Hjem » Oslo »  Fornuft & følelser

Fornuft & følelser

Det ligger mye stolthet – og mye fornuft i godt håndverk. Spesielt danskene har en tradisjon for å lage kvalitet. Videreføre vakre, funksjonelle møbler til nye generasjoner. Slikt blir det lidenskap av hos Jhon Møbler.

I Erling Skjalgsonssgate trer man inn i butikken Jhon Møbler. En sofagruppe i retrostil gir assosiasjoner til Mad Men, mens en munter apeskulptur med brett ønsker oss velkommen. Det er en butikk som føles annerledes. På en kul måte. På veggene henger det kunst. Malerier og foto. Det føles lunt. Som en leilighet man får lyst til å bo i. Hos Jhon blir du stadig overrasket, her får du blant annet servert hjemmebakte kaker, kaffe fra Tim Wendelbo, håndverks øl fra lokale bryggerier akompagnert av lyden fra hans favorittband Pink Floyd eller toner fra en svunnen tid med Jazz, blues og rock, ja det er en fryd for alle sanser.

Konsept

– Å selge møbler er vår kjernevirksomhet, sier innehaver Jhon Alexander Korsnes. 
– I tillegg til møbler av kjente arkitekter som Finn Juhl, Hans J. Wegner, Mogens Koch, Ole Wanscher, og andre, har vi også egenproduksjon av kvalitetsmøbler fra Danmark. Filosofien er at det er god bærekraft og langsiktig økonomi å investere i god kvalitet og varige verdier. Jhon bistår også med restaurering av møbler. Det kan være arvemøbler eller antikvitetsfunn som får en ny renessanse. Jhon sørger for at det blir gjort skikkelig, og finner rett «mann» til jobben, det være seg produsenter i Danmark, ham selv, lokale møbelsnekkere eller møbeltapetserere.

Gode samtaler

Jhon har en dyktig arkitekt med på laget også, sivilarkitekt Torbjørn Bentsen. De to utfyller hverandre på kompetanse, hjelper kunden med gode møbelløsninger, og gir tips om interiør, farger og stil. Det er ikke så stivt, de besøker med glede kundene. Faget er passion, og mye går på å bli godt kjent. 
– Jeg er glad i mennesker, sier Jhon.

Passion

Selv har Jhon spesialisert seg på dansk møbelhistorie, håndverk, og tradisjon. 
– Mine besteforeldre var møbelforhandlere på 60-70 og 80-tallet. Det var jo de gode tidene, da norskprodusert var lokalprodusert håndverk og gode produkter. De tok også inn de danske møbelklassikerne. Jeg så hvordan de jobbet, og hvordan de var med mennesker, med kunder. Besteforeldrene mine betydde mye for meg – min passion kommer derfra, forteller Jhon.

Håndverk

Jhon jobber med møbelprodusenter som innebærer håndverksmessig kvalitet. 
– Danmark er jo nærmest et samfunn som er bygget på håndverket, på tradisjoner, på å spesialisere seg på hver sine ting, sier Jhon. 
Mange produserer i Danmark i dag, nettopp av denne grunn. Alle gjør det de kan best, og da blir resultatet solid.
– Jeg har min egen teori om hvorfor danskene er så gode på møbelhåndverk, sier Torbjørn. 
Forskjellen mellom Danmark og Norge er at de er mer urbane, de er organisert i landsbyer, tett i tett, mens de kaller oss for fjellaper her, spredt på hvert vårt fjell. I Norge har befolkningen vært vant til at vi skal klare alt selv, men i Danmark respekteres de individuelle håndverkerne. De får lov til å utvikle sine ferdigheter, får en stolthet i faget, og som da lettere går i arv, mener han.

Tar vare på

Selv om danskene er veldig flinke til å ta vare på god møbelkunst og godt håndverk, synes 
Jhon at også nordmenn har blitt mer bevisste her hjemme; 
– Jeg synes trenden endrer seg i Norge, og det tror jeg har å gjøre med flere perspektiver i samfunnet; mat, klær, kunst – folk er mer og mer opptatt av hva ting er laget av, hvordan det er produsert, hvor det kommer fra, om det er økologisk, bærekraftig, ekte håndverk og de vil ha kvalitet.

Mangfoldig

Det blir stadig vanligere å blande forskjellige uttrykk. Tilby kunden helt spesielle opplevelser, gjerne med et mangfold, og som appellerer til flere sanser. Jhon mener at møbler, kunst, kultur, mat og drikke, er uttrykk som reflekterer samtiden og naturlig henger sammen. Dette vil også komme godt frem under Designers Saturday (8.-10. sept.), der Jhon satser tungt på å fremme blant annet legender som Finn Juhl og Hans J. Wegner i samspill med lokal kunst og kultur.

Tekst: Trine Texnæs | Foto: Jhon Møbler & Trine Texnæs
 

Følg IN magasinet på Facebook