En spektakulær Robin Hood i Bergen
Britene gikk mann av huse da et islandsk stjernekompani satte opp Robin Hoods Hjerte ved Royal Shakespeare Company i fjor. I høst settes den spektakulære forestillingen, full av halsbrekkende akrobatikk og en sensasjonell scenografi, opp med DNS-skuespillere i Bergen.
– Sjelden er Store Scene blitt forandret så drastisk som når vi åpner dørene til den utrolige skogen Robin Hoods Hjerte skal foregå i. Jeg garanterer teatermagi på høyt plan, og en annerledes historie fra Sherwoodskogen . Om en Robin Hood forskjellig fra han de fleste kjenner, sier dramaturg Siri Løkholm Ramberg.
Det er det islandske teaterkompaniet Vesturport, med den internasjonalt anerkjente instruktøren Gisli Ørn Gardarsson som kunstnerisk leder, som står bak den høyst spesielle oppsetningen. Kompaniet har høstet lovord i mange land. Blant annet for sin Faust-oppsetning i New York og for nettopp Robin Hoods Hjerte i London. Kritikkene der var strålende. Du kan derfor glede deg over at stjerneteamet nå er klar for Robin Hood i Bergen. Med Gardarssons høyre hånd, Selma Bjørnsdottir, som regissør. Scenografen Borkur Jonasson, som er kjent for sin gedigne scenografi, er også på plass i Bergen, sammen med mange andre fra det islandske kompaniet. Scenografien har allerede rukket å vinne priser i selveste teaterbyen London.
På scenen stiller DNS med et stjernelag. Fremadstormende Ingvild Holthe Bygdnes fra Harstad har fått den helt spesielle og store rollen som Lady Marion. Og her snakker vi om en Marion som er langt mer fremtredende enn i de vanligste Robin Hood-fortellingene. Holthe Bygdnes har blant annet høstet lovord som Hedda Gabler under Stein Winges regi ved Nordland Teater. Og som Bolette i Riksteatrets versjon av Fruen fra Havet i fjor. Du kan også ha sett henne i filmroller, men hun debuterer nå på en bergensk scene.
Selveste Robin Hood
Kristoffer Sagmo Aalberg fikk heltestatus hos svært mange barn i Bergen som politimannen Klang i Pippi Langstrømpe tidligere i år. Nå skal den populære trønderen spille selveste Robin Hood. Sagmo Aalberg har vært engasjert ved en rekke teatre i Norge, og gjort seg bemerket på DNS fra han debuterte i Ordet i 2011. Mange kjenner han også fra NRK, blant annet Barne-TV, Supersommer og Newton. Men de to er på ingen måte alene. Eirik del Barco Soleglad og Tormod Løvold borger for humor, dette humorradarparet fra en rekke oppsetninger på DNS. Karl Bomann-Larsen, Sissel Ingri Tank-Nielsen og andre kjente navn fra DNS er også med. Blant dem Katrine Dale, som fortsatt er selveste Pippi for barn her vest. Sulekha Ali Omar spiller også, danseren og skuespilleren som har fått så gode kritikker for sin innsats i meet me. Det har også afghaneren Milad Farokh og Stian Isaksen, som også er på rollelisten.
Dessuten har DNS sikret seg flere av de nye, lovende navnene i teater-Norge til denne oppsetningen. Med Ole Martin Aune Nilsen i en stor rolle, i spissen. I tillegg stiller akrobatiske dansere fra Absence Crew i Bergen. For her går det unna, i slengtau, rutsjebakker og mye mer. Skuespillerne får virkelig boltre seg, de også, og må være i god form.
– Og scenografien blir egentlig en rolle i seg selv, sier dramaturg Siri Løkholm Ramberg, og snakker om Store Scene som en stor skog, som plutselig blir til et slott. Om dyr som spiller instrumenter, rare skogsmenn, lemmer som senkes ned og mye, mye mer. Hun snakker om teatermagi på høyt plan, et eldorado for alle som liker å bli underholdt, fra seks år og til de eldste besteforeldre.
– Det skjer en del tøffe ting, også. Så vi anbefaler en aldersgrense på seks, sier hun.
En annen historie
Men det er altså ikke den vanlige historien om snille Robin Hood som stjeler fra de rike og gir til de fattige.
– De eldste kildene er fra middelalderen. Og ingen vet vel om Robin Hood var reell eller om alt er fiksjon. De fleste kilder fremstiller Robin som en fredløs, barmhjertig samaritan. Det var jo derfor han ble så populær over hele verden. Men så finnes det historier som ikke omtaler ham så godt. I David Farrs fortelling, som han har skrevet på oppdrag for det islandske kompaniet, møter vi en litt annen Robin. En som bare stjeler. Til seg selv og hans menn. En litt sånn Peter Pan-figur som ikke vil bli voksen. Som er seg selv nok, og som ikke bryr seg om andre. Og så vil han ikke ha noen kvinner i Sherwoodskogen. De bare gjør menn ukonsentrerte og upålitelige, forteller Løkholm Ramberg.
Vi skal ikke røpe hele handlingen og ødelegge spenningen for alle dem som skal se Robin Hoods Hjerte utover høsten. Men Lady Marion flykter fra hoffet. Og den sleske prins John dukker opp, med planer om å gifte seg med henne. Og folket, som slett ikke liker Robin Hood i begynnelsen, må betale urimelige skatter til slimålen prins John. Og den som nekter blir tatt av dage. To barn, som mister sin far, rømmer ut i Robin Hoods skog, og blir viktige brikker i maktspillet som foregår, og i selve historien.
Ja, vi kan vel røpe så pass at Robin Hood åpner øynene for annet enn tyveri og seg selv. Og at Lady Marion spiller en stor rolle i den sammenheng. Kanskje faller de også for hverandre?
Annerledes Lady Marion
– Tradisjonelt er jo Robin Hood er klassiker der kvinnerollene er minimale. I denne oppsetningen endrer Lady Marion utfallet på historien, og blir en kvinnelig karakter som virkelig har noe langt utover kjærlighetslivet sitt. Hun kan absolutt bli en helt på lik linje med Pippi Langstrømpe, sier dramaturgen, som også bruker ord som «veldig morsomt», «overraskende» , «sjangerblanding» og «litt skummelt» når hun beskriver Robin Hoods Hjerte.
– Det står om liv og død. Og enkeltskjebner løftes frem, i det kjente spillet der lavklassen trues av de mektige som stadig skal ha mer i skatter. Først og fremst er dette likevel veldig godt teater for nesten hele familien. Responsen i England var da også formidabel, sier Siri Løkholm Ramberg.
Hun beskriver Ingvild Holthe Bygdnes (26) i rollen som Lady Marion slik:
– En kreativ skuespiller som så langt bare kan se tilbake på store, fine roller. Hun sa nei til den statlige ballettskolen i København fordi hun heller ville ta Teaterhøgskolen. Men det betyr ikke at hun ikke kan danse, i tillegg til sin skuespillerkunst. Hun regnes som en av de nye store i Norge. I klasse med Ine Marie Wilmann, som skal spille Anne Frank på DNS fra 14. september.
Om Kristoffer Sagmo Aalberg sier hun:
– En fantastisk Robin Hood. Men de to er på ingen måte alene om å gjøre dette til en oppsetning vi virkelig har grunn til å tro på, sier Løkholm Ramberg.
– Her blomstrer alle teatrets elementer. Alt fra lyd, lys, scenografi, kostymer og skuespillerkunst. I en samlet, vakker symfoni, sier hun.
Tekst: Finn Bjørn Tønder | Foto: Den Nationale Scene