- Vin til julemat
- Perfekte Sommerviner!
- Våren er endelig her!
- Stort utvalg av både varer og ferskvare
- Vårstemning med historisk sus
- Våren har inntatt Coop Mega i Meglergården
- Endelig vår
- Kirsebær, krig & cocktails
- Legg juleshoppingen til Kragerø med besøk hos Jensemann
- Alt du trenger til julekosen, over nyttår og ellers i året!
A different kind of Santa
Det skulle hjelpe mot pest, men i dag er «unnskyldningen» at det hjelper på fordøyelsen av den fete maten. Uansett – akevitten er evigaktuell i den søte juletid. Ikke må man være spesielt snill for å få noe heller. Bad Santa is coming to town.
Akevitt – brennevinet nordmenn har et mer eller mindre sterkt forhold til. Det har ikke alltid blitt forbeholdt sosiale lag til jul. Tidligere ble akevitt brukt som medisin, og kan spores helt tilbake til år 1531. Da trodde man at brennevinet kunne hjelpe mot onder og pest.
Aqua vite i posten
Forventningen til akevittens helsebringende effekter var stor i tidligere tider. Da erkebiskopen i Nidaros, Olav Engelbrektsson, mottok en pakke i posten en aprildag i 1531, skrev avsenderen at han sendte over «nogit Watn som kalles aqua vite». Denne skulle hjelpe mot «alle hånde kvantdom som et menneske kan ha innvortes». Altså skulle disse edle dråpene hjelpe mot intet mindre enn all slags sykdom. Selv om dagens akevitt-nytere nok har mer realistiske forventninger til eventuelle mirakler ved inntak, har tradisjonen med det gylne brennevinet fortsatt helt frem til i dag. Og ikke minst har man holdt på navnet, som på latin betyr «livets vann».
Bad Santa
En akevitt av nåtiden, er Bad Santa. Den slemme nissen ble lansert av Bonum Beverages julen 2015, og har opplevd stor suksess i markedet. Det har vært god vekst hvert år. Hver sommer blir Bad Santas juleakevitt blendet, og hvert år er blendet unikt. Produksjonen foregår i Grimstad, sammen med Det Norske Brenneri. Årets blend består av tre ulike fat, som alle bidrar med sitt for å skape en unik akevitt til julen 2017. Fatene er tidligere benyttet i sherry, rom, samt en epleproduksjon. Akevitten ender da opp med en stor fruktighet – noe som vil passe de som liker runde, behagelige akevitter. På kryddersiden er det balansert opp med tradisjonelle krydder, og gir akevitten en mild, men flott ettersmak. Det er jul igjen.
Tekst: Trine Texnæs | Kilde: godt.no og Bonum Beverages | Foto: Henry Fournier