- Gründeren bak Heart of Lule
- Perfekt passform hos Bunadshuset!
- Merkevarebutikk med stil
- En eventyrlig jul hos Illums Bolighus i Stavanger
- Lexus Stavanger ser frem til oppgraderte Lexus UX 300e
- Ny Toyota RAV4 i GR SPORT-versjon hos Toyta Sørvest i 2023
- Kunst og liv smeltet sammen
- Med fagkunnskap som fundament
- Pene damer solgte sardiner
- Velger skiferie i Skandinavia i vinter
– Ei gate med sjel
Stavangers stolthet og Norges mest fotograferte gate, Fargegaten, kan ikke beskrives. Den må oppleves.
Det er snart 15 år siden Fargegaten, eller Øvre Holmegate som den egentlig heter, stod ferdig i all sin fargerike prakt. Forvandlingen fra å være en anonym bakgate med hvitmalte hus og grå asfalt der folk bare hastet innom for et og annet ærend, til å bli den fargeklatten gata er i dag med kafeer, barer, frisører, nisjebutikker og et yrende folkeliv, handler om så mye mer enn bare noen strøk maling.
– En happy vibe
– Det er en atmosfære her du kan ta og kjenne på. I det du runder hjørnet til gata kan du høre summingen fra folk som sitter på kafeene og prater, og om kvelden slås varmelampene på, og fargene fra lysene skaper en helt spesiell stemning. Det er en happy vibe, sier frisør, ildsjel og Fargegatens far Tom Kjørsvik.
Ideen til fargegaten fikk han en sommerdag i år 2000, da han stod utenfor frisørsalongen i Øvre Holmegate. Sola skinte ned på gata, og Kjørsvik tenkte hvorfor i alle dager det sentrumsnære strøket var en av byens bakgater. Ideen kom som lyn fra klar himmel: Ved å male husene i spreke farger ville folk stoppe opp og legge merke til det. Så ville man kanskje tiltrekke seg ildsjeler som ville starte opp kreative virksomheter.
Møtte skepsis
Gårdeiere, politikere og byantikvar var skeptiske til prosjektet. De var bekymret for det estetiske uttrykket og om konseptet til Kjørsvik var levedyktig. Man kunne ikke bare male en gate uten å tilføre noe innhold, og hvordan skulle frisøren Kjørsvik få med seg folk på dette? For å gjøre en lang historie kort, så lot skeptikerne seg overbevise og ga klarsignal til prosjektet. Det var jo bare å male over hvis resultatet skulle bli for ille. Kjørsvik hyret inn billedkunstneren Craig Flannagan til å sette sammen fargene på husene. Resultatet ble en logisk rytme i fargesammensetningen, der fargen på ett hus gikk igjen i for eksempel listene på et annet hus. I 2005 ble snoren til Fargegaten klippet, og for Kjørsvik gjaldt det nå å bevise at ideen hans holdt mål.
Et sted å sette seg ned
Det var viktig for ham å få inn serveringssteder i gata, der folk kunne sette seg ned og kjenne på atmosfæren, og da serveringsstedet Bøker og Børst åpnet i 2006, fikk gata et løft. Siden har gata fått påfyll av kafeer og barer slik som Hanekam, som Kjørsvik driver sammen med sin kone, Cirkus, Efendi Tea and Coffee House, Fri i Fargegaten, Finkel og Café Bacchus, som riktignok ligger i Bakke-gaten i tilknytning til Fargegaten.
Ingen store kjeder
Så har du nisjebutikkene slik som vintage-butikken Syvende Himmel, Bernina Sysenter, Solid Tattoo & Piercing og en matbutikk som selger utenlandske matvarer, samt frisørsalongen Bob Stylister, som drives av Kjørsvik, og den økologiske frisørsalongen Zenz Organic Hairdressing. Kjørsvik understreker at det er ikke hvem som helst som får starte opp bedrift i Fargegaten.
– Det må være ildsjeler og folk som brenner for noe. Vi vil ikke ha inn de store kjedene. Det er for eksempel mange som vil starte bar her, men det må være ekte og det må fungere. Vi skal ikke være noen partygate, og det er viktig å ivareta det som er gatas sjel, sier han.
God timing
Fargegaten er i dag den største turistattraksjonen i regionen. Foruten å være landets mest fotograferte gate, er den blitt kjent langt utover landegrensene. Nylig var et Koreansk TV-team på besøk for å lage en reportasje om gata, og i turistsesongen går det guidede turer gjennom gata.
– Den har blitt Stavangers stolthet, og brukes for alt den er verdt i markedsføringen av Stavanger. Stavanger er jo en oljeby som har vært preget av mye penger. Da vi åpnet Hanekam i 2015 var det en utrolig god timing. På grunn av krasjet i oljebransjen begynte folk å se seg om etter hva vi hadde på hjemmebane, og vi representerte motsatsen til fiffen, penger og luksus, sier Kjørsvik.
Han hviler overhodet ikke på sine laurbær nå når Fargegaten har blitt så populær som den har blitt, og har flere ønsker og planer for hva som skal skje med gata fremover. Blant annet trenger malingen på husene en oppfriskning, og på sikt håper Kjørsvik å få bygget et tak som dekker hele gaten, som kan styres etter været ved hjelp av sensorer.
– Det er et ambisiøst prosjekt jeg håper vi får til en gang. Det vil bli en prototype som kan brukes på andre gater i byen for å møte konkurransen fra kjøpesentrene, sier Kjørsvik.
Kafeer & barer i Fargegaten
Hanekam (Øvre Holmegate 26)
Navnet gir assosiasjoner til punk, og skal reflektere at Hanekam ikke er et A4-sted. I januar 2015 åpnet Hanekam dørene i Øvre Holmegate 26 vegg-i-vegg med frisørsalongen Bob Stylister, som også drives av Kjørsvik. Hanekam, som Kjørsvik driver sammen med sin kone, beskrives som en uhøytidelig kafé og bar, kokt i hop av Fargegatens puls.
– Visjonen vår har vært å ta atmosfæren ute i gata og putte den inn mellom fire vegger. Her er alle velkommen, så lenge man trives her og liker å ha det gøy, sier Kjørsvik.
Rokokko og street art
Inventaret består av kun secondhand-møbler eller ting de har laget selv, og lokalet er delt inn i flere soner med hvert sitt preg. Her er innslag av både rokokko, det maritime og street art. Når du ser deg rundt i lokalet vil du oppdage at ting ikke er som de først ser ut til. Ser du nærmere etter på rokokkobildet som henger på veggen, ser du at de på bildet bærer rundt på en ghetto blaster, og på dametoalettet er vasken egentlig et trommesett.
– Folk synes det er gøy, sier Kjørsvik.
Du vil aldri få høre en trubadur eller et coverband på Hanekam. Det går for det meste i hip hop, og baren har tre faste DJ-er i tillegg til eksterne DJ-er som de leier inn til arrangementer.
– Det må være folk som spiller sin egen musikk. Musikken og menneskene skal gjenspeile stedets profil, sier innehaveren.
Prosecco-tilbud
Nå lanserer baren et nytt «bøttetilbud» for deg som vil ta en afterwork med kolleger på fredager eller møte gjengen over en drink på lørdager. I bøtta kan du få Prosecco eller øl dersom du ønsker det, og tilbudet gjelder på fredager fra klokka 16 til 22, og på dagtid på lørdager.
– Vi ser at dette er en trend. I stedet for å gå ut på kvelden møtes damene på formiddagen i stedet, sier Kjørsvik.
Café Bacchus (Bakkegaten 13)
Café Bacchus byr på en bohemsk atmosfære med en touch av New Orleans og shabby chic. Et steinkast unna Fargegaten ligger den familiedrevne kafeen og baren Café Bacchus. Stedet har vært drevet av ekteparet Helene Monsrud og Gholam Pourghorban siden 2007, og i fjor gikk Pourghorbans sønn Andreas Berg inn som daglig leder.
Stort utvalg vin, øl og cocktails
Stedet er oppkalt etter den greske vin- og teaterguden Bacchus, og har en god vinmeny med kvalitetsviner og husets vin. Øl og cocktails står også på barkartet, og de ansatte vil gjerne høre hva du synes smaker godt. Berg har nylig innført faste kvelder med ølsmaking, vinsmaking og cocktailsmaking, og sier de vil satse enda mer på bar-konseptet fremover. Blant annet har de planer om å bygge en ny bardisk tilrettelagt for cocktails.
– Folk synes det er spennende å gå ut og oppdage noe nytt som man ikke har smakt før, sier han.
Et sted med sjel
Monsrud understreker at de vil fortsette å være tro mot konseptet sitt. Bacchus skal være et sted der du kan komme og slappe av med en øl, ta med familien på lunsj eller feire en bursdag med venner.
– Det er mange av gjestene våre som sier det er mye sjel i stedet. Vi er en litt gammeldags kafé, og et hyggelig sted der folk skal føle seg hjemme. De skal kunne sitte i sofaen og slappe av, sier hun.
Møbler og inventar vitner om at folkene på Bacchus har hentet inspirasjon fra 1920-tallet da jazzen ble populær, og kafeen omtales som en god gammel jazz-cafe. Monsrud sier de vil skape en hyggelig atmosfære med litt stil. Du kommer ikke på Bacchus i joggebukse og joggesko.
– Man skal kle seg litt ordentlig, men det betyr ikke at man må være stivpyntet, altså, sier hun.
Og hvis du lurer, Bacchus har også matservering frem til klokken 19 torsdag og fredag, og til klokken 18 resten av uka. Stedet er kjent for sine store porsjoner.
– Porsjonene er så store at man kan fint spise de som middag. Vi lager all maten fra bunnen av, sier Monsrud.
Finkel (Øvre Holmegate 29)
På Finkel Bar og Kafé får du enkle lunsjretter servert i et stilrent og samtidig hjemmekoselig miljø. Med inspirasjon fra storbyer som London, København og Oslo, har daglig leder og innehaver Marius Berg forvandlet lokalet som tidligere huset Det Lille Hjørnet til et stilrent lokale som i dag rommer Finkel Bar og Kafé. Berg beskriver stilen som litt minimalistisk uten at det blir for kaldt, litt røft og tøft, og litt hjemmekoselig.
Lunsj og kaffe
– Vi har gjort det litt varmere med planter, og på veggene henger LP-plater og covere. Vi er en liten plass, så man sitter tett oppå hverandre, og vi ønsker å ha en rolig og hyggelig atmosfære, sier han.
Stedet serverer enkle lunsjretter og snacks slik som sandwicher i ulike varianter, små wraps og supper, og du kan også få middag i form av chili con carne og chili sin carne frem til klokken 22. Stedet har også et rikt utvalg av kaffe, med kaffe levert fra Stavanger kaffebryggeri.
Open jam
Musikken som spilles er gjerne jazz, elektronisk, blues eller soul. Finkel er ikke noe typisk livested.
– Vi har noen konserter, men da er det med små band på tre musikere. Annenhver torsdag har vi også open jam, der man kan hive seg med og synge eller spille et instrument. Dette har begynt å bli veldig populært, sier Berg, som også kan opplyse om at de hver torsdag har brettspill-kveld, med forskjellige spill som Lier’s Dice, Carrom og andre typiske bar-spill.
Kafeen er oppkalt etter Finklasmauet, som har fått sitt navn etter en sjømann ved navn Finkel. Han bodde i et av husene i smauet, og det var også her han endte sitt liv.
FAKTA: Fargegaten
• Øvre Holmegate i Stavanger sentrum er gaten der alle husene er malt i spreke farger. Her finner du spesielle nisjebutikker, kafeer og kunstutsalg.
• Sjekk ut facebook.com/FargegatenStavanger hvis du vil få med deg alt som skjer av happenings i Fargegaten fremover.
Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Stein Olav Kåsa, Hanekam, Bacchus & Finkel