Hjem » Mat & drikke » Bærums skjulte perle

Bærums skjulte perle

Etter lange vintermåneder er det få ting som frister mer enn å sitte ute og nyte et deilig måltid. Få steder kan matche de idylliske omgivelsene i hagen hos Værtshuset Bærums Verk. Her kan du sitte under trærne og spise fantastiske retter basert på det ypperste av råvarer!

header vertshuset

Værtshuset Bærums Verk er som skapt for varme vår- og sommerdager. Uteserveringen her må være blant landets mest idylliske og første gang man kommer ut i hagen føles som om man har oppdaget en skjult perle. I det hele tatt er bare det å ta turen ut til Bærums Verk fra Oslo nærmest som å komme til en annen verden. Her kan du vandre rundt i grønne omgivelser og titte på de mange statuene som er utstilt, besøke kunsthåndverkere eller handle. Alt mens fossen bruser i bakgrunnen. Og som et naturlig midtpunkt i det hele ligger Værtshuset Bærums Verk. 
Værtshuset er Norges eldste spisested og holder til i et lite rødmalt tømmerhus like ved elven. Alle værelsene har ulik størrelse og innredning, og lave dørkarmer, høye terskler og trange passasjer er en del av sjarmen. Siden 2000 er det ekteparet Ulla og Bob Laycock som har vært vertskap ved Værtshuset. Ulla er opprinnelig finsk, noe som blant annet gjenspeiler seg i de finske rugbrødene som ligger på en trefjøl ved den gamle grua. Rugbrød det for øvrig går gjetord om langt utenfor Bærums grenser.

header vertshuset2

Sommerstemning

Både menyen og livet på Værtshuset endrer seg i takt med årstidene. Så snart vinteren begynner å slippe taket starter forberedelsene til våren og sommeren. Det skal godt gjøres ikke å komme i sommerstemning når man sitter i hagen her. 
– Etter vinteren har folk lyst til å sitte ute og det er morsomt å begynne forberedelsene til sommeren. Vi gjør klar hagen, henter frem taket til paviljongen og finner frem utemøblene. Det er utrolig fint å sitte her om sommeren. Det er verken trafikk eller støy og mange av gjestene våre beskriver det som en hemmelig perle. 
På vakre solskinnsdager er det få ting som slår det å nyte en salat og noe kaldt å drikke omgitt av historiske bygninger og blomstrende syriner. I hagen er det også mulig å bestille retter som du kan grille på en egen grillstein, noe som gjør måltidet til en morsom og sosial opplevelse. 
– Vi har en meny med steinaldermat som man kan grille, med alt fra reinsdyr og laks til hummerhale. Ikke bare er det hyggelig å sitte ute i hagen, men griller du selv kan du i alle fall ikke klage på maten, sier Bob med et smil.

header vertshuset3

Lokale råvarer

Det er en rekke fristende retter på menyen ved Værtshuset. Menyen er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet, der de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og eksotisk. Og det skal godt gjøres å ikke la seg friste av retter som grillet ishavsrøye med urtehollandaise eller honning- og ingefærstekt vaktel i butterdeig.
– Menyen endres i takt med råvarene som er tilgjengelig. Så langt det er mulig forsøker vi å bruke mest mulig lokale råvarer. Nå til sommeren vil vi etter hvert få masse urter, gressløk, rabarbra og mynte fra vår egen hage. Til sommeren er det dessuten mye lette retter på menyen. Skalldyr er veldig populært, blant annet er krabbe i fennikel en av våre mest populære retter denne årstiden. I år kommer dessuten påsken veldig sent og da er jo lam alltid en sikker vinner. Kalvefileten er også veldig populær, det samme med biff av urfe fra Røros som har en litt søtere smak enn fra vanlig storfe, forteller ekteparet. På sommerens dessertmeny står dessuten en fantastisk sitruskake som man absolutt bør smake!

header vertshuset4

Egenprodusert honning

Det er ikke mange spisesteder som kan skryte av å servere gjestene egenprodusert honning. Men i hagen til Værtshuset står det også bikuber. 
– Birøkteren flytter bikubene om høsten og når de kommer tilbake i slutten av april er det et sikkert vårtegn. I løpet av en sommer lager de mellom 40 og 50 kg honning for oss og vi føler oss utrolig heldige som har vår egen honning.
Med sine mange rom i ulike størrelser er Værtshuset dessuten det perfekte stedet for selskaper og i løpet av våren er det mange konfirmasjoner som feires her. 
– Vi arrangerer selskaper fra fødsel til grav med alt i mellom. I tillegg har vi en del arrangementer, i høst hadde vi for eksempel en vinaften som ble veldig populær og det er stadig folk som ringer og spør om vi skal ha flere. St. Hansaften bruker også å være en fantastiske dag, særlig når vi er heldige med været. Da er det grilling, musikk og dans. I fjor var det mellom 60-70 mennesker her på St. Hansaften. Bærums Verk er jo en destinasjon i seg selv med kort vei til landlige omgivelser fra Oslo. Her kan man både besøke smia og glassblåseren og gå på skulpturvandring, avslutter Ulla og ønsker alle velkommen til et minnerikt måltid på Norges eldste spisested!

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Værtshuset Bærum Verk
 

Følg IN magasinet på Facebook