Hjem » Oslo »  Kulinarisk bonderomantikk

Kulinarisk bonderomantikk

Værtshuset Bærums Verk oser av sommeridyll, grønn plen og rabarbra fra egen hage. Dette er en fredelig oase med sterke tradisjoner, og menyen er full av norske råvarer i sesong. Bedre blir det ikke.

På Værtshuset Bærums Verk kommer du til tilbake til 1600-tallet på en times busstur. Innehaver Ulla O. Laycock, ønsker velkommen til det grønne tunet med de røde tømmerhusene på Bærums Verk. Siden 1987 det vært vertshus her, Ulla og hennes mann Bob, har drevet stedet de siste 16 årene. Tradisjon står i førersetet, og norske råvarer står på menyen.
Når jeg går inn døren blir jeg truffet av en eim fra den det åpne ildstedet. Ved siden av de åpne flammene ligger det en liten haug med innbydende brød og erkenorske flatbrød. Alt er laget på huset. Selvfølgelig. Ulla og Bob lager også sin egen iskrem og syltetøy, gjerne fra rabarbra som vokser i hagen.

Norske råvarer

Menyen reflekterer norske råvarer og norsk tradisjon, men flere av rettene har fått en moderne twist. 
Alle rettene er laget på eget kjøkken, og den sesongbetonte menyen er inspirert av Herregårdsmåltidene fra 1800-tallet. Her snakker vi ferske, syltede og røkte norske råvarer. Du kan boltre deg i reinsdyrkjøtt, asparges i sesong, cognacgravet laks, pepret elg- carpaccio eller kanskje Ullas personlige favoritt – piggvar og hummerfrikasse. 
Om du velger å gå for en trerettersmiddag eller en lettere lunsj, hvorfor ikke starte måltidet med husets aperitiff? I glasset får du servert en nydelig cremant med kreklinglikør. Det er disse små detaljene ved valg av råvarer som gir den tradisjonelle menyen uventet liv. 
For Ulla og Bob er det viktig å bruke norske råvarer der de kan. Både kjøttet og fisken kommer fra Røros, osten er fra Eiker Gård en knapp times kjøretur unna, det serveres en lokal eplemost fra Ringi Gård som ligger på Tanumplatået i Bærum. Ølet kommer fra Rena, og er vertshusets eget. Ølet har fått det passende navnet «Værtshushusøl».

Selskap og fest

Værtshuset Bærums Verk er fredet av Riksantikvaren, og består ikke kun av ett hus, men av tre. Her finner vi hovedhuset med en rekke små og store rom fordelt over to etasjer, rommene har navn som reflekterer husets historie, slik som Doktorstua og Kammerset. På tunet har vi det mindre Bryggerhuset, samt et større selskapslokale kalt Låven. I låven er det plass til opp til femti personer, og en liten bar kalt Fjøset. Dette er et yndet sted fra alt fra firmafester til konfirmasjoner.
– Værtshuset Bærums Verk er et spesielt sted, sier Ulla. 
– Her markeres alle livets faser, fra fødsel til død, dåp til minnestunder. Det er lett å forstå at mange i lokalområdet velger å legge sine festligheter nettopp hit, for Ulla er det nemlig ikke nok at gjestene kjenner seg igjen, men at gjestene blir gjenkjent. 
Hun har flere faste kunder hun er på fornavn med. Det er nok gjestfriheten til Ulla, Bob og sønnen Thomas som gjør at vertshuset ikke fremstår som et bonderomantikk museum med mattilbud på kjøpet, med et ekte spisested med både sjel og hjerterom.
Likevel er unektelig noe bonderomantisk ved Værtshuset Bærums Verk. Fra den idylliske plasseringen med 1600-tallsarkitektur og norsk natur, til den spesialsydde drakten Ulla og servitørene møter gjestene i og de historiske bildene som henger på veggene. Det føles litt som å dra tilbake i tid, til fjellheimen, selv om vi befinner oss kun en kort kjøretur fra storbyens larm. 

Bærums Verk

Vertshuset ligger på Bærums Verk ved elven Lomma, dette er et perfekt sted for en dagstur. Bærums Verk har noe å by på for enhver. Her har de shopping, her har de kafeer, her har de museum, her har de et vakkert fossefall og gamle bygg, her har de nymoderne skulpturer, og her har de Værtshuset Bærums Verk med en sjarm du må oppleve selv for å fullstendig forstå.
Ulla er glad for å være del av et slikt unikt samfunn med tradisjonsrik historie, det virker som butikkene og spisestedene på Bærums Verk spiller på lag istedenfor å konkurrere mot hverandre. Det er flest lokale som tar turen hit, kan Ulla fortelle, men stedet er en bortgjemt perle rett utenfor byen, så hvorfor det ikke er mer populært blant Oslofolk er et lite mysterium. 
I sommer blomstrer det på Bærums Verk, så hvorfor ikke legge en solglad lørdag hit? Ulla og Bob lokker med asparges, piggvar og hjemmelaget brød.

Tekst: Lene Haugerud | Foto: Værtshuset Bærums Verk (Matbilder: Veslemøy Vråskar | Andre bilder: Ingrid Harboe)

Følg IN magasinet på Facebook