Blood, Milk & Honey – a tribue to the art of motherhood
Mia og Gro møttes i Munchs hage i forbindelse med en hyllestutstilling til Edvard Munch de begge deltok på i 2010. Det var i mellom de høye trærne i sommersolen de kom innpå ideen om å jobbe sammen om temaet morsrollen. Både Mia og Gro mistet sine mødre i ung alder, de hadde begge et ønske om å jobbe direkte med sine erfaringer som døtre og mødre i et prosjekt der de kunne belyse alle sidene med hva morsrollen innebærer. Noen måneder senere tok de avgjørelsen og inviterte så med smykkekunstneren Camilla Prytz for så å utvikle ideen videre. De ønsker med prosjektet å sette fokus på dette temaet fordi det er et allment og universalt tema. Uansett hvilke forhold man har til sin egen eller andres mor, om man er en selv eller ikke ønsker å bli mor, er det starten på livet vi alle har felles. Vi ønsker å inkludere flest mulig i dette prosjektet og ikke fokusere på de sentimentale og søtladne sidene man lett forbinder med tematikken mor og barn. Dette skal være en hyllest der vi også åpner opp for de tyngre sidene orsrelasjoner kan ha, men vi ønsker å vekke tilskuerne til å reflektere over sine egne erfaringer og holdninger sier de tre kunstnerne. Mia, Camilla og Gro har erfart at de har turt å åpne seg i prosessen og samtaler omkring de store temaene, livet, døden, fødsel, sorg, savn, kjærlighet, og ettertanke er plutselig helt enkelt å prate om for disse damene. De har gjort seg forskjellige valg i forhold til livssituasjon rent bortsett fra yrkesvalget.
Mia Gjerdrum Helgesen
Mia Gjerdrum Helgesen er billedkunstner og designer. Mia er utdannet med en BA fra Westerdals, Master fra Kunsthøyskolen Oslo og Honor klasser ved Academy of Art University i San Francisco. Hun etablerte seg som selvstendig kunstner med stor suksess. I 06 hadde hun sin debut i New York der kunstmagasiner og presse skrev flere anerkjennende knallkritikker. Ed McCormack skrev hennes art review i-09, han er en av flere kritikere som ser Munchs ånd i hennes arbeider. Like a kindred spirit of her illustrious fellow countryman Edvard Munch... – Ed McCormack, New York. Mia har opplevd formidabel suksess både i inn- og -utland, men vel så viktig er morsrollen. Mia Gjerdrum Helgesen opplevde å vente lenge på alle sine tre barn og tvillingene kom til verden tross alle odds. Takknemligheten da hun endelig ble mor, kan ikke erstattes med noe annet. Respekten for sin egen mor vokser seg større for hver dag – etter hvert som hun innser hvilken enorm oppgave det er å være mor. Helt siden Mia begynte å jobbe med billedkunst for 10 år siden har hun hatt en sterkt ønske om en utstilling som har MOR som tema. Fundamentet ble revet bort for 17 år siden da Mia`s mor døde av hjertesykdom bare 51 år gammel. Det var som å kutte navlestrengen på nytt. Mia Gjerdrum Helgesen malerier snakker til oss direkte og treffer våre mest personlige minner og erfaringer. Hvert arbeid formidler en sterk følelse av atmosfære som Mia mestrer gjennom hennes harmoniske vinkling, komposisjon og spesielle detaljer. Ikke ulikt de abstrakte ekspressjonistene i etterkrigstidens Amerika lar hun det ubevisste strømme ut fra sitt indre sjeleliv med impulsive strøk gjennom penselen og fester det med fargefelter på lerretsduken. Med denne fremgangsmåten skriver Helgesen seg inn i en romantisk kunstradisjon der subjektet, det personlige og det følelsemessige er opphavet til kunsten. I 08 utsmykket Mia et SPA i San Diego, California. Hun har opplevd stor pågang der de fleste arbeidene blir solgt på åpningsdagen og etterspørselen i utlandet er stor. I Norge har Mia tilknyttet seg gode gallerier og har en amerikansk agent i London som promoterer henne world wide. For henne endret sorgen seg da hun selv ble mor. Barnet ble en bekreftelse på at livet går videre og en videreføring av mors kjærlighet. I utstillingen på Galleri A kommer hun med nye malerier og litografier som berører hele spekteret av morsrollen.
Camilla Prytz
Camilla Prytz er glasskunstner og smykkedesigner. Hun er utdannet fra Kosta Boda Glasskole i Sverige, og startet sin egen glasshytte på midten av 90-tallet. Hun har hatt ca 50 separatutstillinger, den siste var på Stenersenmuseet i Oslo i 2010, der hun viste hodeplagg i glass og sølv. Camilla Prytz lanserte sin første håndlagde smykkekolleksjon i glass og sølv i 2001, og sin første produserte smykkelinje i 2009. Hun har stor suksess med begge deler, smykkene blir brukt av Rihanna, Olsen-twins og Coco Sumners, prinsesser og stjerner, og har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Camilla er nominert til designprisen `NÅLØYET 2011`som årets beste assessoirdesigner, og til ´Costume Awards 2011´som beste norske designer. Camilla forteller at hun ble veldig glad da hun fikk forespørselen fra Mia og Gro; Mia og Gro kontaktet meg ved juletider for å fortelle meg om prosjektet Blood, Milk & Honey – a tribute to the art of motherhood og jeg tente umiddelbart på ideen, men tenkte på hva jeg kunne tilføre dette prosjektet ettersom jeg har valgt å ikke få barn selv. jeg føler likevel sterkt for å jobbe med temaet Mor. Jeg har vokst opp med en nydelig mor og en veldig sterk mormor, og jeg har mange fine barn i livet mitt, men jeg har stor frihetstrang, og et stort behov for å være alene. Jeg er ikke redd for ensomhet, jeg oppsøker den mer og mer. Jeg liker å reise jorda rundt og gjøre som jeg vil, og har nok blitt ganske sær med åra, og jeg tenker at det er lett å havne inn i A4-sporet igjen når man får barn. Jeg er lykkelig og frivillig barnløs, og har funnet en stor fred med dette i hjertet mitt. I dette prosjektet holder jeg på å lage en helt ny smykke-kolleksjon som består av sølvsmykker over temaet Blood, Milk & Honey. Uten å røpe for mye har jeg laget smykker som du kan gi til din mor, ditt barn eller din kjære som kanskje bærer et barn- eller til noen andre som står deg nær. De skal være små kjærlighetsgaver, som symboliserer livet. Jeg ble veldig fort kjent med Gro og Mia – vi gikk liksom rett på sak og fortalte ting fra våre egne livshistorier for å belyse temaet Blood, Milk & Honey. Vi har helt forskjellige innfallsvinkler og bakgrunner, som vil gi utstillingen den bredden den trenger. Jeg syns jeg har blitt bedre kjent med meg selv også gjennom dette samarbeidet, fordi jeg har fått satt tankene mine rundt dette temaet i system. Jeg har også tenkt igjennom forholdet til min egen mor og mormor, og de sterke kvinnene som har påvirket meg opp igjennom. Jeg føler meg takknemlig og ydmyk som får ta del i dette spennende prosjektet, som berører alle mennesker på en eller annen måte.
Gro Mukta Holter
Gro Mukta Holter er billedkunstner og har utdannet seg med Hovedfag fra Kunsthøyskolen i Oslo. Gro har hatt en rekke separatutstillinger og jobbet med kunst og designprosjekter i flere land. I 2006 designet hun kunstdukken Shwe Shwe Poppis i Sør Afrika som er solgt til Oprah Winfrey og som har vunnet internasjonale designpriser. Siste store separatutstilling var på Bymuseet i Frognerparken der utstillingen gav museet besøksrekord i mars. Utstillingen ble også plukket ut til å delta på et samarbeidsprosjekt med MoMa (Museum of Modern Art) i New York. Gro jobber med utstillinger, offentlig utsmykking og designer en barneserie i tinn/sølv for det Norske firmaet Haugrud. Serien heter Lille Solstråle og selges i gullsmedforetninger i hele landet. I sommer stiller hun ut både i Sandefjord og på Galleri A i Oslo. Hun mottok nettopp Oslo Kommunes Kunst og kulturstipend. Da Gro var rundt 6 år ble hennes mor sterkt redusert av sykdom, moren gikk bort 57 år gammel. Erfaringen med å se sin mor bli tappet for livet over lang tid har gitt Gro viktige perspektiver i forhold til å ivareta de gode minnene og omforme sorg og savn til en kraft og nyttig energi. Gro ble adoptert som 11 måneder gammel fra Dhaka. Hun kom til Norge en høstdag i 1976 på Fornebu. Det var da hun ble lagt i armene på foreldrene som ventet der, at livet hennes virkelig startet. Bevisstheten knyttet til biologisk opphav og identitet har preget kunstnerskapet. Gro visste alltid at det var kunstner hun skulle være og det var ikke før hun ble 30 år at hun forstod at det var mulig å kombinere yrkesvalget med å bli mor. Tanken på å bli mor ble sterkere etter at jeg fikk sorgen etter mamma litt på avstand. Men jeg erfarte også at det ikke er noe selvfølge å få oppleve å tre inn i den rollen. Jeg kjente plutselig et stort ønske om å bringe omsorgen og kjærligheten videre som jeg selv opplevde som barn. Gleden var ubeskrivelig etter å ha ventet lenge før datteren min endelig kom til verden. Nå har jeg en jente på 3 år og det kjennes ut som en stor ro har senket seg meg samtidig som jeg er fylt av en ny mengde med kriblende energi. Det kommer godt med siden utstillingstilbudene har stått i kø siden datteren ble født. Da Gro hadde sin siste store separatutstilling på Bymuseet i Frognerparken, ble utstillingen åpnet av kunsthistoriker som uttalte at Gros bilder er et bevis på at unge samtidskunstnere kan stå inne for en solid figurativ og håndverksmessig tradisjon, og samtidig berøre på en ærlig og aktuell måte på dagens kunstscene. – Tommy Sørbø Til utstillingen på Galleri A skal Gro stille ut en serie med grafikk og malerier. Jeg ønsker å fokusere på det gjenkjennelige i motiver vi finner tilbake til renessansen der madonna med barnet er et hellig symbol men også en hyllest til det tidløse, fruktbare og vitale. – For meg representerer disse symbolene selve utgangspunktet og kjernen til alt liv!
Blood, Milk & Honey er starten på et samarbeid som også vil utvikle seg videre er intensjonen til kunstnerne, der de også ønsker å invitere med flere deltagere og også lage en bok.
På vernissagen Onsdag 31. August 2011 på Galleri A vil Mia og Gro stille ut malerier og grafikk som aldri er vist tidligere samtidig som det blir lansering av Camillas nye smykkekolleksjon! De vil også overraske med 100 goodiebags der kunstnerene gir bort flotte kunstgaver i kombinasjon med sprudlende bobler glasset i sensommerstemning!
Foto: Charlotte Spetalen Makeup: Maya Gulbrandsen