- Vin til julemat
- Gullvinner, designer og matelsker - møt Margaret Aase
- På innsiden av verdens vakreste bil
- Lek deg i parken på SNØ i høst!
- Gründeren bak Heart of Lule
- Omfavn Sommeren Med Stil
- Ikke størst, men best!
- Et senter med god handels- og samholds opplevelse
- Perfekte Sommerviner!
- Våren er endelig her!
Frierringen – et minne for livet
Planlegger du å fri til din utkårede? Det er vel få dager hvor det er mer passende å gå ned på kne og spørre din kjære om hun vil tilbringe resten av livet med deg enn på selveste nyttårsaften. Hos Gullsmed Heyerdahl finner du ikke bare et bredt utvalg frierringer, her får du også hjelp av dyktige fagfolk. Er du heldig får du også med noen gode tips om hvordan du kan gjøre selve frieriet ekstra romantisk!
Skal du fri eller ønsker du å bli fridd til? Hos Gullsmed Heyerdahl får du alt du trenger for å gjøre frieriet til en dag dere vil minnes resten av livet. Heyerdahl er en av Norges ledende gullsmeder og urmakere, og har i dag tre butikker i Oslo. Går du med gifteplaner er det vel verdt å ta turen innom Heyerdahl Paleet.
– Heyerdahl Paleet tar sikte på å bli den beste butikken for frier- og gifteringer i Norge. Her vil du finne best utvalg og flest muligheter, og du kan ikke gifte deg uten å være innom oss, forteller gullsmed Thomas Heyerdahl.
Mulighetene for å gjøre frieriet til livets mest romantiske øyeblikk er mange. Heyerdahl har flere gode tips for romantiske måter å fri på. Fra de storslåtte offentlige frieriene til de mer hjemmekoselige. Hva med å sende kjæresten din på skattejakt? Ha den første ledetråden hjemme og send henne deretter på tur gjennom alle favorittstedene deres i byen. Når hun kommer til det siste hintet, står du der på kne som premie. Foretrekker du et litt mer stille friere hjemme kan du for eksempel skrive et kjærlighetsbrev til henne med et frieri på slutten. Legg det inni hennes favorittbok eller den hun holder på å lese og da hun finner brevet overrasker du henne med ringen. Eller skru av lysene i huset og lag en sti som leder til en sirkel av telys med ringen i midten.
Skulle du likevel ikke lykkes med frieriet, så fortvil ikke. Heyerdahl har JA-garanti på alle sine frierringer – om du får et nei til svar, får du pengene igjen.
Et minne om den viktigste dagen i livet
Men noe av det aller viktigste for et vellykket frieri er selvfølgelig ringen. Tidligere var det vanlig at mannen kjøpte blomster når han skulle fri til sin kjære før paret sammen plukket ut forlovelsesringer. Men de senere år har det blitt stadig mer vanlig med den amerikanske modellen hvor mannen går ned på kne og frir med en diamantring.
– Om man skal gi bort en diamantring når man frir, så er det lurt å ha en lang tidshorisont i tankene. Forhåpentligvis skal ringen bæres hver dag resten av livet og gjerne gå i arv til neste generasjon. Derfor lønner det seg å finne en ring som er tidløs med et stilrent og klassisk design. Det finnes mange muligheter, men det mest vanlige er en klassisk enstens diamantring, sier Heyerdahl.
– Vi har snart 50 års erfaring med frierringer og kan hjelpe deg med å finne den rette ringen uansett budsjett. Det viktigste er at ringen skal være den rette for henne. Den skal tross alt bæres hver dag som et minne om den viktigste dagen i livet.
«A diamond is forever»
Frierier er kjent fra fortellinger, kunst og kulturhistorie siden oldtiden. I dag har diamanter blitt et symbol på kjærlighet og det er mange som viser sin kjærlighet ved å fri med en diamantring. Det første dokumenterte tilfellet av bruk av en diamantring som symbol på en forlovelse var det erkehertug Maximilian 1 av Østerrike som stod for under hans forlovelse med Maria av Burgund i Wien i 1477. Dette førte til at adelsmenn og rike handelsmenn også begynte å gi diamanter til sine kjære og lenge var dette forbehold de øverste samfunnslag.
Etter at diamanter ble funnet i Sør-Afrika på 1860-tallet ble det startet opp en storstilt utvinning og prisen på diamanter falt. Dermed var flere enn bare de rikeste i stand til å kjøpe denne høyt verdsatte stenen. Men med første verdenskrig og den store depresjonen falt etter hvert populariteten til frierringer med diamanter. På slutten av 1930-tallet bestemte det kjente diamantkonsernet De Beers seg for å forsøke å snu trenden og lanserte en reklamekampanje. Kampanjen gikk over flere år og skulle vise seg å spille en viktig rolle i historien om forlovelsesringer. Blant annet var det her det kjente begrepet «a diamond is forever» ble lansert. Med kampanjen overbeviste de folket om at forlovelsesringer er noe som varer evig og at en diamant er den eneste akseptable steinen man skal fri med.
En ring å være stolt av
I USA er det en gylden regel at ringen skal koste minimum tre månedslønner, men Thomas Heyerdahl forsikrer om at så langt har vi ikke kommet her hjemme.
– Men det er tydelig at mennene er opptatt av at det skal være en ring med skikkelig kvalitet. Vi har diamantringer i gode kvaliteter i alle prisklasser og hjelper gjerne med å foreslå den rette, slik at mannen får en best mulig frierring tilpasset sitt budsjett. Når man først skal gi bort en diamant er det viktig at den har god slipekvalitet slik at den fungerer som den skal i forhold til lysbrytning. Vi anbefaler at man heller kjøper en mindre diamant med god kvalitet fremfor en stor diamant med dårlig kvalitet. En diamant med lavere farge og klarhetsgrad vil se «tannløs og død ut». Man vil jo at diamanten skal stråle i alle regnbuens farger, noe man kun oppnår om diamanten har god farge, klarhet og slip.
Siden dette er en ring som skal bæres hver dag er det også viktig at ringen er kvalitetsmessig godt laget.
– Vi anbefaler å komme innom oss minst en gang i året for å sjekke klør, og at det ikke har oppstått noen skader. En diamantring bør også vaskes eller renses ofte for at diamanten skal skinne. Vi renser den gjerne gratis i vår ultralydmaskin. Når du skal kjøpe en diamantring er det også viktig at du ikke ser deg blind på rabatter, tilbud eller før og nå priser, men på hva du faktisk skal betale. Virker prisen for god til at det kan være sant, er den som regel det. Sørg for at du får det du betaler for! Husk at det finnes aktører som selger diamanter med sertifikater der diamanten er feil klassifisert. Hvilket sertifikat som ligger til grunn er derfor vesentlig for prisen. En gullsmed med kunnskap om diamanter vet hvilke internasjonale sertifikater man kan stole på. Det mest kjente og velrennomerte er i dag GIA (Gemmological Institute of America). Følger det med et GIA sertifikat, kan du føle deg trygg på at diamanten har den kvaliteten som er oppgitt.
Det er derfor viktig at du kjøper diamanter fra fagfolk med erfaring og kunnskap om diamanter. Det kan fort vise seg å bli dyrt å kjøpe på «feil» sted om kvaliteten som er oppgitt er feil, eller om diamanten er så dårlig fattet at den faller ut etter kort tids bruk.
Gifteringer
Etter at man forhåpentligvis har fått positivt svar på frieriet er det gifteringer som står for tur. Man vet ikke helt sikkert hvor skikken med gifteringer oppstod, men historikere mener at de gamle egypterne startet tradisjonen med gifteringen til begge parter slik vi kjenner den i dag. Gamle papyrusruller beskriver hvordan det ved giftermål ble utvekslet ringer som bevis på inngått ekteskap. De gamle egypterne anså sirkelen for å være symbolet på ekte kjærlighet mellom kvinne og mann. Denne tradisjonen spredte seg til andre kulturer etter hvert.
Heyerdahl Paleet har som mål å gi kundene det beste utvalget på gifteringer i Norge og det er vel verdt å ta turen innom.
– Vi ønsker å tilby alle muligheter, enten man ønsker å kjøpe ringer rett fra brettet, designe sammen på nett, eller om drømmen er å være med på en workshop i verkstedet hvor man lager ringene til hverandre på egenhånd under profesjonell veiledning. Hva er vel mer romantisk enn å stå i kirken å gi hverandre ringer man har laget selv?
Fakta: Gullsmed Heyerdahl
• Butikker:
- Paleet / Karl Johansgate 37B (Har egen VIP lounge)
- Skøyen / Karenslyst allè 16 (Har egen VIP lounge)
- CC Vest / Lilleakerveien 16
• Web: www.heyerdahl.no
• Instagram: www.instagram.com/heyerdahl_gullsmed
• Facebook: www.facebook.com/heyerdahl.gullsmed
Tekst: Mona Gullstein | Foto: Gullsmed Heyerdahl