Hjem » Oslo »  Smak av høst

Smak av høst

Værtshuset Bærums Verk er som skapt for hyggelige høstmåltider. Her kan du nyte fantastiske retter som kantarellsuppe, hjort eller reinsdyr mens varmen og den gode duften fra peisen sprer seg i den lune trebygningen.

Værtshuset Bærums Verk frister ikke bare med deilige retter basert på det ypperste av råvarer. Her får du en hel opplevelse. Det er få andre som kan matche omgivelsene eller stemningen ved spisestedet på Bærums Verk. Selv om Bærums Verk bare ligger en kort bil- eller busstur fra både Sandvika og Oslo er det nærmest som å komme til en helt annen verden. De særegne omgivelsene med natur, skulpturer, gamle bygninger, shoppingmuligheter og fossen som bruser i bakgrunnen gir unike muligheter for en variert og avslappende dag. Her kan du både gå tur i naturskjønne omgivelser, besøke de mange kunsthåndverkerne som har verksted her eller gå på shopping. Og som et naturlig midtpunkt i det hele ligger det lille rødmalte tømmerhuset som huser Værtshuset Bærums Verk.

Norges eldste spisested

Værtshuset er Norges eldste spisested og historien sitter formelig i veggene. Og både huset og den sjarmerende bakgården har unektelig en helt spesiell atmosfære. Alle værelsene har ulik størrelse og innredning, og lave dørkarmer, høye terskler og trange passasjer er en del av sjarmen. Siden 2000 er det ekteparet Ulla og Bob Laycock som har vært vertskap ved Værtshuset. Ulla er opprinnelig finsk, noe som blant annet gjenspeiler seg i de finske rugbrødene som ligger på en trefjøl ved den gamle grua. Rugbrød det for øvrig går gjetord om langt utenfor Bærums grenser. Og nå som været blir kaldere og kveldene mørkere fyrer de dessuten opp i peisen, og lar både varmen og peislukten spre seg i huset. Den lune stemningen gjør at man gjerne nyter lange kvelder med god mat og godt selskap, uten å bry seg om været utenfor.
Det er alltid en rekke fristende retter på menyen ved Værtshuset og høsten er intet unntak. Menyen er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet, der de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og eksotisk. 
– Menyen endres i takt med råvarene som er tilgjengelig. Så langt det er mulig forsøker vi å bruke mest mulig lokale råvarer. Blant annet har vi vår egen urtehage som bugner av peppermynte og timian. Vi har også bikuber i hagen. Honningen brukes blant annet til andebryst med solbærsaus som er en veldig populær rett.

Berømt kantarellsuppe

Når man ser nærmere på høstmenyen på Værtshuset legger man straks merke til at kantareller er en råvare som går igjen i mange av rettene. Og det er nok ikke få som har gledet seg til gjensynet med kantarellsuppen som står på menyen hver høst. Den har nærmest blitt berømt og det er mange som tar turen innom i ens ærend for akkurat denne suppen. 
– Vi bruker mye kantarell i rettene på denne årstiden. Vi har en dame som plukker kantarell for oss i Vestmarka. I tillegg har vi alt det som vokser nå på høsten, samt mye hjort, reinsdyr og lam. Kveite er det mange som bruker nå for tiden, men vi har alltid hatt kveite på menyen om høsten. Og kveite i rødbetesaus er en av våre mest populære retter. Vi er opptatt av å bruke alt det vi har både i vår egen hage og ute i skogen, blant annet bruker vi masse solbær og rips, forteller vertskapet. Og andebryst med solbærsaus høres unektelig fristende ut. Den samme filosofien gjenspeiler seg også på dessertmenyen og har resultert i retter som panna cotta med multer, blåbærostekake og epleterte.
Med sine mange rom i ulike størrelser er Værtshuset dessuten det perfekte stedet for selskaper. 
– Vi arrangerer selskaper fra fødsel til grav med alt i mellom. I tiden fremover er det mye konfirmasjoner i helgene og vi har allerede begynt å få bestillinger til julebord og juleselskapene. Det lønner seg å bestille i god tid slik at du får den datoen du ønsker. I tillegg har vi en del arrangementer, i oktober vil vi for eksempel ha en Winemakers Dinner. Dessuten skjer det jo ting hele tiden på Bærums Verk. Bærums Verk er jo en destinasjon i seg selv med kort vei til landlige omgivelser fra Oslo. Her kan man både besøke smia og glassblåseren og gå på skulpturvandring, avslutter Ulla og ønsker alle velkommen til et minnerikt måltid på Norges eldste spisested! 

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Mona Gullstein & Værtshuset Bærums Verk

Følg IN magasinet på Facebook