- Gründeren bak Heart of Lule
- Omfavn Sommeren Med Stil
- Eit vaskeekte teater
- Mer enn 40 år med god stil
- Spennende utvidelse på Annes
- Bryster i nye øyne
- Mohn Kunsthandel med kvalitet og trygghet siden 1912
- Mer personlig tilnærming hos Din kosmetiske klinikk
- En eventyrlig jul hos Illums Bolighus i Bergen
- Frescohallen Bergens nye storstue
Festspill med leken identitet
I fjor fikk festspilldirektør Anders Beyer ramsalt kritikk for ikke å ha nok substans i programmet. Nå klinker han til med over førti klassiske konserter på plakaten, og lar samtidig identitet være et gjennomgripende tema for de 65. Festspillene i Bergen.
DIREKTØREN FOR DET HELE: Festspillene skal være for alle, fastslår festspilldirektør Anders Beyer. Han håper årets varierte meny faller i smak hos både små og store bergenserne. (Foto: Thor Brødreskift) |
– Vi ønsker å invitere publikum til en oppdagelsesferd på tvers av kunstartene i et omfattende og variert program, der det finnes et mangfold av sammensatte identiteter hos både utøvende og skapende kunstnere, sier dansken som i år leder sitt femte festspill i byen mellom de syv fjell.
ÅPNER BALLET: Åpningsforestilllingen «Shakespeares sonetter» er en poetisk og musikalsk teaterdrøm. (Foto: Lucie Jansch). |
I konstant bevegelse
Hvem er vi? Og hvem ønsker vi å være i møtet med kunsten, det fremmede og oss selv? Dette er spørsmål som opptar Beyer, som understreker at identitetsspørsmålet i høyeste grad også gjelder Festspillene selv.
I årets katalog spør festspillsjefen om det er slik at Festspillene har en identitet som er hugget i sten og gyldig til alle tider? Til det svarer han et kontant nei, og understreker at veteranen er i konstant bevegelse og kritisk dialog med både seg selv, men også nære og fjerne omgivelser.
– Min oppgave er å sikre en kunstnerisk romslighet og åpenhet, slik at publikum kan få møte noe nytt og annerledes som vi kanskje ennå ikke har ord for. Kanskje risikerer du også å møte deg selv på våre arrangementer, sier Beyer.
LOKAL VISESANG: Christine Sandtorv stiller på Logen med nyskrevne viser og byens musikere under Festspillene. (Foto: Dyveke S. Nilssen). |
Kongelig åpning
To du vil møte når de 65. Festspillene i Bergen åpner er vårt eget kongepar. De er nemlig hjertelig tilstede på den storslagne åpningsseremonien på Torgallmenningen onsdag 24. mai, der dronning Sonja bl.a. vil være festspilltaler. Vår kunstinteresserte dronning blir forøvrig også å finne i KODE1 under årets festspill, der hun er representert med en egen utstilling som viser dronningens grafikk- og keramikkarbeider. Årets festspillutstilling er det imidlertid samtidskunstneren Jan Groth som svarer for.
– Vi er selvsagt både begeistret og stolte over at kongeparet kommer sammen til Bergen og festspillåpningen i år, sier festspilldirektør Beyer.
Kongen og dronningen vil også vil være tilstede under årets åpningsforestilling i Grieghallen. I Shakespeares sonetter har teaterregissøren og multikunstneren Robert Wilson tatt et tyvetall av Shakespeares sonetter og skapt et episk teaterstykke sammen med det tyske teaterkompaniet Berliner Ensemble og komponisten Rufus Wainwright.
– Det låter litt som kabaret, litt som opera – som Strauss og Schubert, klassisk tysk – alt med et dypt bukk foran Kurt Weil, sier Wainwright selv om prosjektet, som har skandinaviske premiere i Bergen.
Musikalsk kameleon
Den sjangerkryssende kanadierens musikk blir det dessuten gode muligheter for å bli bedre kjent med i løpet av festspill-perioden. Wainwright er en musikalsk kameleon som kan vise til en produksjon som spenner fra rene pop-sanger til operaer. Elton John har sågar kalt han for planetens beste låtskriver.
Wainwrights varme, fyldige stemme og lekne musikalitet har ført til samarbeid med en lang rekke artister, deriblant Burt Bacharach, David Byrne og Robbie Williams. Når kanadieren gjester Grieghallen senere i mai har han med seg mezzosopranen Anne Sofie von Otter og strykekvartetten Brooklyn Rider på scenen. Du kan dessuten sitte ringside når festspilldirektøren inviterer låtskriveren til samtale på Litteraturhuset første søndag i Festspillene.
Appellerer til både ung og gammel
Festspillene har i årenes løp utviklet seg til å bli et kulturevenement preget av bredde, der nær sagt enhver, uansett alder, kan finne et arrangement med appell. Ved siden av en sterk satsing på det klassiske programmet, kan årets meny lokke både nysgjerrige bergensere og kvalitetsbevisste tilreisende med et mangfold av musikk, teater, dans, familiearrangement og utstillinger.
I år settes det opp flere barneforestillinger på ulike scener, for ikke å glemme norgespremieren på Beatles for babyer, der fire spanske musikere og en danser har skreddersydd en varm og spennende hyllest til The Fab Four for de aller yngste.
Beyer forteller at dette er en spesialforestilling som har gått sin seiersgang i både Asia og Sør-Amerika. I motsetning til mange andre arrangementet under festspillene, inviteres publikum her til å storme scenen og ta del i forstillingen med interaktiv video, sang og rytmeinstrumenter.
I andre enden av aldersskalaen gjøres det stas på modne damer når nærmere tretti kvinner i alderen 64 til 83 år glitrer på scenen i danseforestillingen Patina. Den rørende og poetiske forestillingen har vært på turné i både inn- og utland, og er et herlig bevis på at det aldri er for sent å gjøre sin scenedebut.
Er du på jakt etter et arrangement som skal kunne underholde hele familien er nysirkusforestillingen Reversible et godt valg. Med sin fengslende miks av sirkus, teater, dans, musikk og akrobatikk begeistrer den kanadiske kompaniet Les 7 doigts de la main mennesker i alle aldre.
– Her kan du trygt ta med både bestemor, lillebror og storesøster - dette blir en hit for alle, lover Beyer.
Festsprell på torg og fjell
Festspillene har det siste tiåret maktet å sette preg på bybildet gjennom blant annet scenen midt på Torgallmenningen, der det hver dag inviteres til gratis minikonserter med festspill-artister. I tillegg kan du risikere å støte på franske akrobater når nysirkus-truppen Collectif de la Bascule flyr høyt og lavt på både Torgallmenningen og Fløyen.
Overrasket blir du sikkert også om du legger turen innom byens møteplass nummer én, ved lunsjtider fredag 2. juni. Da kan du oppleve en urframføring av noe så sjeldent som en sykkelsymfoni. Med inspirasjon fra både Frank Zappa, fjorårets festspillsykkel-prosjekt og årets sykkel-VM i Bergen, er Bicyclophony et verk av og med tohjulinger.
– Sammen med femti elever fra Arna har BIT20 Ensemble komponert en sykkelsymfoni som skal framføres av et eget sykkelblåseorkester - med nyoppfunnede sykkelinstrumenter og spesialtrente syklister på scenen, røper festspilldirektøren, som i fjor selv trådte pedalene på vei mellom de ulike spillesteder.
Om du ikke er bitt av sykkelbasillen, men er blant de mange som sverger til fotturer på byfjellene, har du kanskje planer om å gå 7-fjellstur. I så fall kan du komme til å få servert en real musikalsk energibar på en av byens fjelltopper når Bergen Impro Storband slutter seg til den bergenske klassikeren. Ensemblet tar nemlig på seg ryggsekken og fjellstøvlene, og serverer moralsk støtte og velklingende musikalske heiarop til deltakerne underveis - en kulturell innsprøytning som er ment å vare hele veien til mål.
Tredelt profil
Festspillene i Bergen har de siste årene levd med en tredelt profil, der de nesten 300 arrangementene har fått plass i programmet under en av de de tre f-ene; fornøyelser, forbindelser og forstyrrelser.
Mens fornøyelser har en bred folkelig appell, rommer forbindelser forestillinger og konserter med historiske røtter. Her finner du det aller ypperste i den klassiske kunsttradisjonen, som både gir dybde og innbyr til refleksjon.
Blant de største attraksjonene i denne programkategorien i år er blant annet møter med stjernepianistene Lang Lang og Richard Goode. Klassisk-entusiaster vil også kunne glede seg over dirigenten René Jacobs, som kommer til Bergen med Mozart på programmet, sammen med to profilerte solister og barokkensemblet B’Rock. I tillegg gjester den verdensberømte nederlandske fiolinisten Janine Jansen Håkonshallen i både duo- og trio-konstellasjon, mens den tyske kontratenoren Andreas Scholl forener krefter med den israelske pianisten Tamar Halperin samme sted.
Tradisjon og fornyelse går hånd i hånd i de mange konsertene i Troldsalen på Troldhaugen og komponisthjemmene. Det vil si Griegs villa, Lysøen og Siljustøl. Vel et par dusin kvalitetskonserter med store norske og internasjonale navn kan i år oppleves på de små scenene, deriblant nevnte Jansen og von Otter.
– Stjerner som disse i en intim og historisk setting blir garantert en helt spesiell opplevelse, tror Anders Beyer.
Finsk førstedame
Festspilldirektøren tror også møter med årets festspillkomponist og residerende tonekunstner blir spesielt. I alt ni ganger blir det mulighet til å stifte nærmere bekjentskap med den finske komponisten Kaija Saariaho i ulike settinger. Hun er kjent for å skape rørende, nesten fysiske verk med skimrende tette klangbilder som ofte oppleves visuelt av publikum.
– Det er veldig gledelig at vi kan være med å feire Finlands 100-årsjubileum ved å løfte fram finsk musikk i ulike sammenhenger. Finlands førstedame innen nymusikk får vi oppleve både i kammer-, orkester- og opera-format, forteller en oppglødd Beyer.
Foruten bestillingsverket Concordia står også festspillkomponistens musikk på programmet når årets festspill toner ut mandag 7. juni under avslutningskonserten, der pianisten Joachim Carr er solist i Griegs A-moll-konsert.
Urtid møter samtid
Programkategorien forstyrrelser rommer det fandenivoldske og finurlige. Her åpnes det opp for utforsking gjerne ved hjelp av ny teknologi i kunstneriske landskap uten grenser.
Her har urframføringen Hugsjá havnet. I verket, som betyr «å se i minnet», altså å huske, veves urtid og samtid sammen til et mektig verk. Det er Einar Selvik og Ivar Bjørnson, kjent fra henholdsvis bandene Wardruna og Enslaved, som står bak prosjektet der norrøn og norsk poesi blir tonesatt av instrumenter fra steinalderen og frem til vår egen tid. Bestillingsverket springer ut fra konsertserien Nordvegen, som hyller norsk kystkultur og fremføres fire steder på Vestlandet under Festspillene.
Urpremiere er det det også på den tankevekkende konsertforestillingen Sustain, som spilles på Cornerteatret på Møhlenpris på festspillenes andre og tredje dag.
– I denne både urovekkende og vakre forestillingen spiller fem lekne musikere på spesialbygde instrumenter av plast og skaper et audiovisuelt univers som tematiserer problemstillinger som mange blant annet mange unge i dag er opptatt av, nemlig menneskets forhold til naturen, forteller Beyer.
Stjernespekket scenekunst
På scenekunst-fronten fristes det i år med flere spennende oppsetninger. Foruten dramatikk av både Jon Fosse og Frode Grytten, presenteres den første versjonen av Händels store verk Messias, iscenesatt av regissør, designer og videokunstner Netia Jones, som er kjent for sine nyskapende oppsetninger av klassiske verk.
Komponisten Benjamin Brittens mesterverk, operaen Peter Grimes, blir å oppleve i Grieghallen. Og til DNS kommer den kanadiske teaterlegenden Robert Lepage, som utforsker vår personlige og kollektive hukommelse med forestillingen 887.
Og om ikke dette var nok; hva med litt kubansk ballett, melankolske visekvelder eller funky festkveld med Prince-bassist. Eller frister det med en dose med leken dansk vokaljazz, klubbmusikk på strykeinstrumenter eller ordløst tysk maskespill?
FAKTA FIB #65
• Antall arrangementer: 285
• Antall arenaer: 40
• Antall ansatte: 20 årsverk, fordelt på 25 personer
• Antall frivillige: 210
• Forventet antall besøkende: 70.000
• Solgte billetter (pr. 1 april): 11.000
• Forventet omsetning: 67 millioner kroner
• Årets festspillkomponist: Kaija Saariaho
• Årets festspilldikter: Vigdis Hjort
• Årets festspillutstiller: Jan Groth
Festspilldirektøren anbefaler
Fornøyelser
• Acosta Danza
• Lørdag 3. juni 2017
• Griegsalen, Grieghallen
• En sjelden mulighet for å oppleve fantastiske kubanske dansere formet av den legendariske stjernen Carlos Acosta, som også selv danser i forestillingen. Kompaniet danser til den feiende flotte musikken til Carmen, og med seg har danserne et helt symfoniorkester fra London. Her er noe til både føtter, hjerte og øyne!
Forbindelser
• Peter Grimes
• Tirsdag 30. mai 2017
• Griegsalen, Grieghallen
• Benjamin Brittens storslåtte opera med Bergen Filharmoniske Orkester, strålende solister og kor, under ledelse av Ed Gardener. Opera er fitness for følelser – ta med lommetørkle.
Forstyrrelser
• London Sinfonietta
• Fredag 02. juni 2017
• Håkonshallen
• Totalopplevelse hvor klassisk musikk møter ny musikk møter funky rytmer. Du kan oppleve unge solister fra Crescendo-programmet, tidligere Prince-bassist Ida Nielsen i et nytt verk av Rolf Wallin. Du kan oppleve festspillkomponist Kaija Saariaho, med komp av verdens ledende ensemble for nymusikk, London Sinfonietta. Du vil ikke gå glipp av dette!
Tekst: Geir Dahle