Hjem » Portretter » Danser med ørner
Danser med ørner
De fleste mennesker er født med drømmen om å fly. Jørgen Wang er ikke noe unntak, men i motsetning til de fleste andre mennesker, får Jørgen oppfylt denne drømmen hver gang han svever over Tromsøysundet i sin paraglider.

Da Jørgen Wang vokste opp på Senja så han ofte hangglidere, og under hele oppveksten var den store drømmen å få prøve dette selv. Det var først i påsken i 1998 at Jørgen fikk fly for første gang, og siden da har han vært hekta.
–Alle har vel en drøm om å fly, sier Jørgen, som synes spørsmålet ikke er hvorfor man begynner med paragliding, men hvorfor så mange velger å ikke gjøre det.
Jørgen har lenge vært en viktig person i paraglidermiljøet i Tromsø, og i dag er han faglig leder for Tromsø Hang og Paraglider Klubb. Når jeg møter ham på kafé Flyt, gir han inntrykk av å være en god del år yngre enn sine 37, og kanskje det er lidenskapen til flyvningen som er foryngende, for det er tydelig at paragliding er noe Jørgen elsker.
–Det er ingen tvil om at man blir hekta på paraglading, sier han. Blir det for lenge mellom hver gang, får jeg nesten abstinenser.
Ny sport
Paragliding er en sport med mange sider, og Jørgen gir meg en rask innføring i hva paragliding er for noe.
–Paragliding er en ganske ny sport som har mye til felles med hanggliding. Det handler om å benytte seg av oppdrift så man kan glidefly over lengre distanser uten å benytte seg av noen form for fremdrift. Da jeg flyttet til Tromsø i 1992, ble jeg kjent med en som drev med hanggliding, men jeg valgte å satse på paragliding, for utstyret er lettere å bære, og lettere å pakke opp.
At paraglading er mer praktisk er kanskje også en av grunnene til at det har blitt mer populært enn hanggliding de siste årene.
–Når jeg kommer til startpunktet åpner jeg sekken min og bretter ut paraglideren, tar på meg selene, så er jeg klar til å fly. Det tar kanskje fem minutter, og så er det bare å vente på gunstige luftforhold, sier Jørgen.
Hvor lenge man kan fly er avhengig av at luften gir oppdrift. Forholdene varierer mye fra dag til dag og mellom årstidene.
–Det beste er når været skifter. Høytrykk er ikke bra, for det holder lufta nede, og vi er helt avhengig av at luftmassene beveger seg oppover for å få oppdrift, sier Jørgen.
Under dårlige forhold kan man holde seg i luften i noen få minutter. Er forholdene optimale og man er dyktig nok til å utnytte de såkalte luftpakkene med oppadgående luft, kan man i teorien fly i dagevis.
–Det som begrenser hvor lenge vi kan fly er egentlig mangelen på fasiliteter i paraglideren, sier Jørgen.

Gleden ved å fly
Det er vanskelig å forklare hvordan det føles å sveve over Tromsøysundet. Man må egentlig prøve selv. Men Jørgen forsøker å forklare hva detdreier seg om.
–For en nybegynner er det å sveve en utrolig ting i seg selv. Som instruktør ser jeg hvordan folk reagerer på den første gangen de får luft under føttene. Jeg får se folk glise fra øre til øre i ekstase, sier Jørgen.
Når man kommer over den første ekstasen, blir ikke gleden mindre.
–Paraglading handler ikke bare om å fly, men også om å bli stadig dyktigere i å styre. Jeg kjenner en som har fløyet over 5000 timer, og han lærer fortsatt helt nye ting. Dessuten er paragliding den absolutte avkopling.
– Når man flyr kan man ikke tenke på noe annet. Det å styre tar all oppmerksomheten, i tillegg til opplevelsen. Hvis man går på ski kan man tenke på livet og problemer, men i lufta forsvinner alt som ikke er her og nå, sier Jørgen.
Paraglading er også en konkurransesport, og det arrangeres konkurranser hvor man skal gjennom en viss løype på best mulig tid.
– Vi arrangerte Norges Cup i Olderdalen i april i år. Alle fikk fly, men værforholdene var ikke bra nok for å holde konkurranse, sier Jørgen.
Tromsø - paragliderparadiset
Det finnes 116 aktive paraglidere i Tromsø, men ifølge Jørgen burde det vært minst
100 til. – Tromsø er et glimrende sted for paragliding. Det er først og fremst geografien som gjør det. I umiddelbar nærhet til byen står Fjellheisen, og vi har tre forskjellige startpunkter på fjellet der, sier Jørgen, og sammenlikner med for eksempel Oslo, hvor utøverne må reise til Hemsedal eller andre liknende steder. I tillegg til Fjellheisen finnes det mengder av steder på Kvaløya og på innlandet hvor forholdene er gode. Alt er innen en halv times kjøretur.
En annen grunn er naturopplevelsene. – Paragliding er en fantastisk måte å oppleve Tromsø-naturen på. For mange utøvere er naturopplevelsene det som er det viktigste. Paragliding er en unik mulighet til å oppleve fuglelivet på fuglenes premisser. – Vi deler luftrommet med fuglene, og vi er avhengig av den samme oppdriften.
I Ersfjorden finnes det en del ørn, og Jørgen har kommet ganske nært. – Jeg har vært mindre enn ti meter fra ørn i glideflukt. Ørna er overlegen når det gjelder flyferdigheter, og selv om vi er betraktelig større enn dem, så har ørna stor selvtillit. Jeg har opplevd at ei ørn har snudd seg mot meg og vist meg klørne sine for å tøffe seg, sier Jørgen.
Fantastisk miljø
Paraglidingmiljøet tiltrekker seg alle typer menneske, og uansett hvem man er ellers i livet, er alle like her.
– Paragliding har ikke noe klasseskille. Det er ikke om å gjøre å være best eller mest erfaren. Nybegynnere stiller likt med de som har holdt på en stund, sier Jørgen.
Paraglidere over hele verden deltar i dette fellesskapet. På klubbens egne nettsider thkp.no finnes en logg hvor paraglidere legger ut bilder og beskrivelser, og dette er et forum hvor miljøet holder kontakt også utover det lokale. – En gang jeg skulle til Svalbard, tok jeg kontakt med paraglidere som holder til der for å spørre hvordan forholdene ville bli for paragliding. Jeg fikk som svar at jeg burde ta med meg paraglideren, og jeg ble invitert til å fly med dem. Jeg fikk også tilbud om et sted å overnatte, sier Jørgen.

Kurs
For å kunne fly må man ha sertifikat, og det får man etter å ha tatt paragladingkurs. Jørgen er autorisert instruktør, og klubben holder kurs i Tromsø.
– Våre kurs holdes 4-5 helger på rad, med noen uke-kvelder for teori. Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor lang tid et kurs tar, siden vi er såpass avhengig av gunstige værforhold.
Jørgen anbefaler jenter å melde seg på. – Dette er en sport hvor man stiller helt likt, uansett kjønn. Vi har i dag flest mannlige medlemmer, og ønsker derfor at flere kvinner skal delta. Prisen på et slikt kurs er 7500 kroner. I tillegg bør man også eie eget utstyr.
– Vi er blant de aller billigste i hele Norge, sier Jørgen. Paraglading har en inngangsbillett som er høyere enn mange andre idretter, men Jørgen er ikke i tvil om at det er verdt det.
– Paragliding er ikke som andre sporter. Dette er en livsstil. Man blir med i et helt spesielt miljø, og jeg kunne ikke tenke meg et liv uten å fly, avslutter Jørgen.
Tekst: Ron Røstad Foto: Tormod Raen