Hjem » Stavanger » Klær & mote » Alpaca Society – varm og vidunderlig!

Alpaca Society – varm og vidunderlig!

At det er mulig å forelske seg i et klesplagg er ingen klisjé. Det er en kjensgjerning. Den første «rusen» kan også utmerket godt utvikle seg til et langt og inderlig kjærlighetsforhold. Slik oppleves min relasjon til det norske merket Alpaca Society.
Alpaca Header

Vårt møte var en tilfeldighet. En litt kjølig sommerdag gikk jeg forbi et butikkvindu, og det hang det – et vidunderlig kremhvitt sjal i myk alpakkaull – plagget, som jeg uten å være klar over, hadde drømt om hele mitt liv. 
Siden har det vært en trofast følgesvenn; sommer som vinter. Sjalet markerte riktignok bare innledningen på min romanse med Alpaca Society. I ettertid har jeg investert i alt fra gensere, jakker, en lue og flere lekre omslagskjoler. Den myke kvaliteten, utsøkte designen, samt det faktum at klærne holder selv den mest frosne sjel varm, er ganske enkelt umulig å motstå.

Alpaca enkeltbilde 2

Modig gründer

Det var også en tilfeldighet at gründer og designer Vibeke Stølen Andrup ble kjent med det vakre alpakkamaterialet fra Sør-Amerika. Broren hennes hadde giftet seg med en kvinne fra Peru, og det var via henne Vibeke første gang ble introdusert for alpakkaull. Hun fikk et sjal i gave. I likhet med undertegnede ble Vibeke hodestups forelsket. Sjalet var behagelig, funksjonelt og utrolig varmt. Materialet var nytt og spennende. 
På den tiden var Vibeke ferdig med utdanningen fra BI, og hadde nylig kapret en god stilling i TV2. Likevel var det noe med denne alpakkaullen hun ikke klarte å legge fra seg. Hun reiste til Peru i ferien, tok med seg garn hjem, kjøpte en strikkemaskin og begynte å produsere på egenhånd. Plaggene solgte hun ved siden av jobben i TV2. Fra fjernsynet gikk hun videre til det velrenommerte reklamebyrået McCann. Karrieren tok av, det samme gjorde salget av alpakkaull. 
Etter noen år bestemte Vibeke seg for å forlate de trygge omgivelsene i reklamebransjen til fordel for en ny og ukjent tilværelse som gründer og designer. 
– Sunn fornuft tilsa at dette ikke var et klokt valg. Jeg hadde en trygg og godt betalt jobb, og valgte isteden å satse på noe såpass utrygt som salg av klær laget av alpakkaull. Men jeg fant ut at jeg elsket å jobbe med dette, til tross for at jeg ikke hadde noe erfaring med klesdesign fra før. Min mor var sydame og hadde egen sybutikk i Bergen, så det lå kanskje latent i blodet, har Vibeke fortalt.

Eksklusiv kolleksjon

Men ingen suksess kommer gratis. De første årene var tøffe, og det hendte at Vibeke hadde lyst til å gi opp. Heldigvis gjorde hun ikke det. 
I dag selges Alpaca Society i en rekke butikker over hele landet, og firmaet har flere ansatte. Kolleksjonen er eksklusiv, med egne linjer for dame, hjem, baby og barn. Det er fortsatt den vakre alpakkaullen som spiller hovedrollen i designuttrykket. Klassiske modeller og delikate farger er nøye utvalgt for å gi materialet den oppmerksomhet det fortjener. Klærne produseres i Peru, et land med lange tradisjoner innen håndarbeid og tekstiler. All ferdiggjøring og kvalitetskontroll utføres der for hånd, og detaljer som knapper og belter lages av lokale kunsthåndverkere. Resultatet er deilige klær av høy kvalitet og med tidløs design.

Alpaca enkeltbilde

Etiske retningslinjer

Helt siden firmaets spede begynnelse har Alpaca Society hatt et utvalg av pelsprodukter i sine kolleksjoner. For mange er dette ensbetydende med et rungende NEI. Pelsbransjen er omstridt, og motstanden til dels kraftig. Jeg kan betrygge eventuelle skeptikere med at Alpaca Society ALDRI bruker pels fra dyr i fangenskap eller for oppdrett med pels som hovedmål. Pelsen benyttet av Alpaca Society er å definere som økologisk pels. Den stammer fra dyr som dør en naturlig død i fjellet, og som samles inn av gjetere. Etterpå behandles den med tradisjonsrike teknikker brukt gjennom utallige generasjoner. Stort sett bruker Alpaca Society pels fra peruanske babyalpakkaer. Som sine foreldre lever disse i Andesfjellene, hvor mye nedbør og store temperatursvigninger utgjør et tøft klima for de yngste dyrene. Hvert år er det dessverre flere av dem som ikke overlever. Det er utelukkende pels fra disse dyrene Alpaca Society benytter i sine produkter. Forøvrig er det også en annen positiv side ved å støtte denne industrien lokalt. Bøndene får på den måten dekket tapet av et dyr. En alpakka-bonde vil nemlig tjene langt mer på en levende alpakka, som kan klippes årlig i 15 – 20 år.

Variert og vakker

Klær signert Alpaca Society kan brukes hele året. Likevel er det den kalde sesongen vi nå går inn i der de ulike produktene virkelig kommer til sin rett. Det finnes knapt bedre plagg for å kulden på avstand. Denne sesongen er det masse å velge i: kardigans, blazere, gensere, kjoler, sjal og tights. I tillegg finnes myke tepper og puter, samt en vidunderlig kolleksjon for barn. 
– Vinterens kolleksjon er en av de beste så langt. Det er en glede å ha disse klærne i butikken, forteller Laila ved Obsession på Sandnes.

Hvem selger Alpaca Society?

I Sandnes finner du Alpaca Society hos Obsession i Langgata. Obsession har alt; vakre, hjemmekoselige lokaler, en hyggelig betjening, nydelige produkter og sittekrok. Stemningsmusikk flyter ut av høyttalerne og inspirerer til en ekstra runde i butikken. Det er tydelig at en behagelig atmosfære er høyt prioritert i butikken.
Her finner du en oversikt over forhandlere i hele landet forhandleroversikt

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Wenche Hoel-Knai/Alpaca Society