valg vi gjør har konsekvenser. Ønsker man at en slik perle som Bærums Verk skal bestå så må stedet brukes! Det er jo egentlig vinn/vinn for oss alle da, avslutter Bjørnulfsdatter - for en en finere plass skal man lete lenge etter!

FAKTA: Galleri Kunstværket

• Galleri som ble etablert i 1997
• Formidler billedkunst og skulptur for 80 kjente kunstnere
• Spesialisert seg på grafikk og formidler ulike former for samtidsgrafikk
Holder til i Verksgata 8b på Bærums Verk
• Åpent 7 dager i uken
• Facebook: facebook.com/gallerikunstvaerket
• Instagram: instagram.com/galleri_kunstvaerket

Tekst: IN magasinet
 

 

Følg IN magasinet på Facebook