Hjem » Oslo » Interiør & design » Cathrine Kullberg – norsk designer med internasjonal suksess

Cathrine Kullberg – norsk designer med internasjonal suksess

Jeg glemmer aldri da jeg en mørk novemberdag i 2009 satte foten innenfor legendariske Illum i København. Istedenfor en klassisk juleutstilling var temaet lys – norsk lys! Sentralt i det store inngangspartet hang Cathrine Kullbergs pendel «Norwegian Forest». Ikke bare én, men mange. Det var magisk. To år senere er den samme lampen i ferd med å bli et kjent, skandinavisk designobjekt.
Panel_10MeterSkogen

 Cathrine kommer ruslende oppover gaten. Med den ene hånden styrer hun sykkelen, i den andre holder hun restene av en kjøpekaffe. Den fremgangsrike designeren har akkurat hatt det hun beskriver som et morgenmøte med seg selv. Resten av dagen skal hun tilbringe i studioet sitt i Vika. Da Cathrine begynte med lysdesign hadde hun en lang akademisk karriere bak seg. Hun har studert statsvitenskap, kunsthistorie og arkitektur. Masteren sin tok hun ved St. Martin’s College of Art and Design i London. I samme by jobbet hun i flere år som prosjektleder for Thomas Heatherwick. I Oslo har hun gjort karriere hos både Norsk Form og som freelancejournalist i en rekke design- og arkitekturmagasiner. Det var først etter et par år i barselpermisjon at Cathrine bestemte seg for å skape noe eget. 

– Jeg har alltid fiklet med lys. En lampe er en naturlig centrepiece, og mulighetene for å leke seg litt er store. Materialet, den tynne trefinéren, hadde jeg jobbet med før. Jeg var også bevisst på at det jeg skulle lage måtte ha en grei produksjonsrekke; teknisk enkel og med høy fleksibilitet.
 
Chris Harrison

PR og panikk

 Resultatet ble lampen Norwegian Forest. I for-kant av lansering hadde Cathrine fått flere tips om hvordan hun best kunne promotere den. Ett var å knytte sitt eget navn så tett opp til produktet som mulig. Et annet var å fange interessen til de beste interiørbloggerne.

– Disse menneskene er lidenskaplig opptatt av hva de gjør. Deres arbeid har bidratt til å skape en helt ny internasjonal sfære for design. 
Etter noen timer på internett fant hun frem til de hun likte best, sendte bilder og info om lampen sin og håpet på en positiv reaksjon. 
Virkningen lot ikke vente på seg. Da Cathrine kort tid senere googlet navnet fikk hun et skred med treff. På flere seriøse nettsteder var Norwegian Forest hovedoppslag, og forespørslene raste snart inn fra hele verden. 
– Det ble litt panikkartet. Ingenting var jo klart, så jeg fikk kanskje en litt vel tidlig PR-boost. 
 
CathrineKullberg_portrait_hires_min

Cathrine i Elle Decoration

 I starten gjorde Cathrine hele jobben selv. Siden fikk hun en ekstra assistent og nå er det en liten bedrift i Småland som gjør det meste av håndarbeidet. Lampene selges i en rekke land; i små indiebutikker og i større interiør- og møbelforretninger. Sist i rekken er Heal’s i London, som er en virkelig høyborg når det kommer til design. Å få innpass der er vanskelig. I takt med sin økende suksess har Cathrine fått mer å gjøre – så mye at den kreative delen av arbeidet har kommet litt i skyggen. 

– Nå er jeg på et punkt hvor jeg absolutt bør ansette noen. Den daglige driften tar så mye tid at jeg ikke lenger rekker over alt. Jeg dør etter å være kreativ. Stadig planlegger jeg å ta en uke av for å sette skaperkreftene i sving, men så går det ikke likevel. Noe må skje, snart. Det gjør det for så vidt, men på et annet område.  Om ikke lenge blir Cathrine å se i et oppslag i Elle Decoration UK, kanskje verdens mest leste interiørmagasin. Uttrykket «En bibel» kan ellers fortone seg som en klisjé; i denne sammenheng er det ytterst kurant. Cathrine har fått beskjed om å tenke «glamour» når det gjelder egen fremtoning. 
– Det skal være sånn pang! Men er det noe jeg ikke er så er det «pang»! 
I mitt stille sinn tenker jeg at, jo da, det er akkurat det hun er. Cathrine er åpen, hyggelig og utstråler en spesiell form for energi; egenskaper som gjenspeiler seg i produktene hennes. Dette er det flere enn Elle Decoration som har lagt merke til. Sammen med to andre er hun invitert med i en lukket konkurranse om et utsmykningsoppdrag for et større offentlig bygg i Oslo.
 
NorwegianForest

Den skandinaviske designfamilien

 De siste ti årene har norsk design fått en stadig sterkere posisjon internasjonalt. En rekke formgivere får nå tingene sine satt i produksjon – til dels hos prestisjetunge aktører. 

– Årsakene til dette er mange. Flere har studert i utlandet, og er ikke lenger så engstelige for å stikke seg frem utenfor landets grenser. Internasjonale messer tiltrekker seg proffe mottakere og er viktig markedsføring. Selv om det er både tidkrevende og dyrt er det å møte mennesker ansikt til ansikt av essensiell betydning. Før var vi ikke så flinke på sånt. Mange, inkludert meg selv, har også fått støtte via statlige prosjekter som 100 % Norsk. Vi kniver nok litt oss designere imellom, men bredere interesse kommer alle til gode. Jo større kake, desto mer blir det til alle. I tillegg har vi ikke modernismens store designfedre hengende over oss, som særlig våre danske og finske kolleger har. Kanskje puster vi litt friere? Fra å være en Skandinavias design-underdog er situasjonen snudd. Nå er vi definitivt en viktig del av den moderne skandinaviske designsscenen. 
 
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Chris Harrison & Simon Skreddernes