Hjem >  Jazzbyen Trondheim

Jazzbyen Trondheim

Trondheim har i en årrekke vært et kraftsentrum for jazz i Norge, Skandinavia og Europa. Byen kan slå i bordet med en jazzutdanning det går gjetord om, en egen jazzfestival, en rekke scener for ulik jazzmusikk og ikke minst Trondheim jazzorkester, et stort band med stor suksess. 

1: Stian Westerhus og Sidsel Endresen (Nasjonal, spiller 08.05). Foto: CF-Wesenber/kolonihaven.no. 2: Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu spiller 08. mai. 3: Hulbækmo/Jacobsens Familieorkester. 4: Candy Dulfer.

Jazzutdanninga på NTNU ble oppstartet i 1979 og har mer enn noen jazzutdanning i Norge preget landet. Rekken av utdannede musikere er lang og kan skilte med Frode Alnæs, Erlend Skomsvold, Erik Hegdal, Nils Olav Johansen, Stian Carstensen, Nils Petter Molvær, Kristin Asbjørnsen, Mathias Eick Kjetil Møster og Ola Kvernberg. Denne listen kunne vært mye lengre og bestått av musikere som har gjort det både her og ute over landegrensene. To som virkelig har satt Norge på kartet er nevnte Mathias Eick og Kjetil Møster som vert sitt år stakk av med pris for Internasjonal jazztalent under 30, en pris fra over dammen. Det som preger hverdagen på jazzlinja er at studentene får fordype seg i det di brenner for, noe som gjør at veldig mange finner sitt eget personlige musikalske uttrykk og går ut i jobbverden godt rustet til å tilføre musikken sin signatur. Studentene blir oppfordret til å studerer og etterlikne sine musikalske helter for så å glemme dem og finne seg selv. En musikalsk dannelsesreise på en måte.

Trondheim Jazzorkester m Albatrosh.

Trondheim Jazzorkester

Det mest beryktede bandet fra Trondheim er Trondheim Jazzorkester (TJO), et stort ensemble som plukker sine medlemmer fra regionen og mange av dem utdannet på Jazzlinja. Bandet jobber prosjektbasert noe som betyr at bandets medlemmer blir plukket spesielt fra prosjekt til prosjekt mens noen av bandets medlemmer er gjengangere. Bandet oppstod for 15 år siden på Moldejazz med et samarbeidskonsept med Chick Corea, noe som resulterte i en utgivelse Live inn Molde og en påfølgende turne i 2001. Andre samarbeidspartnere har vært Joshua Redman og Pat Metheny som utenlandske komponister og musikere. Rekken er lang på den norske siden, noen av samarbeidspartnere har vært Bendik Hofseth, Eirik Hegdal, Erlend Skomsvold, Jon Balke, Terje Rypdal, Geir Lysne og Marius Neset. Bandet har virkelig satt sitt preg på norsk jazzliv og turnert rundt om i verden med stor suksess. Det har også blitt en rekke plater fra bandet, seksten i tallet fra 2001 til 2014. Siste skive Lion med Marius Neset fikk spellemannspris i 2015.

Level 42 og Candy Dulfer spiller i Clarion Brattøra 9. mai.

En by for jazzentusiaster

Trondheim er en attraktiv by for jazzentusiaster, hvor Dokkhuset på Nedre elvehavn er den største og mest brukte scenen. Den rommer på det største 450 publikummere og fungerer både små og store band. Her holdes det ukentlige konserter ikke bare jazz men også samtidsmusikk, verdensmusikk og kammermusikk. 
Olav Pub er et annet sted for jazzmusikk hvor det er arrangement hver lørdag fra 14.00 til 16.00 med konsert og påfølgende jamsession. 
PØKK er en konsertserie for improvisert musikk som holder til på Blæst på TMV kaia. Her spilles musikk som av og til høres ut som frijazz, andre ganger som metal og atter andre ganger som kammermusikk men aller helst som alt på en gang. 
Moskus Bar ligger i lokalene til Teaterhuset Avant Garden og her finner du hardtslående jazzmusikk men også ting som er mer rock og pop. Lokalet er lite og stemningen tett på konsertene. 
Samfunnets Edgar og Knaus skilter med jazzkonserter av og til og samfunnet har også sitt eget student storband som stiller med mer tradisjonell storbandmusikk.

Egen jazzfestival

Trondheim by har også sin egen jazzfestival som i sin nåværende form har eksistert siden 1994 etter et avbrekk noen år. Den går av stabelen 7. -10. mai Festivalen bærer navnet Jazzfest og rommer 60-70 arrangementer rundt om i byen. Jazzfest har blitt et stimulerende møtested og en visningsarena for unge jazzmusikere. Festivalen som med sin vilje til å fronte unge musikere skapt en nasjonal arena som fronter, kvalitetstung og innovativ jazzmusikk. Jazzfests visjon er å være en ledende, nyskapende og synlig jazzformidler med et fokus på norsk, skandinavisk og europeisk jazzmusikk. Jazzfest vil også være en tradisjonsbærer av jazzmusikk. På Jazzfest i år stiller saksofonist Kåre Kolve med bestillingsverket. Noen andre som spiller er Duoen Sidsel Endresen og Stian Westerhus, Stina Stjern med Motorpsycho og NTNU jazzensemble og Jazzrockbandet Level 42 samt en rekke andre fete jazznavn.

Tekst: Aron Nørstebø | Foto: Jazzfest

Følg IN magasinet på Facebook