- På innsiden av verdens vakreste bil
- Matlaging i verdensklasse
- Velkommen til T DESIGN STUDIO by Brodahl og Jahren
- SÆRPREG OG KVALITET I OVER 50 ÅR
- Reduser strømforbruket med 40%*
- MORTEN ENGEBRETSEN AS - Rask, ryddig og rå siden 1901
- Inspirert av dansk designs storhetstid
- En eventyrlig jul
- Nostalgi, design Halvor Bakke & Anita Sletten for Magnor Glassverk
- Miljøansvar på agendaen
– norske armbåndsur i verdensklasse
Flere av hans verk er fremdeles i bruk. Best kjent er kanskje klokken på Universitetet, som Ibsen i sin tid stilte lommeuret sitt etter. I 1913 ble Paulsens forretning overtatt av Alf Lie. Han hadde nylig returnert fra USA, hvor han i flere år hadde virket blant de aller beste. I New York var Lie en av Tiffany’s spesialurmakere, og hos Black, Star & Frost var han personlig ansvarlig for klokkene til berømtheter som Henry Ford og de ulike medlemmene av Vanderbilt-familien.
Med denne solide kompetansen i bagasjen startet den dyktige urmakeren sitt firma, fra den dagen kalt Alf Lie.
Historie, tradisjon og teknologi
Helt siden sin spede begynnelse har Alf Lie vært en ettertraktet samarbeidspartner for de mest eksklusive urfabrikantene. Butikken var i en periode soloagent for Patek Philipe. men har også samarbeidet med merker som Rolex, Jaeger Le-Coultre og Movado. Også i dag fører Alf Lie svært prestisjefylte merker, blant dem IWC og Girard-Perregaux. Nå er det Espen Saastad som fører tradisjonen og engasjementet for yrket videre. Han er selv tredje generasjons urmaker, og tok over firmaet i 2007. Hans interesse for både historie, teknologi og tradisjon har gjort ham til et respektert navn i flere miljøer. Kanskje er det nettopp denne kombinasjonen av ferdigheter som gjør at Saastad nå – med et mot verdig polfarere og andre pionerer – kaster seg ut i et farvann få andre nordmenn har gjort før ham. I høst presenterer han sitt eget design, The Grand Nor Collection, under varemerket Alf Lie.
Norge på kartet
Det var for et par år tilbake at Espen Saastad først begynte å leke med ideen om å lage en egen kolleksjon. Han ønsket å hente frem igjen den tradisjonen som Alf Lie en gang representerte. Saastad ville sette Norge på kartet – også når det kommer til ur. At Alf Lie snart feirer sitt 175-årsjubileum syntes som en perfekt anledning til å skape noe nytt og eget. Med flere skisser under armen satte Saastad kursen mot Sveits. Ville prosjektet hans la seg gjennomføre?
Under en produksjonsmesse fikk han tips om hvem han burde kontakte. Snart tente en fabrikk på prosjektet, både historien Alf Lie og Saastads idé. Produsenten var imidlertid klare på én ting. Kolleksjonen måtte være av ypperste klasse, både i kvalitet og utseende. At den ville bli kostbar var underordnet. Det måtte satses høyt. Men like før lanseringen var et faktum veltet finanskrisen inn over verden. Fabrikken, som satt på alle Saastads tegninger og prototyper, gikk konkurs. Som et hell i uhell fikk Saastad kjøpt tegningene sine tilbake fra konkursboet, og fortsatte prosjektet under egen kontroll.
Unik design og gjenkjennelige elementer
På under et år fikk han laget fem prototyper. Én av dem har et helt spesielt urverk, og er å betrakte som armbåndsurets «Formel 1-modell». I tillegg har han laget noen litt mer kommersielle utgaver. Samme design, men med en mer normal skive. Urene sitter godt rundt håndleddet. De er massive, men likevel delikate. Remmen er av krokodilleskinn. Selve kassen er laget i henholdsvis titan, stål og gull. Designet er særegent. Det er enkelt, men likevel originalt. Bøylene på siden er en gjenganger.
– Det skal være lett å se at dette er en Alf Lie-klokke. Bøylene skal være et gjenkjennelig element. Logoen er den samme som den alltid har vært, diskré og enkel, fortelle Saastad.
Den første kolleksjonen er laget i nummererte utgaver. Hundre i stål, og femti i gull. Den mest eksklusive versjonen er mer personifisert, og kunden har flere valgmuligheter. Enn så lenge er The Grand Nor Collection forbeholdt menn, men planen er å lage en variant også for kvinner. Designen blir den samme, men detaljene mer feminine – som for eksempel diamantbesatte bøyler.
Først Norden, så kontinentet
Til tross for at kolleksjonen ennå ikke er formelt lansert, har responsen så langt vært utelukkende positiv. Flere ur er allerede solgt.
– Det var ikke mange som hadde tro på at dette prosjektet ville la seg gjennomføre. Men nå er kolleksjonen her, et faktum som er unikt i nordeuropeisk sammenheng. Målet er å markedsføre urene først mot andre nordiske forhandlere, så mot resten av verden. Det er på høy tid at Norge får et internasjonalt rykte også innen urdesign, avslutter Espen Saastad.
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Studiolk.no