Hjem » Oslo » Interiør & design » – Tradisjonsrik bedrift med moderne ambisjoner

– Tradisjonsrik bedrift med moderne ambisjoner

Oslo-bedriften David-Andersen har lang historie. Firmaet ble grunnlagt i 1870-årene, av den da unge men meget dyktige gullsmeden David Andersen. I løpet av bare femten år gjorde han selskapet til landets største innenfor gullsmedbransjen.
Ole lynggaard 2011_104_stort

 Butikken ble omtalt som Tigerstadens lekreste forretning, det samme ble vareutvalget – ettertraktet i Norge så vel som på kontinentet. Mer enn noen annen bidro David Andersen til å sette norsk gullsmedkunst på verdenskartet.

S¿ren Jonesen

Skandinavia på verdenskartet

 Nesten 150 år senere er firmaet fortsatt i familiens eie. I dag representert ved Kristin Gjelseth, som er femte generasjon David-Andersen. Sammen med dagens ledelse er hun innstilt på å bringe David-Andersens solide tradisjoner inn i en moderne virkelighet. En av ambisjonene er å åpne flere butikker under merkenavnet David-Andersen, som nå omfatter totalt seks utsalg. Den siste åpnet på CC-vest i oktober, og har allerede rukket å bli svært populær. Ikke minst takket være et personale som setter sin ære i kunnskap så vel som service. 

Men selv om solid fagkunnskap er et must for alle firmaets ansatte, er ikke det alene årsaken til den høyst fortjente statusen David-Andersen har opparbeidet seg. En minst like viktig faktor er det varierte og gode vareutvalget. De siste årene har solide merkevarer fått en stadig sterkere posisjon på markedet. Også skandinaviske designere har opplevd en jevnt økende popularitet. Kreativiteten i nordområdene blomstrer, og skandinaviske gull- og sølvsmeder viker ikke tilbake for sine mer internasjonalt kjente kolleger, verken på kvalitet eller design. 
 
Danske Ole Lynggaard er ett av disse navnene. Han har sin grunnutdannelse fra København, men har også studert i Tyskland, Paris, New York og San Francisco. Oppholdene utenlands har utvilsomt hatt stor betydning for hans utvikling som kunstner. I dag er også Ole Lynggaards nå voksne barn innlemmet i driften. Særlig har datteren Charlotte vist seg å være en kunstner av rang. Smykkene har internasjonal klasse, er delikate men likevel iøynefallende. Mer enn noe annet er Lynggaard opptatt av smykkenes form. Den er harmonisk og vakker, preget av enkle og rene linjer. 
 
Georg Jensen er på sin side en av tidenes største gullsmeder. Han ble født og i København, og fikk tidlig status som en internasjonal anerkjent designer. Jensen var først og fremst sølvsmed, kjent for sine vakre smykker til en overkommelig pris. De første kolleksjonene hans, som omfattet alt fra armbånd til hattenåler, ble revet bort fra hyllene i det lille verkstedet sentralt i den danske hovedstaden. Siden utvidet han sortimentet, og i løpet av karrieren designet han en rekke gjenstander i sølv; boller og fat, interiørartikler og serviser. Etter at den gamle mesteren døde i 1935, har en ny generasjon designere og sølvsmeder fortsatt arbeidet i hans navn. Georg Jensens sølvkunst er minst like vakker og innovativ i dag som den gang han selv designet det.
julie sandlau 02

Ung og lovende

 I 2002 besluttet den danske modellen og jusstudenten Julie Sandlau å forlate både lovsamlinger og catwalken til fordel for en mer usikker tilværelse som smykkedesigner.

– Uten tidligere erfaring i smykkedesign innså jeg raskt at dette var noe jeg ville satse på. Jeg forelsket meg hodestups i hele prosessen – fra utvelgelsen av juveler til å sette dem sammen til inntagende smykker. I begynnelsen var det en hobby, men etter hvert ble det klart at jeg satt på en uutømmelig kreativ kilde. Dette måtte bli mitt levebrød. Seks år senere er Julie Sandlau en av Danmarks mest suksessrike smykkedesignere, elsket av så vel Hollywood som moteredaktører verden over. Favorittmaterialet hennes er sølv og forgylt sølv, gjerne dekorert med diamanter, perler og koraller. Smykkene er glamorøse og moderne, men har likevel et «vintage» preg. 
 
Lina Christensen – også dansk – var ferdig utdannet gullsmed på midten av 1980-tallet. Hun har flere års fartstid som gullsmed og designer for Georg Jensen, og smykkene hennes har blitt møtt med høylydt begeistring på utallige utstillinger – både i Danmark og internasjonalt. Christensen har et rent designerspråk, med basis i stramme og organiske linjer. Hun er en moderne kunstner, men har likevel en trygg forankring i dansk arv og historie. Looken er moderne og elegant. 
 
By Me er et norsk merke, designet av Marianne Tefre. Kolleksjonene gjenkjennes ved moderne og tidsriktig smykkedesign, som samtidig er tilpasset aktuelle trender. Tefre bruker rene materialer som sølv og gullforgylt sølv, sammen med halvedelstener, perler og krystaller. Tidvis også naturmaterialer som skjell og bein, som gir smykkene et røft preg.
By Me IMG_2531

Norden i fokus

 Det hersker ingen tvil om at skandinavisk design er i vinden. Stadig nye navn blir innlemmet i det som er en ny og spennende generasjon med kunstnere. Administrerende direktør hos David-Andersen, Finn Martinsen, bekrefter trenden. 

– Skandinavisk merkevare er definitivt i fokus nå.
 
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Ole Lynggaard, Georg Jensen, By Me, Lina Christensen & Julie Sandlau